mnenj na posebni strani

Torta TRIS

torta iz hokaido bučke, arašidovega masla in olupljenih mletih mandljev

Sestavine

5 jajc

180 g sladkorja v prahu

60 g rjavega sladkorja

3 žlice vroče vode

200 g bele moke

1 zavitek pecilnega praška

125 g arašidovega masla

50 ml mlačnega mleka

150 g bučnega pireja hokaido bučke

370 g mletih olupljenih mandeljnov

sok ene velike limone

200 g temne čokolade

1/4 žlice cimeta

100 g masla ali kokosovega masla

4 žlice belega sladkorja

8 žlic stepene rastlinske smetane

3 žlice kokosovega masla

1 beljak

Postopek

Testo za arašidov oblat:

tri rumenjake penasto vmešamo s 120 g sladkorja v prahu. Dodamo 100 g moke s 1/2 zavitka pecilnega praška in počasi vmešamo v rumenjakovo maso. Dodamo 3 žlice vroče vode in 50 g arašidovega masla. Rahlo v zmes vmešamo še sneg 3 beljakov. Prekrito testo s peki papirjem pečemo na 170 stopinjah 35 minut, da rahlo porjavi in se testo ne prijema na vilice.

Testo za bučkin oblat:

dva rumenjaka penasto vmešamo s 60 g rjavega sladkorja. Dodamo 100 g bele moke s 1/2 zavitka pecilnega praška. Dodamo 50 ml mlačnega mleka, nato 100 g bučnega pireja in 250 g mletih olupljenih mandljev. Na koncu rahlo vmešamo še sneg 2 beljakov. Pečemo 35 minut na 170 stopinj pokrito s peki papirjem, enako, da testo rahlo porjavi in se ne prijemlje vilic.

Bučkin pire:

1 hokaido bučko brez semenja pečemo na 170 stopinj 45 minut. Hladno olupimo in zmeljemo s paličnim mešalcem. Mandlje namočimo za 15 minut v vročo vodo in hladne olupimo.

Bučna krema:

v 50 g masla, lahko je tudi kokosovo maslo, penasto vmešamo 3 žlice sladkorja, dodamo 50 g bučnega pireja, na koncu vmešamo še 4 žlice stepene rastlinske smetane.

Arašidova krema:

v 50 g masla, lahko je tudi kokosovo maslo, penasto vmešamo 1 žlico sladkorja, dodamo 75 g arašidovega masla. Na koncu rahlo vmešamo še 4 žlice stepene rastlinske smetane.

Marcipan obloga:

130 g mletih olupljenih mandljev zmešamo s 60 g sladkorja v prahu in sokom 1 večje limone. Dodamo sneg 1 beljaka in gnetemo, dokler ne dobimo trdnega testa.

Čokoladni obliv:

200 g temne čokolade stopimo na lahnem ognju in dodamo 3 žlice kokosovega masla ter 1/4 žlice cimeta.

Piškotni okraski:

testo za krhke orehove kekse

Arašidov in bučkin oblat prerežemo in torto sestavimo tako, da arašidov oblat premažemo z bučkino kremo, nato položimo prvo polovico bučkinega oblata, premažemo z arašidovo kremo in položimo drugo polovico bučkinega oblata. Premažemo z bučkino kremo, nato položimo še drugo polovico arašidovega oblata. Celotno torto oblečemo z marcipanom in oblijemo s čokoladno glazuro. Okrasimo z orehovimi piškoti.

|

Opombe

Torta ima različico, vendar je zame opisan recept manj sladek, torta je drugače sestavljena, kar daje boljši okus posameznemu kosu,saj se arome oblatov in krem prepletajo.