mnenj na posebni strani

Račja prsa s konjakom

delikatesa za posebne priložnosti

Sestavine

2 fileja račjih prsi s kožo, po 150 do 200 g

sok ene pomaranče

0,5 dl konjaka

sol, poper

malo majarona

2 žlici olivnega olja

1 žlica masla

Postopek

Račje prsi umijemo in jih dobro posušimo. Kožo kvadratasto zarežemo do mesa. Fileje natremo s soljo, poprom in majaronom.

V ponvi razgrejemo olivno olje in maslo. Ogenj naj ne bo premočan, da se maslo ne zažge. Prsi pečemo sprva s kožo, obrnjeno navzdol, tri do štiri minute, da se hrustljavo zapeče. Prsi potem obrnemo in pečemo na drugi strani dve do tri minute. Med peko najprej dolijemo konjak, posodo malo stresemo, in dodamo še pomarančni sok. Ko se naredi omaka, po želji dodamo še malo soli ali popra, vendar ne pretiravamo z začinjanjem.

Pečico segrejemo na 170 stopinj. Prsi skupaj z omako damo v pekač ali nepregorno posodo in pustimo v pečici osem do deset minut. Idealno je, da prsi na sredini ostanejo še nekoliko roza barve.

Ko vzamemo račje prsi iz pečice, jih pokrijemo in pustimo stati okoli 10 minut, da se sokovi v mesu umirijo. Potem jih vzamemo iz pekača in damo na stran, omako pa reduciramo. Po potrebi lahko dodamo še malo konjaka, vendar mora omaka ostati gosta.

Prsi narežemo na tanke rezine, jih zložimo na servirni krožnik, prelijemo z omako in primerno okrasimo.

Opombe

Zraven ponudimo čebulno marmelado, lahko tudi dip iz pečene paprike, dušene hruške ali omako iz fig.

Mnenja o receptu

Mamamia... vsevem . Recept bo definitivno za probat! / SMARTY1

Jaz tudi, verjetno kar za božično večerjo. / Levinjav

Si kar predstavljam sebe, ko bom delala tole (požirek konjaka rački, požirek kuharici)... / proxima

Ja, proxima, zna biti zanimiva kombinacija okusov, hehe ... Je rekla ena hrvaška kolegica: Dosta kuham s vinom, ponekad ga čak stavim u hranu ... / mamamia

Njam njam in izi pizi za nardit. Mogoče edino to, da je fajn počasi pečt, da mast sproti izteka iz kože in da ne zarezati čisto do mesa. Mamamia, račje prsIIII ne A / bannanna

Ja, imaš prav ... saj poznaš nas Štajerce, pišemo kot govorimo (na srečo ne vedno ...) / mamamia