Šola

181604  

član od: 22.7.2011

sporočila: 276

3. maj 2015 23:11

Se bom kar na to temo navezala in sicer me zanima vaše mnenje:

Sin ima v 4.r OŠ nalogo, da pripravi plakat in zagovor le-tega. Sam ni sposoben teme sam predelati in smiselno skrčiti v 3-minutno razlago, pa četudi s pomočjo računalnika in knjig, ker je tema preobširna. Kaj menite, koliko naj mu starši pri tem pomagamo, da ne bo ocena, ki jo bo dobil, naša (od starša) in ne plod njegovega dela?

Pred kratkim sem brala intrvju v Oni nekega šolnika (žal si nisem zapomnila ali shranila), naj bi bili delo okrog plakata in zagovora izklučno pod mentorstvom učitelja. Kaj je prav in kaj narobe, po vašem?

 

 

181604

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. maj 2015 23:54

Kaj je prav in kaj narobe? V šolo hodi tvoj sin in ne ti, tako da je jasno, kdo mora delati domače naloge. Ampak nikjer ne piše, da starši otrokom ne smete pomagati. Pomagati, ne pa narediti namesto njih.

A lahko vseeno zaupaš, za katero temo gre, ali je res tako obširna? Ker v treh minutah se da povedati kar veliko, sploh, če stojiš ob plakatu.

Sonja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. maj 2015 0:09

Čisto zagotovo so kriteriji učiteljic v četrtem razredu taki, da ustrezajo učencem te starosti. Torej pusti sina, da dela sam, po potrebi ga pa malo usmeri.

cervus

tera  

član od: 5.7.2011

sporočila: 12

4. maj 2015 10:11

Zdravo,

plakate na naši šoli delamo starši, od vsebine, grafične, likovne podobe, barvnega tiska..., otroci na koncu samo prepišejo in predstavijo. Otroci, ki samostojno izdelajo plakat, z minimalno pomočjo in vzpodbudo staršev, dobijo  dvojke, po čudežu kakšen trojko. Njihov plakat in predstavitev jasno nista konkurenčna straševskim polizdelkom. Ocene za takšne plakate so 4 ali 5, odvisno od razpoloženjskega stanja učiteljice tisti dan.

Delala sem plakat za prvega otroka, površno, otrok je sodeloval minimalno, tudi predstavitev otroka je bila skromna, pa je dobil 5; plakat na isto temo pri isti učiteljici čez nekaj let sem naredila bolj dovršeno, 2. otrok je bistveno bolj motivirano in aktivno sodeloval pri izdelavi, predstavitev je bila bolj doživeta, pa je dobil 4.

Sprašuješ kaj je prav? Prav je, da otrok samostojno izdela plakat, (pomoč strašev minimalna), obvlada pri 9-ih letih iskanje z brskalnikom, iskanje virov v knjižnici, se organizira in si zagotovi dostop do barvnega tiskalnika ter z občutkom za strukturirano likovno predstavitev miselnega vzorca naredi izdelek. 

Pri nas je bil tega sposoben 1 otrok v razredu. 

 

 

tera

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. maj 2015 10:19

In zakaj se nisi pritožila, ker si drugič za boljši izdelek dobila štirico....?

Vendelina jr.

tera  

član od: 5.7.2011

sporočila: 12

4. maj 2015 10:29

Vendelina jr.,

saj sem se, s tvojimi besedami, pa še faktor napredka ni bil upoštevan...

tera

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

4. maj 2015 10:51

tera, kolikokrat pa ste to sprožili na roditeljskih sestanikih in na svetu šole? Res me zanima.

rimljanka

tera  

član od: 5.7.2011

sporočila: 12

4. maj 2015 12:00

rimljanka,

večkrat, vse po ustaljeni proceduri, najprej prepoznavanje problema med straši, potem opozarjanje na individualnih govorilnih, pa podpisi staršev, izpostavljanje problematike na roditeljskem, preko predstavnice sveta strašev. Seveda ni v moči učiteljev nič, če so zakonski učni predpisi taki in se zakonodajalec ne odzove s spremembo. Da plakate delamo straši, je jasno vsem ,tudi ućiteljem. So koristni, menim, da je prav, da se kakšen izdela, da se otroka uvede v drugačen pristop k šolskemu delu, otrok temo, ki jo obdela, bolj razume in zna, je pa v izvedbi preveč dela, ki je tako očitno roditeljsko, da je smešno že otrokom.

Mogoča je smiselna analogija z domačim branjem in s tem v zvezi pisanjem obnov, česar se otroci lotevajo z vso potrebno skrbnostjo,čeprav ni ocenjeno. Kljub temu vsi otroci preberejo in analizirajo knjige ter napišejo obnove. 

Predlog z naše strani že pred veliko leti je bil: plakati da, a ne za oceno. 

tera

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

4. maj 2015 12:32

tera,

vaša situacija zanesljivo ni normalna, verjemi, da je po naših šolah še vedno dovolj pametnih učiteljic, ki znajo presoditi, kaj zmore 10 letnik in trud tudi nagraditi z oceno. So šole, kjer otroci, ki prinesejo v šolo mamin ali očetov izdelek, tega potem lepo delajo še enkrat sami. Zakonski učni predpisi zanesljivo niso taki, da bi morali domače naloge delati starši, ravno obratno. Nekaj je torej hudo narobe na vaši šoli, od vodstva navzdol.

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. maj 2015 13:11

Tudi mi smo imeli izkušnjo, da je naš otrok dobil trojko za herbarij in predstavitev, pa je vse naredila popolnoma sama, ker ni hotela naše pomoči. Nekaj otrok je dobilo štirko in petko, pa se je videlo, da so delali starši. Toda jaz sem na sami predstavitvi, ko je učiteljica zaključila svoj kratek govor, dvignila glas in jasno in glasno rekla, da je to krivica - otrok, ki želi delati sam in da vse od sebe, je kaznovan, nagrajen pa tisti, namesto katerega so delali starši. In sem tudi staršem povedala, da se mi zdi nepošteno, da štirke in petke dobivajo izdelki, za katere se vidi, da so delo odraslih, ne pa da je šlo zgolj za pomoč.

Rezultat? Nekateri starši so gledali v tla, večina pa mi je dala prav, tudi tisti, katerih otroci so dobili petke. Učiteljica je malce zardela, potem pa rekla, da bo še enkrat ocenila herbarije. Hčerka je potem sicer dobila štirico, naklonjenost učiteljice do nje pa je ostala, kot je bila (slaba trojka; se pa ni poznalo pri ocenah, hči je bila odličnjakinja tudi v tem četrtem razredu).

 

Zato - če je kakršenkoli pomislek, z besedo takoj na dan. Mirno, strpno, prijazno, vsaj za začetek.

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti