mnenj na posebni strani

Odojek malo drugače

Sestavine

odojek - zarebrnični del

sol

olje

voda

Postopek

Splaknjen, a še vlažen kos odojka, najbolje sprednji sočni zarebrnični del, dobro natremo s soljo ter shranimo čez noč. Drugi dan ga položimo v pekač s kožico navzgor, ga rahlo naoljimo in pokrijemo z alufolijo ter damo v pečico, predhodno segreto na 250 stopinj. Čez pol ure zmanjšamo temperaturo pečice na 200 stopinj, meso poškropimo -polijemo z mrzlo vodo, kar med peko še večkrat ponovimo.

Pol ure pred koncem peke, ki traja v celoti približno uro na kilogram odojka, odstranimo alufolijo, da se kožica zlato - rjavo zapeče.

Nato pečenemu, čim bolj vročemu, previdno izluščimo vse kosti, koščice ter popolnoma ohlajeno, mrzlo meso narežemo na grižljaj velike kose.

Opombe

K tako pripravljenemu odojku se odlično poda proja, pripravljena po receptu Proja a la Nebojša.

Mnenja o receptu

Ali polivaš vodo po mesu ali foliji v katero je zavit? lp, v. / vanjatajnsek

Eh, sorry, saj ni zavit ampak pokrit. / vanjatajnsek

Jaz bi rekla, da se poliva voda po mesu (da se ne izsuši in ostane sočno). Drugače pa zgleda super! Mljask.... / matejčica

Točno tako, kot je napisala matejčica! Lp! / Riko

Odlično! Danes sem prvič pekla odojka. Na koncu v zgornjem delu pečice pod žarom (mislim, da se tako reče), da je koža "zacvetela". Postregla sem ga mlačnega skupaj z Njami bučkami s sirom. Recept je res odličen, hvala Riko. Sedaj pa počivat. / Jeradajedua