Kulinarika.net - blog: Oblačilni report za jesen-zimo 11-12

Oblačilni report za jesen-zimo 11-12

1. del - Za ogrevanje

blog: ostalo / moda, avtor: Vendelina jr. 

Čez poletje so na našem omiljenem portalu naredili prostor za bloge. Kar pomeni, da se bomo tudi z našim čtivom prilagodili temu formatu. To pomeni, da bom naredila več krajših sestavkov, vi preberete, komentirate, naslednjič pa spet nova tema.

Sedaj smo nekaj sezon obdelovale osnove oblačenja in mode. In ste tudi tiste, ki ste bile pred nekaj sezonami čiste začetnice, sedaj že precej napredovale. Zato bomo v letošnji sezoni naredili en korak naprej in se bomo ukvarjali s stiliranjem. Poleg tega bom tudi omenila, kaj se dogaja v divjem svetu oblikovanja oblačil in kakšne posledice ima to pri potrošnikih.

Michael Kors je izjavil (in to non-stop citirajo na Style Channel), da ni največji kompliment, če nekdo pohvali naše oblačilo, temveč je največji kompliment, če nam rečejo, da fenomenalno izgledamo. In cilj našega bloga je, da čim večji krog bralcev dobi v letošnji sezoni čim več takih komplimentov. Verjemite mi, paše.

Začenjamo z ogrevanjem. Zadnji mesec sva imeli z Vanjo dve poenoteni iztočnici, s katerima začenjam.

Prva stvar: Najboljše, kar lahko naredimo za svojo prezenco, je drža. Vsak, ki ima zdrav motorični sistem in nima diagnosticirane nobene okvare, bi se moral zdravo/pravilno držati. Poglejte dvetletnike, triletnike – vsi otroci, ki zdravo napredujejo, pri dveh letih zelo lepo in pravilno stojijo. Imajo hrbet vzravnan (tudi znajo pravilno vstajati in dvigovati bremena, dajte jih malo poglejte, kako se to pravilno dela). Ko pa človek pogleda odrasle ljudi, je pa ena obupna večina nekaj sključena, sklonjena, puklasta, groza – vse možne izvedbe tistih slik pri ortopedih, kjer kažejo slabe drže. Kot da bi nosili neke nevidne uteži in kot da je treba celo življenje loviti neke nevidne majhne otroke, da ne naredijo kakšne neumnosti. C"mon ljudje, dajte se no vzravnajte. Nobena obleka, tudi najdražja in najlepša ne funkcionira na telesu, ki se ne zna/noče vzravnati. Na sključeni drži se, razen tega, da si totalno zafrknete hrbtenico, tudi prsi strahovito čudno obnašajo. Delujejo povešeno in potem delujejo še bolj povešeno (in jih je treba s prekrižanimi rokami podpirati, ajmebožesačuvaj). In trebuh tudi deluje večje. Zravnajte se. Velja za oba spola, ampak za punce še bolj. Te se, poleg tega, da so sključene, še nekaj podpirajo z enim bokom, prestopajo, skratka delajo vse možne finte za to, da delujejo nižje in nezravnano. Kako pa mislite, da vas bo okolica doživljala? Hja, točno tako, kot sporočate z držo telesa. Zravnajte se. Najlažje se človek nauči pravilne drže tako, da gre na plesne tečaji. Po sezoni plesnih tečajev to zna. Pa še veliko inhibicij gre s plesnimi koraki lepo ven iz glave. Plesne vadbe je po deželi veliko. Tudi ni treba, da se gre tja s partnerjem/partnerko. Na primer vadba solo salse zelo sprosti punce vseh starosti, v nadaljevanju pa se najde precej plesalcev. Saj je samo ples, saj ni treba spati s soplesalcem, ne?

Druga stvar: Nadaljujem tam, kjer sem nehala lani. Čudne barve las po poletju. Z Vanjo sva se krohotali opisu v NYT, kjer je bilo za eno gospo navedeno, da ima lase barve fuksije. Drage moje: fuksija je roža, korenček in melancana sta pa hrani – nista pa barvi las. Če bi bile rade rdečelaske (kot bakrena rdečelaska vas čisto razumem, rdečelaske se zabavamo), vas bo take, če nimate naravno rdečih, naredil profesionalec. Ne gre pa v domači kopalnici mešati barv v rdečih tonih. Barve iz samopostrežne v blond in kostanjevih niansah še kar delujejo, rdeče pa ne. Imajo preveč rdečega in modrega pigmenta in potem imate fuksijo ali pa korenček ali pa jajčevec na glavi. S tem res ustavljate promet, samo ne zaradi dobrih razlogov.

Skratka, punce, tudi če šparate in je denarnica tanka – naredite nekaj s svojo držo in čekirajte svojo barvo las.

Pa še nekaj za fante. Fantje imajo radi navodila in zato prvi napotki za novo sezono, kratko in jedrnato:

- Fantje, najdite si kroj suknjiča, ki na vas funkcionira. Ker materialna resnica je naslednja, če niste nad 185 centi in če nimate Adonisovih proprocev (obseg pasu je 80% obsega v višini prsi), potem vsi kroji niso za vas in morate najti tiste, ki vam ustrezajo. To pomeni, do kod naj bodo suknjiči (ne smejo biti predolgi, ne sme biti tisto, ko pravimo, da kaj »pokrije rit«, ker boste s tem naredili efekt krajših nog. In če ne zmorete Adonisovih proporcev, potem suknjiči, ki se visoko zapenjajo (trije gumbi in več) niso za vas, ker vam bodo naredili škatlast efekt. Ključni besedi sta: DVA GUMBA.

- Ko najdete kroje, ki vam ustrezajo, kupujte samo te kroje. Moda je tudi pri fantih precej prilagodljiva in ni več fazone, za katero se pa iz aviona ve, da to je pa iz sezone 2009 in kaj za božjo voljo se pa počne s to sezono dve leti pozneje. Navadite se na kroje in šele, ko vam je kroj res udoben, preizkusite nov kroj. Nihče se ni naučil dobrega oblačenja v eni sezoni, to traja več sezon.

- Če spadate v kategorijo visokih temnih čokoladic, potem vam dovolimo, da imate v garderobi kakšno temnorjavo stvar. V nasprotnem primeru je pa rjava no go, off limits, skratka, neeeeee.

- Modra barva je fantova največja prijateljica. Že od rojstva dalje. Z leti tisto pastelno zamenjajo drugi modri odtenki, ampak pravilo je naslednje: modrih srajc ni nikoli preveč.

- Naučite se dveh načinov zavezovanja šala. Ko boste znali dva načina dobro, lahko štartate na naslednji dodatek, to je pa palestinska ruta (okoli vratu) – ta dodatek se zadnje desetletje kar uspešno prebija po Evropi, od letošnje pomladi naprej je pa že skoraj »must« oblačilno osveščenega moškega. Ampak dokler ne znate dveh načinov zavezovanja šalov, ostanite na šalih. In ja, imejte VEČ šalov.

Tale kolekcija je šolski primer dobrega stiliranja. Link na zadnjo kolekcijo Adolfa Domingueza (v resnici je največ te kolekcije naredila njegova hči Tiziana). Adolfo je drugače en blazno simpatičen gospod z ženo in tremi hčerkami in vsi so v podjetju, ki je bilo najprej družinsko, že kar nekaj časa pa so odprta delniška družba (pomeni, da so delnice na borzi). AD je v osemdesetih dobil super šanso in sicer to, da je delal oblačila za kultni Miami Vice in je oblačil Dona Johnsona. Tisti suknjiči z zavihanimi rokami in loafersi (mokasini) na boso nogo so njegov umislek. Serija je prinesla dovolj zvez in denarja, da so potem lahko delali in širili brand.

Preden se raznežim, kaj je tule super zloženo? Prvič, vidimo, kako se poživi črna barva. Črn kostim, črna obleka, črn plašček – to lahko čisto vsaka poživi s torbico v živi barvi, še boljše pa je, če uporabi rdeče čevlje. So vse rdeče okej, čeprav so živo rdeče barve boljša izbira od bordoja, ampak tudi bordo rdeče je okej. Skratka, ali ste 34 ali 48, čisto vse lahko klasiš črne kose, ki ji že imate, izboljšate z rdečimi čevlji.

Potem je tule nekaj dobrih rešitev v kobalt modri barvi. Punce: kobalt modra, pa tudi pariško modra (upam, da bo mamaF v odzivih spet dala kakšen link na barvice, da osvežimo svoje znanje barv) je barva, ki je naša dobra prijateljica. Najdite svojo kobalt modro – ker ga ni tena, ki ga tale barva ne bi izboljšala. Ta barva je tudi ena redkih barv, ki je prijazna do vseh velikosti. Tudi XXL oblekica v kobalt modri funkcionira. Ker, pozor, lista barv, ki funkcionirajo na vseh velikostih kot barva glavnega oblačila, je relativno kratka. Ampak imamo na ta seznam v nadaljevanju tega teksta, ergo, berite do konca.

Potem je tule mali vodnik stiliranja za moške. Fantje, a vidite, da sploh ni tako hudo težko? Najdite ustrezen kroj suknjiča (smo o tem že govorili) in če najdete to, je že pol dela opravljenega. Naslednja stvar za fante: gležnarji in škornji. Opažam, da fantje blazno radi nosijo ta dva tipa obuval (za razliko od punc, ki jih nosimo zato, ker jih je treba....) in sedaj je kežual izvedba škornja/gležnarja z vezalkami, bolj nobl izvedba pa z zadrgo. Za gležnarje se potem izbirajo hlačnice, ki so spodaj ožje, lahko pa greste tudi na varianto, da se hlačnica konča na elastiko. Pri škornjih ste pa lahko v klasiš črni izvedbi, če pa najdete dober šuh s kakšnim animal printom, vam bom pa seveda tako ploskala.

http://www.adolfodominguez.com/indexAD.php?id_doc=Cibeles_look_2012/Chica/Look&est=1&id_est=0&lg=ES&tod=no

Toliko za začetek.

Sedaj imate slaba dva tedna časa, da tole osvojite. Jaz su grem medtem še malo v precej tople kraje podaljšat poletje."

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 1.9.2011 ob 17:01

Ena napaka se je prikradla: za gud luking moškega v najboljših letih, obseg v višini prsi je 80% obsega pasu ( a ne obrnuto, kot se je avtorici ( verjetno pomotoma ) zapisalo ).

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 1.9.2011 ob 20:55

Tule je link, ki se v tekstu ni dobro prijel. Sva se z Jernejem zadnja dva dni silno trudila za objavo

http://www.adolfodominguez.com/indexAD.php?id_doc=Cibeles_vi

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 1.9.2011 ob 20:56

Ežoj, to si ti eno ulomil z Adonisom

sjaj  

kuha že od: 16.10.2007

Št. objav: 47

Objavljeno 9.9.2011 ob 14:38

Ko sem prebrala, sem si morala it po še eno kavo. Kaj pa vem, blog me je razveselil in sem se počastila :). Vendelina, a oranžni čevlji štejejo? Sem si ene nagledala in se mi je zdelo, da imajo moje ime napisano ...

Zdajle sem prebrala, da te še nekaj časa ne bo. Sem se odločila, da štejejo.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 11.9.2011 ob 21:05

Sjaj, vrnila sem se! Kupi si čevlje!

sjaj  

kuha že od: 16.10.2007

Št. objav: 47

Objavljeno 12.9.2011 ob 9:12

No, dobrodošla. Sem šla potem res v trgovino in ugotovila, da čevlji niso oranžni, kot sem jih jaz videla skozi izložbeno okno, ampak "naravne barve", kot je rekla prodajalka. Sem jih pomerila - ali ni bil pravi dan ali pa res niso bili zame. Sicer grem danes po drugi poti iz službe (prednost pešačenja) in bom morda še kaj videla/pomerila.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 12.9.2011 ob 19:32

Morda bi bilo fino, če bi bila na prvi strani še kako drugo okence na bloge (je samo na levi pasici), da se občinstvo navadi.

Je pa tudi res, da se nam pri tem poletju, kot ga imamo te dni, jesen in zima zdita malo nerealni možnosti...

Podobne čeveljčke sem prejšnji teden videla na Calle Serrano. Jesenski peep toe se kombinira z debelimi nogavicami.

Pa seveda so še vedno zelo uporabni nizkopetni na vezalke. V kombinacijami z barvnimi nogavicami (varianta pa tudi v kombinacij s nogavicami s čipkastim vzorcem - ampak za to je treba imeti noge za orožno dovoljenje)

Vilma  

kuha že od: 30.8.2004

Št. objav: 560

Objavljeno 20.9.2011 ob 10:10

Vendelina, nestrpno pričakujem nadaljevanje.

Je pa res, da se bom morala navadit na blogovsko pisanje.

Opombe o drži v tem zapisu so bile zelo dobrodošle, hvala, tisto o barvi las pa sem že osvojila.

ZAČETNICA  

kuha že od: 2.2.2007

Št. objav: 1985

Objavljeno 26.9.2011 ob 8:51

http://1.bp.blogspot.com/_NFUS9eY6iAA/TD8L9l7V2bI/AAAA

Vendy kaj pa take semiš (moj ata bi rekel živahno modre) peep toes? Je to nosljivo na jesen? S čim lahko kombiniram?

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 26.9.2011 ob 9:10

Saj ti bo Vendelina povedala kako in kaj, ampak če ti lahko svetujem iz svojega upokojenskega stališča, bi rekla, da bi k tako zelo močnim čevljem sodila ozka in nevpadljiva črna oprava. Od glave do nogavic (neprosojnih, goste črne morajo biti), če imaš črne ravne lase je fino, če ne, naj ti jih za k tej opravi prebarvajo, polikajo in zelo geometrijsko postrižejo. Pa nobenih dekoltejev, naj čevlji vladajo. Predpostavljam, da imaš dovolj dostojne gležnje za tako predstavo, saj če ne bi bilo tako, se ne bi ozirala za takšnimi čeveljci.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 26.9.2011 ob 9:37

Tale nolin nasvet je čisto na mestu.

Jaz bi črno opravo še malo osvežila s kakšno okej bižuterijo (npr, metalic "ketne" ali pa kakšno leseno koraldasto zadevo v kobalt modri barvi).

Pri Dominguezu bi ti dali zraven še živo rdečo torbico. Če nimaš živo rdeče torbice, pa na črno torbico (na roč) zaveži kakšno rutico v kobalt modri barvi (kakšna poceni plastiš zadeva se na roču na torbici super obnese)

Če pogledaš pa na nadaljevanje naših zapisov (sedaj smo že pri barvah za punce), pa razmisli, če zmoreš črn puli ali kakšno jersey tuniko/pletenino kombinirati s kobalt-modrim pencil skirtom (ki sem ga videla pri Zari)

ZAČETNICA  

kuha že od: 2.2.2007

Št. objav: 1985

Objavljeno 26.9.2011 ob 9:53

Zelo vesel

Jaz sem itak čist not padla v modro barvo, kombinirala bi jo lahko s 100 drugimi barvami (tudi barvo jajčevca :D). Črn puli mam (malo nabran v ramenih, sicer ozek), torej rabim še samo svinčnikasto krilo. ;) Navdušujem se tudi nad nude salonarji in 1000 stvari jih še je, ki jih moj budget do zime ne bo zmogel. :(

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 26.9.2011 ob 11:38

Veš kaj, ti kar prilagodi svoj budget svojemu looku. Mlade (in manj mlade) ženske moramo v vsakem trenutku izgledat fenomenalno. Če to pomeni, da ta mesec ne boš malicala, toliko bolje, tvoja silhueta bo še bolj elegantna.

En panin na dan manj, eni čevlji na mesec več, to je po mojem mnenju najbolj zdrava gospodinjska logika.

ZAČETNICA  

kuha že od: 2.2.2007

Št. objav: 1985

Objavljeno 26.9.2011 ob 12:16

Nola prazna vreča ne stoji pokonci, pa tudi Vendy je rekla, da je pokončna drža skoraj največ kar imamo, tako da bom tudi brez tistih čevljev preživela...;)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 10172

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecrenata69
MOJ vrtvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti