mnenj na posebni strani

Skutni kolač z marelicami

Sestavine

300 g moke

370 g sladkorja

ščepec soli

3 jajca

200 g masla ali margarine

1 pločevinka vloženih marelic

600 g skute

2 zavitka vanilijevega sladkorja

1 vanilijev puding

1 zavitek svetlega tortnega preliva

Postopek

Testo:

Zmešamo moko, 200 g sladkorja in ščepec soli. Mešanico stresemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce in dodamo v kosih narezano maslo in z rokami pregnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo in pustimo počivati približno 30 minut.

Nadev:

Preostalim jajcem ločimo rumenjake od beljakov, rumenjake zmešamo s skuto, 150 g sladkorja, vanilijevim sladkorjem, praškom za puding in 5 žlicami soka od marelic. Sneg beljakov rahlo vmešamo v kremo.

Skutno kremo poravnamo po krhkem testu, ki ga razvaljamo po pomaščenem in pomokanem pekaču. Nadev obložimo z marelicami in ga pečemo 45 do 50 minut. Kolač se mora popolnoma ohladiti v pekaču.

Preostali sok razredčimo z vodo, tako da dobimo 250 ml tekočine. Z njim pripravimo tortni obliv, ki ga polijemo po ohlajenem kolaču.

Opombe

Jaz sem namesto marelic uporabila vložene domače breskve.

Mnenja o receptu

A so skuta in jajca surova? / buča

Če bi recept dobro prebrala bi ti bilo takoj jasno. Saj lepo piše, da skutno kremo poravnamo po krhkem testu, ki smo ga razvaljali na pomaščenem in pomokanem pekaču. Obložimo z marelicami in PEČEMO 45 do 50 minut. / jade

buča, za jajca še nekako razumem, da vprašaš, če so surova... (jaz sicer s surovimi jajci nimam problemov, vem pa da jih marsikdo ne mara v receptih)... kaj za vraga pa te moti pri "surovi" skuti?!? / s0ncek*

OK punce sem površno prebrala. Se opravičujem. / buča