mnenj na posebni strani

Skutina torta z bananami in jagodami

zelo okusna torta in lepa na pogled, pa tudi dokaj enostavna za pripraviti

Sestavine

Testo (krhko):

6 dag sladkorja v prahu

12 dag masla

18 dag moke (gladke, pride najboljše)

rumenjak

ščepec soli

Nadev:

40 dag skute

12 dag sladkorja v prahu

6 jajc + beljak

6 dag jedilnega škroba

vrečka praška za puding

limonina lupinica

1 vanilijev sladkor

2,5 dl sladke smetane

Okras:

30 dag jagod (lahko tudi iz kompota)

1 banana

marelična marmelada

2x tortni žele

limonin sok

mandljevi lističi

papir za peko

velik tortni model

Postopek

1. Moko, presejan sladkor v prahu, maslo, sol in rumenjak zgnetemo v krhko testo. Na hladnem ga pustimo za 1 uro (najbolje, da v hladilniku).

2. Medtem, ko je testo na hladnem, se lotimo priprave nadeva. Skuto pretlačimo s paličnim mešalnikom. Nato to skuto penasto zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu. Postopoma vmešamo jajca in beljak. Prašek za puding presejemo skupaj z jedilnim škrobom in vanilijevim sladkorjem. Dodamo zmesi. Na koncu dodamo še trdo stepeno smetano in limonino lupinico. Pečico segrejemo na 170 - 200 stopinj (odvisno od pečice).

3. Tortni model obložimo s papirjem za peko po obodu in dnu. Testo razvaljamo v velikosti modela, damo v model in dodamo še nadev. Pečemo v že ogreti pečici približno eno uro. Ko je torta pečena, mora počivati najmanj dve uri, da se dobro ohladi.

4. Še vedno v modelu, torto zgoraj premažemo z marelično marmelado. Banano narežemo in pokapamo z limoninim sokom. Jagode operemo, očistimo in razpolovimo (če imamo kompot, samo razpolovimo). Torto okrasimo. Tortni žele (preliv za torto) skuhamo po navodilu in prelijemo torto. Ko se žele strdi, odstranimo model in po straneh torte namažemo marmelado ter damo še mandljeve lističe.

Opombe

Za tortni preliv lahko uporabimo tudi sok, če imamo jagode iz kompota. V tem primeru damo manj sladkorja, kot piše v navodilih za kuhanje.

Mnenja o receptu

Ta tortica pa mora biti okusna! / niagara

Moj oče jo obožuje sicer je veliko dela, vendar se pa splača na koncu. / KaTeK_x3

oj, za kakšno velikost tortinega modela pa se gre pri tej torti?? lp / ursyy

pa vrečka praška za puding, to je vanilijev puding ali kaj druga?? / ursyy

Tale recept pa poznam, je iz malo starejše revije Dober Tek. / Miškolin

Ursyy, gre za prašek za vanilijev puding. / Miškolin

Ursyy kako lepa slikca :) / ksenjako

ojla :P oprosti ker zamujam.. je pa za velik tortni model.. ja je iz revije dober tek, samo da je malo spremenjeno.. / KaTeK_x3

Torta sicer res lepo zgleda, ampak dobra pa ni tako zelo. Krema je premalo sladka za moj okus. Mogoče je 1 uro preveč za peko, po moje bi bilo treba manj peči. Sem pa probala enak preliv, le da sem spodaj dala biskvit in je dosti boljše. / la tina

Spekla tortico in moram reči, da je super. Okrasila sem jo z jagodami, ribezom in marelicami. Ni presladka pa tudi težka ne. Morda bi le zmanjšala kiličino jajc v nadevu, da bi skuta prišla bolj do izraza, sicer pa res dobra. / Zalshka