mnenj na posebni strani

Zdrav orehov kolač

zdrav, enostaven, najboljši!!!

Sestavine

6 jajc

2 jogurtova lončka sladkorja - melasa ali muscovado (nerafiniran rjavi trsni sladkor)

1 j. lonček olivnega olja

2 j. lončka mletih orehov - jaz dam 50-50 orehi-mandlji

2 lončka kisle smetane

2 lončka moke (sojina)

1 pecilni prašek

ščepec muškatnega oreščka

Preliv:

pomarančna marmelada - žlica ali dve

narezani mandlji - ena vrečka

bela jedilna čokolada (500 g)

Postopek

Jajca in sladkor mešamo, počasi dodajamo olje, mešamo še malo, da naraste. Nato dodamo kislo smetano, mlete orehe, muškat, moko s pecilnim praškom in počasi zmešamo. Pekač na tanko namažemo z olivnim oljem in posujemo z drobtinami.

Pečemo na 180 stopinjah 40 minut.

Ko je pečeno, pustimo, da se malo ohladi. Namažemo z marmelado (ne prav na debelo, tanka plast, da se primejo mandlji), posujemo mandlje, prelijemo čez stopljeno čokolado (čokolado stopimo s 3 - 5 žlicami olivnega olja) in pustimo, da se strdi! Narežemo na kockice.

Opombe

Čeprav se zdi, da ima olivno olje premočan okus za pečenje takih stvari, niti ni tako. Saj se pri tem kolaču čuti izrazit okus rjavega sladkorja. Obenem pa je bolj zdravo, če dodamo olivno olje in prav ta sladkor. Vse sestavine v tem receptu so bio naravne in kar se da najbolj zdrave in z malo maščobami oziroma dietno. Sojino moko sem uporabila zato, ker ne napihne želodca (odlična tudi za pice!).

Mnenja o receptu

Pri vsej tej čokoladi, smetani in olju jaz ne bi ljudi zavajala z napisom "zdravo". Pa brez zamere. / zvezda01

čokolada je dietna..kisla smetana je low fat..olje pa olivno.. / meeshka

Tole pa zna biti dobro, bom sprobala v prihodnosti. Kar se mene tiče - "zdravo" ali "malo-manj-zdravo", saj je vseeno, glavno, da je okusno!! :) Glede olivnega olja: v tradicionalni grški kuhinji uporabljajo pri sladicah namesto masla vedno olivno olje. Morda se res sliši malo čudno, vendar je okus res odličen!!! / Majaaa