mnenj na posebni strani

Borovničeva torta

Sestavine

BISKVIT:

2 jajci

5 dag sladkorja

5 dag moke

NADEV:

9 rumenjakov

12 dag sladkorja

2,5 dcl mleka

25 dag borovnic ( sesekljanih v čežano)

15 listov želatine

5 dcl stepene sladke smetane

50 dag svežih borovnic

Postopek

Biskvit:

Jajci in sladkor penasto umešamo, dodamo še presejano moko in rahlo zmešamo. Biskvitno ploščo spečemo na s peki papirjem obloženem pekaču za torte.

Nadev:

Mleko in borovničevo čežano zmešamo in zavremo. Želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, med mešanjem prilivamo zavrelo mleko z borovnicami. Dobljeno zmes ponovno zavremo.

Namočeno želatino iztisnemo in jo zamešamo v vročo mlečno zmes. Pustimo, da se ohladi. Nekaj želatine pustimo za okrasitev torte.

Sladko smetano stepemo, nekaj jo prihranimo za okrasitev torte, preostalo pa primešamo ohlajeni kremi. Maso naložimo na biskvitno ploščo v tortnem modelu in postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se krema strdi.

Ohlajeno torto potresemo s svežimi borovnicami in prelijemo z želatino. Ko se želatina strdi, vzamemo torto iz modela in jo okrasimo z nabrizgano sladko smetano.

Želatino lahko razstopite v borovničevem soku ali pa uporabite kar tortni preliv.

Opombe

Torta je lahka, sočna in osvežilno kiselkasta, pripravi se lahko s katerimkoli sezonskim sadjem.

Mnenja o receptu

Zdravo!! Kako dolgo naj pečem biskvit in na koliko stopinj?? / thaia21

Jaz pečem cca 15-20 min na 180 stopinj. LP Marjana / dalsi

kako debel pride biskvit? / bannanna

Bannanna, iz 2 jajc pride sorazmerno tanek biskvit, ena plast. Dalsi, imam pa nekaj pomislekov glede nadeva. Ali se mešanica mleka in borovnic ne sesiri? In kasneje, ko zavremo še rumenjake, kaj pa takrat? Mislim, da si tega recepta ne bi upala delati čisto po navodilih. Verjetno bi dala kakšen rumenjak manj in dodala kakšno žlico Gustina (imam preizkušeno, da se rumenjaki ob tem dodatku ne izkosmičijo). Drugače pa ne dvomim, da je torta okusna. / teta torta