mnenj na posebni strani

Rabarbarina torta

Sestavine

Za skutino testo:

150 g skute

4 žlice mleka

6 žlic olja

75 g sladkorja

300 g moke

1 pecilni prašek

Za nadev:

1 kg rabarbare

Za preliv:

1 limona

200 g kisle smetane

75 g sladkorja

2 vanilijeva sladkorja

2 jajci

2 žlici jedilnega škroba

4 žlice jagodne marmelade

1 žlica sladkorja v prahu

Postopek

Testo:

Skuto gladko umešamo s sladkorjem, mlekom in oljem. Posebej zmešamo moko s pecilnim praškom. Polovico moke zmešamo med skuto. Preostalo moko dodajamo po žličkah, da zgnetemo testo. Iz testa oblikujemo s pomokanimi rokami kepo. Nato razvaljamo testo na pomokani površini v krog s premerom 35 cm, debel približno za en palec. S testom obložimo namaščen model za pečenje tort. Testo naj ima na vseh straneh 5 cm več od roba.

Nadev:

Rabarbari odrežemo liste in steblo na koncu. Operemo jo in za 5 minut položimo v mrzlo vodo. Tako odplaknemo preostalo umazanijo in škodljive snovi. Rabarbaro odcedimo in narežemo na 4 cm dolge kose. Koščke zložimo na testo v modelu. Kar je testa čez rob, ga zavihamo proti sredini.

Preliv:

Limono operemo in obrišemo do suhega. Naribamo lupino. Zmešamo kislo smetano, sladkor, vanilijev sladkor, jajci, jedilni škrob in limonino lupino.

Enakomerno porazdelimo rabarbaro. Pečemo v ogreti pečici pri 175 stopinjah eno uro. Segrejemo jagodno marmelado in z njo premažemo rabarbaro, da se lepo sveti. Rob torte potresemo s sladkorjem v prahu.

Mnenja o receptu

Kdaj uporabimo preliv,preden obložimo z rabarbaro ali ko smo že dali rabarbaro. / Bogomira