mnenj na posebni strani

Torta Barbi na plesišču

zelo sočna torta

Sestavine

Za plesišče potrebujemo:

3 jajca

3 žlice mrzle vode

10 dag moke

1 vanilijev sladkor

1/2 pecilnega praška

10 dag sladkorja

Za krilo potrebujemo:

4 jajca

1 jogurtov lonček sladkorja

1 jogurtov lonček moke

1 pecilni prašek

1 vanilijev sladkor

ter jagodno marmelado

Za vlaženje:

2 dl vode

1 žlica mletega sladkorja

Krema:

rastlinska smetana

jagodni kompot

Postopek

Plesišče naredimo tako, da beljake in vodo stepemo v sneg. Med stepanjem mu počasi dodamo sladkor. Sneg mora postati trd in gost. Previdno in rahlo mu primešamo še rumenjake in moko s pecilnim praškom ter vanilijev sladkor. Testo spečemo v tortnem modelu. Jaz spečem vsako plast posebej, torej polovico dobljenega testa vlijem v tortni model, obložen s peki papirjem ter pečem 10 minut, enako naslednjo plast. Vse skupaj ohladimo.

Krilo: jajca penasto umešamo, dodamo sladkor, vanilijev sladkor, moko in pecilni prašek. Vse to vlijemo na pekač, obložen s peki papirjem (najbolje tistega, ki ga dobimo v pečici), pečemo 10 - 15 minut. Ko je pečeno, previdno odstranimo peki papir in dobljeno testo previdno položimo na moker prtiček, ki ga skupaj s pečenim testom zvijemo in pustimo, da se ohladi. Ko se ohladi, razvijemo in namažemo s 3 - 4 žlicami marmelade, zopet zavijemo, tako dobimo rolado. Jaz spečem dve taki roladi.

Medtem pripravimo plesišče, ki ga namočimo z 2 dl vode, ki smo ji dodali mleti sladkor. Namažemo stepeno smetano, nanjo položimo na koščke narezane jagode iz kompota, pokrijemo s preostalim testom. Po vrhu namočimo in namažemo s stepeno smetano poljubne barve.

Krilo naredimo tako, da rolado narežemo in jo polagamo eno zraven druge v cedilo, obloženo s folijo oz. kakšno drugo posodo. Ko obložimo vse, dodamo stepeno smetano, ki smo ji dodali jagode, pokrijemo z roladicami, vsaj za 5 ur položimo na hladno, potem pa krilo lahko damo iz cedila in ga položimo na plesišče. V sredino zapičimo Barbi lutko, ki smo jo ovili s folijo. Okrasimo s kremo, tako je Barbi narejena.

Opombe

Za sestavine pri plesišču sem dodala sladkor, ker sem ga žal izpustila.

Mnenja o receptu

megica 77, daj pripiši še koliko sladkorja gre v oblate za plesišče. / evamaja

zelo lepa tortica! / ninkica

Joj se opravičujem,ker sem pozabila pripisati koliko sladkorja gre v plesišče,to je 10 dag. Hvala evamaja da si me opomnila. / megica77

jaz sem pa stekleno posodo pozabila obložiti s folijo. Bo jutri problem dobiti torto ven iz modela? / kleo

Sem naredila podobno zadevo, le da sem izvedla kombinacijo več receptov iz kulinarike: Plesišče: http://www.kulinarika.net/recepti/4178/sladice/cokoladna-torta/ Barby krilo je bilo polnjeno z baby piškoto, namočeni v sadni sirup in polnjeno s plastjo kreme http://www.kulinarika.net/recepti/3524/sladice/vanilijeva-krema-za-torto-crema-pasticcera-/ Barbika je bila brez nog, ovita v folijo in okrašena s smetano. Požela je vse pohvale. Krašenje z barvano smetano po trenutnem navdihu. Slikica pa sledi, ko bo čas. / alpska roža