Rimljanka prosim za pomoč (zdravilne rastline)

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

15. jan 2010 21:23

SEm brala, da včasih ženske, ki so ob pomankljivi hrani stalno rojevale, kuhale pa v takih železnih piskrih, bile redko malokrvne. Bi znalo biti kaj na tem. Ne bi si pa upala trditi.

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

15. jan 2010 21:41

Jaz sem tudi slišala tisto o žebljih v jabolkih. Sam ne o zarustanih. Takih, čisto dobrih.

lp

cervus

neznan uporabnik

16. jan 2010 11:08

Se bom kar navezala.. Kakšna je bistvena razlika med gabrom in bukvo? Na slikah in v enciklopedijah mi ta razlika še nekako znese, ko pa pridem v naravo, je kriza. Sploh spomladi, ko se listki šele komaj odpirajo, pri lubju pa tudi ne vem, ali je hrapavo, ker raste nekje na manj idealnem koncu ali je to gaber? Ali bukev? Ali gaber? Ali bukev...? japaja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

16. jan 2010 13:29

japaja, velika. Čeprav trdiš, da nisi družaben človek, bi bilo to res najbolje pokazati v živo, ko bo čas za to. Bodi pa, tudi, ko boš teoretično iskala razlike, previdna, saj z imenom gaber označujemo dva rodova, en je črni gaber (Ostrya), drugi beli gaber (Carpinus). Bukev pripada rodu Fagus.

Priporočam, da uporabiš knjigo Drevesne vrste na Slovenskem, Robert Brus, 2004. Vse knjige omenjenega avtorja so res uporaben vir informacij.

 

rimljanka - zasebno mnenje

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

17. jan 2010 0:26

japaja, jaz vidim razliko tako, da list gabra je bolj hrapav (pa malce valovit je med žilami), bukvin pa bolj gladek. Ne vem, če kaj pomaga, bolje je seveda videti v živo.

Atina

neznan uporabnik

17. jan 2010 10:26

Ja, ko se listi odprejo, je tudi meni približno jasno, kaj je gaber in kaj bukev. Pa tista drevesa, mimo katerih hodim v vseh letnih časih, mi tudi ne delajo prevelikih težav. Ko sem nekje prvič, me pa nese. Sploh spomladi. Lani sem delala bukov liker, za katerega se je potem izkazalo, da je bil gabrov. Letos se bom pravočasno naučila prepoznati razliko. Mi v naravi povzročata probleme tudi jelka in smreka recimo. japaja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

17. jan 2010 19:34

Aha, japaja, vidim, da si v sedmem razredu prespala ure naravoslovja.... (ne mi zdej neki nakladat, da v tvojih časih tega še ni bilo - na to uho ne slišim......). No, če v tvojih časih tega še ni bilo, pa otroke vprašaj.....

Drugače pa - na bukvin list se lahko piska, na gabrovega pa ne - vsaj meni se še ni posrečilo.

In z vejico smreke se lahko počešeš, z vejico jelke pa ne.....

lp

P.s. Se ravnam po enem izmed forumov, da zadnje čase smeški niso zaželjeni. A sem pridna? (ups, spodrsljaj - ne znam popravit)

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

17. jan 2010 19:53

Ko bo Bojan tole skromno bero rožic malo povečal, za kake 1000%, bo drugače.....

rimljanka - zasebno mnenje

neznan uporabnik

17. jan 2010 21:50

Ja hvala za namige (nimam pluskota in je to edini smeško, ki ima veze s floro). Ampak zdaj bom že tretjič povedala, da mi listi pri bukvi ali gabru ne delajo težav. Ko enkrat so. Listi. Odprti. Prej, pred tem pa nisem ziher, sploh pri manjših drevesih.. In iglice so mi tudi jasne pri smreki in jelki. Tako, na prvo žogo. Čeprav so pri nekaterih jelkah tudi bolj krtačasti kot pa čisto ploski, vsaj na prvi pogled.. Bom nehala težit zdaj s tem, do pomladi je še dovolj časa. Pa tudi vem, da je silhueta dreves taka in taka, samo če se pa skupaj tiščijo, tisto obliko bolj slabo vidiš. Kaj sta že tam blizu grobnice narodnih herojev v LJ tusti dve drevesi? Mensezdi da je macesen in en listavec, pozabla kateri. So ju posadili skupaj, pol je pa eden hitrej zrastel, drugi je pa nekje v višini dobrega metra speljal rast popolnoma vodoravno, dokler ni prišel do dovolj svetlobe, potem pa pogumno kvišku naprej.. In v kateri enciklopediji lahko po takem deblu določim, katero drevo je? Dost kompliciranja, bom šla v botanični vrt povprašat, je res čist brez veze takole na daljavo pametovat. Tako kot pri gobah, edino kar res velja, je poduk v živo. japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti