mnenj na posebni strani

Jesensko - zimsko pecivo

Sestavine

4 jajca

20 dag mletega sladkorja

4 žlice olivnega olja

20 dag moke

2 žlički sode bikarbone

1 dl mlačne vode

0,5 žličke začimb za medenjake

2-3 žlice grenkega kakava

5 žlic rjavega sladkorja

1 dl vroče vode

5 hrušk

malo cimeta

1 žlička suhe pomarančne lupine

5-6 žlic vode (ali belega vina)

5 žlic rjavega sladkorja

0,3 l živalske smetane

mlet sladkor

sladoled Vienetta

Postopek

Hruške olupimo, narežemo na manjše kocke in dušimo z dodatki 5 minut (kocke morajo ostati čvrste). Kakav, sladkor in vročo vodo gladko zmešamo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Stepemo rumenjake s polovico sladkorja ter beljake, malo soli in preostalo polovico sladkorja. Presejemo moko s sodo in začimbami za medenjake. Kakav, sladkor in vročo vodo gladko zmešamo in dodamo stepenim rumenjakom skupaj z olivnim oljem in dobro premešamo.

Izmenično vmešavamo sneg in moko z začimbami, rahlo premešamo z metlico od spodaj navzgor.

Vlijemo v pekač s peki papirjem (35 x 22 cm), po vrhu enakomerno razporedimo kocke hrušk (nič hudega, če bodo malo potonile v testo). Pečemo 60 - 70 minut pri 180 stopinjah.

Najboljše je, če postrežemo še mlačen kos peciva s stepeno sladko smetano, ki jo potresemo s cimetom in rezino sladoleda.

Opombe

Pecivo je zelo dobro in preprosto, z malo maščobe - olivno olje lahko tudi izpustite. Pecivo ima zaradi hrušk in začimb za medenjake en čisto poseben okus, ki postane še bolj nebeški z dodatkom stepene smetane in Vienetta sladoledom.....uporabite lahko tudi klasičen vanilijev sladoled (v banjici).

Mnenja o receptu

Kako je z beljaki- snegom? Ga dodamo na začetku ali na koncu z moko? / JasminaS

Sneg beljakov in moko izmenično vmešam v kakavovo-rumenjakovo maso - nekaj žlic snega in malo presejane moke, malo pomešam z metlico, nato spet nekaj žlic snega in malo presejane moke, pomešam itd itd. Ravno predvčerajšnjim sem ta recept uporabila za torto za bratov r.d., po vrhu čokoladne glazure sem posula z mletimi popraženimi mandlji in okus je bil čudovit. Če bi se komu zdel biskvit mogoče malo presuh, naj ga namoči z mešanico mleka in sladkorja v prahu, pa tudi kakšna žlica dobrega likerja morda ni odveč, razen če je za otroke :) Sicer pa obvezna sladka smetana in sladoled dasta svojo sočnost, tako da močenje biskvita ni potrebno. LP / _ZALA_