Kulinarika.net - blog: Spomladansko čiščenje zalog...

Spomladansko čiščenje zalog...

...ali kako izprazniti zamrzovalno skrinjo.

blog: hrana, kuhanje / recepti, avtor: mojezlato 

Ljudje so že od nekdaj iskali načine, kako hladiti hrano (sneg, led, jame, hladna voda), v 19. stol. pa so znanstveniki uspeli narediti nekaj podobnega zamrzovalni skrinji. Danes se nahaja v vsakem gospodinjstvu in nam lajša shranjevanje hrane.

Pred veliko nočjo smo doma vedno izvedli veliko čistilno akcijo oz. spomladansko čiščenje. Tako smo prali zavese, koce; čistili okna; brisali prah na omarah; nesli jogije ven in jih dobro stepli; dobro očistili shrambo, pa še bi se kaj našlo. Hiša je bila tako čista kot solza:)

Ko sem se odselila na svoje, sem še vedno poskrbela za generalno spomladansko čiščenje, čeprav ne v taki meri. Letos pa sem se odločila še za nekaj drugega. Da bom "očistila" zamrzovalno skrinjo vseh zalog, saj se nekatere valjajo v njej že sumljivo dolgo časa. Temu sem prilagodila tudi jedilnik in nastalo je naslednje:

PONEDELJEK

Že včeraj sem opazila, da imam še vedno eno posodo domače, spasirane špinače in da mi ta posoda samo krade prostor. Zato sem jo vzela ven, da se je odtalila, vendar mi v včerajšnji jedilnik ni šla zraven, pa sem jo pustila za danes. Po še nadaljnjem brskanju sem našla še en puranji zrezek, dovolj velik za oba. In odločitev je padla. Tako sem na materinski dan naredila juho, puranje kocke z grahom, špinačni zvitek in solato.

Puranji zrezek sem en čas gledala in nisem vedela kaj točno bi z njim naredila oz. kako bi ga pripravila. Pa sem kar sproti si zmišljevala, najprej sem ga narezala na kocke; tako je bilo videti več, kot ga je v resnici bilo. Potem sem popražila malo čebule, dodala meso in proti koncu še grah. Ja, tudi to je bilo potrebno porabit do konca. Čeprav ta ni bil zamrznjen, ampak samo konzerva je bila odprta:)

Recept za špinačni zvitek sem enkrat našla v reviji Ognjišče. Že parkrat sem ga naredila in mi ji bil všeč; do zdaj sem se ga tudi že naučila dobro narediti. Naredila sem bešamel omako, vanjo vmešala rumenjake, začimbe in špinačo. Dodala sem še trd sneg (Zunaj ga je bilo ogromno, jaz pa sem ga še dodatno delala. Ne vem kaj sem razmišljala. Bi lahko šla ven in ga za eno kepo dodala:) in drobtine. Biskvit sem dala pečt, pred koncem nanj naribala sir, zrolala (zdaj mi je že kar dobro uspelo) in spekla do konca. Kako mi je všeč, ko se sir kar še vleče, ko ješ.

V hladilniku pa sem pobrskala za vso solatno zelenjavo, ki se je valjala po predalu. Tako sem našla pol paradižnika, kos rdeče paprike, kos bučke (ki sem jo popekla), kisle kumare in črne olive. Za nameček pa sem dodala še eno tunino konzervo.

TOREK

Pred časom sem skuhala malo preveč riža in da ne bi šel v nič, sem naredila čufte oz. mesne kroglice in jih dala zamrznit. Eno porcijo sem že porabila, ena je prišla danes na vrsto, ta tretja pa še bo enkrat prišla na vrsto. V omarici sem našla še paradižnikovo omako. No, saj sem vedela, da je tam.

Čufte sem malo popražila, v loncu sem na olju popražila sladkor, zalila s paradižnikovo omako in dodala popražene čufte. To sem počasi kuhala, da je tak lepo dišalo po stanovanju. Za prilogo pa obvezno pire krompir. To pa tudi ni problem, saj imam krompir vedno doma. Žal ne svojega, ampak bo pa (upam vsaj) spet naslednje leto.

SREDA

Našla sem še zadnjo vrečko domačega brokolija in se odločila, da je čas za porabo le-tega. Ker imam zelo rada brokolijevo juho, sem ga porabila na ta način. Res je enostavno za pripravit, pa hitro je. Samo malo povre, malo začimbic, pa je. Na koncu pa še samo palični mešalnik vklopim in na hitrco popasiram. Ampak ne do konca, nekaj pa ja mora plavati v juhi. Za piko na i pa še žlica kisle smetane. Uhhh, kak sem se mastila.

Tudi morski sadeži se najdejo v tej moji skrinjici, pa še odprte tagliete sem imela, tak da sploh ni bilo dileme, kaj bo na današnjem jedilniku. Pa ko je to res hitro in enostavno za naredit. Skuhala sem testenine, naredila omako z morskih sadežev in kečapa. Skupaj zmešala in servirala. V roku 15 min je kosilo gotovo. In že lahko jeva.

ČETRTEK

Med mojim brskanjem po omarah in skrinji sem našla še eno vrečko mletega mesa in tri tortilje. Hmmm, čas je za mehiške tortilje z mletim mesom. Oba jih obožujeva. Recept je itak v bazi KulSlo, tako da ga ne bom pisala. Ker pa so res bile samo tri tortilje, sem za prilogo skuhala še riž. Tak še potem dojenček dobi nekaj hrane stran:) Dobro, riža je bilo malo preveč, samo smo se dali zraven in ga pojedli. Komaj.

PETEK

Na zadnji dan čistilne akcije (pred prazničnim vikendom) sem do konca porabila baby korenček. Vse ostale sestavine sem morala kupiti. Tako sem danes pripravila krompirjevo-porovo juho, popečen oslič, ajdovo kašo z zelenjavo in glaziran baby korenček.

Juho je zelo enostavno za pripraviti, kot večino juh, pa še okusna je. Pa da ni vedno tista čista juha z rezanci/ribano kašo. 

Ker je post sem seveda kupila ribe, tokrat prvič osliče (ki smo ga doma kar dostikrat jedli) in jih pripravila. Hotela sem jih narediti v pivskem testi, a glej ga zlomka, noben pri hiši nima piva. Pa drugič, ne?

Za prilogo/solato pa ajdovo kašo z zelenjavo. Prvič. Bilo je okusno in še skoraj premalo za nas tri. Pa sem se bala, da ne bomo zmogli. Kašo sem skuhala posebej, zelenjavo sem popekla posebej, zmešala skupaj in nastala je čudovita jed.

Za prilogo pa glaziran baby korenček. Najprej pokuhan, nato pa popečen na maslu in rjavem sladkorju. Tak malo za popestritev jedilnika in za bolj pisan krožnik. 

 

Skrinja še ni čisto prazna, kakšna vrečka ali dve še sta ostali za po praznikih. Seveda to še ne pomeni, da je skrinja dejansko prazna. Zaloge morajo biti, ampak zdaj si bom lahko delala sveže:)

 

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

testeninca  

kuha že od: 19.2.2013

Št. objav: 751

Objavljeno 2.4.2013 ob 19:57

Pametno! Jaz si delam take čistilne akcije večkrat, včasih celo mesečno ali dvomesečno, ker kupujem večje količine mesa ko je v kaki akciji... imam pa tudi samo 3 predale skrinje, ampak se še vedno notri znajde marsikaj :).

mojezlato  

kuha že od: 10.12.2012

Št. objav: 1039

Objavljeno 2.4.2013 ob 21:13

Zelo vesel

Jaz tudi kupujem na zalogo meso (ali pa mi ga mesar preveč da:) in kruh, za primere ko se mi ne da/nimam časa iti v trgovino. Vsake toliko časa pa naredim malo bolj obsežno akcijo, da res porabim vse kar je že staro. Moja skrinja ima tudi samo tri predale, pa je vedno nekaj nekje skrito.

bršljanka  

kuha že od: 13.11.2011

Št. objav: 82

Objavljeno 6.4.2013 ob 10:18

mojezlato, to je pa odlična ponazoritev "čiščenja" zamrzovalne skrinje. In hvala za nekaj kulinaričnih idej.

Tudi moja skrinja se le počasi prazni. V glavnem je v njej zelenjava. Lani je bila zelo dobra letina, zato sem do pozne jeseni 200-litersko skrinjo napolnila do vrha, sedaj pa je še kar do polovice polna z grahom, fižolom, na kocke narezanimi bučami in bučkami, z naribanimi kumaricami, kolerabico, celim drobnim paradižnikom, gomoljno zeleno, pečeno papriko in mnogimi PVC lončki paradižnikove omake. Pa sigurno bi se še kaj našlo.

Meso pa kupujem za mesečno zalogo, zato mi v zamrzovalni omari zapolni le predal ali dva.

V shrambi je še tudi precej kozarcev kompota, vložene rdeče pese, raznih marmelad, a morebitni višek rešujem tako, da občasno oskrbim s tem mojo mladino in smo vsi zadovoljni.

Pravzaprav skoraj nobene sestavine jedi oziroma že skuhane jedi ne zavržem. Se mi zdi škoda, ker se vse še da uporabiti, če le ni pokvarjeno.

mojezlato, še napiši kaj; lepo te je brati.

Pa lep pozdrav!

mojezlato  

kuha že od: 10.12.2012

Št. objav: 1039

Objavljeno 6.4.2013 ob 21:52

Bršljanka, hvala za kompliment in pohvala za tako obsežno zalogo v zamrzovalniku in shrambi. Občudujem ženske, ki si znate narediti vse te stvari.

Zanima me kako (narezano ali celo) zamrznete gomoljno zeleno. Jaz sem enkrat razrezala na večje kose in jo zamrznila. Ko se mi je odtalila, pa je postala cela rjava. Mogoče bi bilo bolje na koščke in kar zmrznjene dat kuhat za juho.

Jaz se tudi tega držim, da poskusim vse porabiti. Včasih priznam, da pozabim in moram potem zavreči. Pa se mi vedno zdi škoda.

Lep pozdrav.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15673

Objavljeno 7.4.2013 ob 21:58

Zelena je ena redkih stavri, ki jih zamrzujem. Lepo narezano na rezine, v govejo juho jo dam kar zamrznjeno, ni potrebno odtaljevanje.

Če jo potrebujem za solato ali za vmešat v pire krompir, vedno uporabim svežo.

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 8.4.2013 ob 6:59

Lepo napisano, prav prijetno je brati!

Jaz trenutno zamrzujem regrat, bo še kako dobra regratova juha enkrat novembra, decembra, ko bo vrt prazen in zunaj sneg. Regrat le poparim, dobro ožmem, sploščim, tako da dobim nekakšne " polpete ", ki so potem za enkratno uporabo. Vredno poskusiti, okus ostane ravno tak.

Prav tako radič ki bi sicer postal grenak, in " kosmat ", se za rižoto odlično obnese, Tega ne poparim, ampak podušim na malo olja. Malo dela sicer z obojim, ampak komur je do zdrave prehrane, čas vedno najde.

Sicer pa zamrzujem skoraj vse, celo " crumble" od bučkine pite, ki mi ga je bilo škoda zavreč,sem zamrznila in ga oni dan porabila v domačem pudingu.

Ena od pripravljenih jedi, ki pa je ne zamrzujem je naša primorska jota.

Ko jo skuham , jo jem magari tri dni, ker je drugi dan še boljša, ampak zamrznjena se pa čudno drži, sesiri, kot da se krompir loči od ostalih sestavih, skratka niti približno ni tako dobra.

Ko smo že pri čiščenju...jaz omare nikoli ne čistim!

Eno redkih del, ki ga z veseljem opravi moja boljša 1/2.

Lep dan!

mojezlato  

kuha že od: 10.12.2012

Št. objav: 1039

Objavljeno 8.4.2013 ob 20:27

Mamamia, hvala za nasvet. Bom naslednjič naredila na tak način.

Lucka52, pohvale za tako pridno delanje zalog. Jaz ponavadi radič in regrat uporabljam samo v solati, na tej KulSlo pa se bom naučila še marsikakšne drugače rabe raznih jedi :)

Čiščenje omare je pa res eno nujno zlo. Jaz odlašam dokler res ni že skrajni čas.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 14280

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti