Zdrava zelenjava z balkona

Kaj lahko pridelamo tudi na manjšem balkonu?

blog: hrana, kuhanje / nasveti, avtor: vkovac 

Vrtnarjenje ni nujno rezervirano za tiste z velikim vrtom. Primeren prostor za gojenje zelenjave in začimb je tudi balkon, strešna terasa ali tlakovano dvorišče. In celo okenske police. In tako se vrtnarjenja lahko loti praktično vsak.

Ja, vrtnarjenje na balkonih postaja nadvse priljubljeno. Vrtne gredice pač zamenjamo z lončki, koriti in visokimi gredami.

Balkonske zasaditve imajo celo nekaj prednosti napram velikim vrtovom: plevel le težko zaide na balkon, pa tudi polži in nekateri drugi škodljivci. Posode si lahko dvignemo na višino, ki nam ustreza. Količino lončkov in korit lahko sproti prilagajamo svojim potrebam, pa tudi kakovost zemlje lahko sproti nadzorujemo in jo, ko se izčrpa, enostavno zamenjamo s svežim substratom.

Lokacija in zalivanje

Na kaj pa moramo biti pozorni pri takem načinu vrtnarjenja? Kot prvo, potrebujejo rastline v loncih več vode oziroma bolj redno zalivanje. Potipajmo zemljo, poskusimo s prstom doseči nekoliko globlje plasti in če so suhe, je vsekakor čas za zalivanje. Zastirka nam bo pomagala zmanjšati izhlapevanje. Rastline ne marajo nestalnih razmer glede vlažnosti. Kot drugo, moramo glede na danosti razmisliti, kam rastline postaviti. S katere strani sije sonce, kje bodo zaščitene pred vetrom?

S čim začeti?

Svoje cilje lahko prilagodimo temu, koliko časa in energije želimo posvetiti vrtnarjenju. Najlažje začnemo s tem, da posadimo sadike nezahtevnih trajnic. Sem spadajo na primer rožmarin, timijan, drobnjak, lovor, majaron, origano, žajbelj.

Če živimo na območju ostrejših zim, jih pozimi samo prestavimo v notranjost. Iz žajblja lahko pripravimo sirup, pa tudi najhitrejšo omako za testenine, saj ga le pocvremo na maslu.

Tudi bazilika je odlična balkonska rastlina, ki je sicer enoletnica in občutljiva na mraz, a bo uspevala tudi v notranjosti in z rednim obtrgavanjem se rastlina lepo razraste in ima veliko mladih listov.

Če želimo kaj več

Naslednji korak je zasaditev zelenjave. Če imamo malo prostora, so dobra izbira solata berivka, rukola, redkvice, peteršilj, blitva. Prve tri posejemo večkrat po malo, npr. vsaka dva tedna. Če kot berivko posejemo v resnici glavnato solato, lahko ravno tako jemo mlade lističe, hkrati pa nekaj sadik nato presadimo, da naredijo glave. Peteršilj in blitva sta za majhne balkone primerna, ker potrebujemo le nekaj rastlin, pa že zadostuje za običajne potrebe.

Največjo razliko v okusu med kupljeno zelenjavo in doma pridelano pa največkrat opazimo pri plodovkah. In tudi te lahko postavimo v balkonske lonce, le dovolj globoki morajo biti. Tako bodo na balkonu dobro uspevali tudi paradižniki, paprike, kumare in bučke. Če si boste sadike pridelali sami, lahko za to uporabite kar domače materiale, na primer embalažo za jajca ali kar jajčne lupine, pa še kaj. Nekaj idej je zbranih na blogu Posadi.si.

Nadaljnji koraki nas pripeljejo do tega, da lahko praktično katerokoli zelenjavo posadimo tudi na balkonu, če je le ta dovolj velik in nam omogoča visoke grede ali vsaj dovolj globoka korita.

Užitne cvetlice

Če nam je pri tem vendarle pomembno, da je naš balkon cvetoč, si lahko posadimo še užitne cvetlice. Kapucinke nam lahko ponudijo svoje cvetove kot dodatek solatam, popke pa lahko vložimo v kis kot kapre. Tudi lističi in cvetovi žametnic so lahko dodatek solatam, ribam ali azijskim jedem. Okusne solate lahko pripravimo tudi iz cvetov dišeče ali rogate vijolice, marjetic in še mnogo drugih.

Za sladkosnede pa so na balkonu lahko vse poletje na voljo jagode (bodimo pozorni na sorto, da je večkrat rodna), pa tudi maline dobro uspevajo na majhnem prostoru. Če tem dodamo še ribez in borovnice, imamo že pravo bogastvo vitaminov!

Kam po nasvet

Če potrebujete še kakšen nasvet, kdaj posaditi ali kako negovati zelenjavo in zelišča, lahko uporabite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si ali z računalnikom obiščete spletni.posadi.si.

S svojo zelenjavo bomo pripomogli k čistejšemu planetu in k svojemu zdravju. In seveda, domača zelenjava najbolj okusna!

 

 

 

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Ancika86  

kuha že od: 6.10.2020

Št. objav: 5

Objavljeno 24.10.2020 ob 14:52

Zelo vesel

Super napisano! :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti