mnenj na posebni strani

Melonina torta

torta iz melon, prijetno osvežujoča za poletne dni

Sestavine

Testo:

4 rumenjaki

10 g sladkorja v prahu

100 g medu

170 g moke

50 g raztopljenega masla

2 žlici sesekljanih pistacij ali lešnikov

4 stepeni beljaki

Nadev:

1 večja očiščena melona

30 g medu

sok 1 limone

100 g sladkorja v prahu

5 listov želatine

300 g stepene sladke smetane

Postopek

Penasto umešamo rumenjake, sladkor, med in 2 žlici vode. Primešamo moko, raztopljeno maslo in sesekljane pistacije ali lešnike. Narahlo primešamo še trd sneg beljakov. Zmes damo v pomaščen in pomokan tortni pekač premera 24 cm. Pečemo v ogreti pečici pri 170 stopinjah približno 20 minut. Pečeno testo ohladimo in prerežemo na dve plošči.

Nadev:

melono razpolovimo in odstranimo semena. Iz ene polovice melone izrežemo kroglice s posebnim kroglastim nožkom. Kroglice damo v skledo, prelijemo jih z mešanico medu in limoninega soka. Preostalo melono pretlačimo v pire. Primešamo mu 50 g sladkorja v prahu. Kroglice odcedimo in vlijemo v melonin pire.

Želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne. Malo meloninega pireja segrejemo. Dodamo namočeno in ožeto želatino in mešamo, da se razpusti. Nato dodamo želatino preostalemu pireju. Gladko razmešamo. Smetano trdo stepemo in osladimo s preostalim sladkorjem v prahu. Stepeni smetani primešamo melonin pire. Nekaj pireja pustimo za okrasitev torte.

Eno tortno ploščo položimo na krožnik. Okrog nje sklenemo obod tortnega modela. Namažemo z dvema tretjinama smetanove kreme in pokrijemo z drugo ploščo. Torto premažemo s preostalo kremo, okrasimo z nabrizgano smetano in meloninimi kroglicami. Postavimo jo za 4 do 5 ur v hladilnik, lahko tudi čez noč. Ponudimo močno ohlajeno.

Mnenja o receptu

uau, moram rečt, da si prava mojstrica. Videti je da recept dobro uspe. Bom mogla kmalu sprobat. / eny

Danes sem naredil to torto in nisem prav navdušen. Testo je lepo uspelo, težave mi je povzročal nadev. Nevem, kako bi melono stlačil v pire, to enostavno ni šlo, zato sem dal koščke melone v multipraktik in dobil sem recimo temu pire. Ko sem pire zmešal s smetano, sem dobil zmes ki ni bila homogena. Torta je osvežujoča a ne preveč dobra. / Paul

Sama melono malo podušim, da se zmehča, spasiram in nato želiram. Fantastičen žele, zelo dober v kombinaciji z brusnično kremo na plasti biskvita. / katka lopatka