Prehitimo stres :)

blog: ostalo / šport, avtor: luka6 

Ste že našli svoj antistres recept? :) Začnimo teči proti cilju – vsak svojemu. In naj bodo še tako različni, vedno bomo prehiteli stres.

Znano je, da rekreacija in športno udejstvovanje v skoraj vseh oblikah zmanjšuje raven stresa. Naj gre za vrhunske atlete ali pa za (pod)povprečno aktivne osebe, učinki rekreacije na dobro počutje so neizpodbitni. Se vam je že kdaj pripetilo, da ste se med tekom počutili tako svobodno? Pojav poznan kot »zadevanje s tekom «, je fiziološki proces, ki zviša raven endorfinov – nevrotransmiterjev, za katere lahko rečemo (brez, da bi se spuščali v podrobnosti), da sodelujejo pri doživljanju ugodja in dobrega počutja. Pri tem velja tudi omeniti, da se raven endorfinov podobno kot pri rekreaciji poveča še ko smo zaljubljeni oz. med doživljanjem orgazma! ;)

Vsakršna rekreacija v naravi deluje blagodejno tudi na mišljenje. Ničkolikokrat se zgodi, da se nam med tekom porodijo zanimive ideje, morda doživimo celo kakšen uvid v svoje težave. In prav zaradi občutka svobode in neoviranosti lažje razmišljamo, saj medtem, ko smo aktivni, stres na naše delovanje nima dovolj močnega vpliva, da bi bil moteč. Naslednja pomembna vloga rekreacije in športnega udejstvovanje je druženje. Veliko ljudi z željo po pridobivanju kondicije, preoblikovanju svojega telesa ali preseganju svojih zmožnosti, začne telovaditi. Za marsikoga pa se ta vadba kmalu tudi konča, velikokrat zaradi pomanjkanja motivacije. Rešitev je v skupinski vadbi, saj na ta način združimo telesno aktivnost z druženjem, kar močno zviša našo pripravljenost za nadaljevanje z rekreiranjem, hkrati pa se ob tem še zabavamo. In prav gotovo so proti stresni učinki aktivnosti še toliko bolj PROTI STRESNI, če ob našem boku teče še nekdo, s katerim lahko ob prijetnem tempu govorite o ... čemerkoli pač hočete ;)

Zdaj smo spregovorili o kratkotrajnih učinkih telesne aktivnosti na stres – kaj pa dolgotrajni? S telesno aktivnostjo in telesnimi učinki bodo toliko bolj zadovoljni vsi, ki se pogosto (sami pri sebi ali navzven) pritožujejo zaradi svoje postave. Naša zunanja podoba je za marsikoga pomemben dejavnik samozavesti in kolikor bolj smo zadovoljni z njo, toliko bolj smo odporni na različne izvore stresa.

Za konec torej: začnimo teči proti cilju – vsak svojemu. In naj bodo še tako različni, vedno bomo prehiteli stres.

Mark B.

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 3375

Forumi (vroče teme)

malo za hecrajko0028
Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtMiriBon
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti