mnenj na posebni strani

Karirasta rolada

ko se reže, je viden vanilijevo - čokoladen karo vzorec:)

Sestavine

6 jajc

1 vanilijev sladkor

20 dag sladkorja

5 žlic mineralne vode

24 dag moke (lahko pol gladke, pol ostre)

1 pecilni prašek

2 žlici grenkega kakava

1,5 dl mleka

0,5 dl ruma

1 zavitek praška za vanilijev puding

4 dl mleka

20 dag masla

10 dag sladkorja

2 žlici ruma

4 dl sladke smetane za stepanje

2 beljaka

5 dag sladkorja

15 dag jedilne čokolade

2 žlici grenkega kakava

15 g želatine v prahu

4 žlice ruma

Postopek

Za rolado iz beljakov stepemo trd sneg in vanj vmešamo vanilijev sladkor in polovico sladkorja. V drugi posodi penasto stepamo rumenjake s preostalim sladkorjem. Ko masa začne naraščati, po žlicah dodajamo mineralno vodo. Rumenjakovo maso zlijemo na sneg iz beljakov in s kuhalnico narahlo vmešamo. Na jajčno zmes presejemo moko s pecilnim praškom in enakomerno vmešamo s kuhalnico. V polovico mase za biskvit vmešamo kakav. Na pekač (velikost pečice) obložen s peki papirjem, z žlico izmenično nadevamo testo in sicer tako, da začnemo s trakom iz svetlega, sledi trak iz temnega testa in tako naprej. Biskvit spečemo v ogreti pečici (cca. 15 minut). Pečenega takoj zvijemo skupaj s peki papirjem in ovijemo rolado v mokro kuhinjsko krpo ter počakamo, da se nekoliko ohladi. Nato rolado odvijemo. Biskvit navlažimo z mešanico mleka in ruma.

Za vanilijevo kremo skuhamo puding s 4 dl mleka. V posodi penasto stepemo zmehčano maslo in sladkor ter dodamo rum. Preden se puding popolnoma ohladi, vanj vmešamo masleno zmes. Kremo damo v brizgalko in jo v trakovih nabrizgamo na biskvitno testo in sicer na trakove biskvita, ki so temne barve.

Za čokoladno kremo stepemo trd sneg iz beljakov in vanj vtepemo sladkor. V drugi posodi trdo stepemo sladko smetano. Vanjo vmešamo nad soparo stopljeno in ohlajeno jedilno čokolado, kakav, želatino (želatino v prahu pred tem zmešamo z nekaj žlicami hladne vode, da nabrekne, nato ji dodamo rum ter nad soparo raztopimo) ter na koncu narahlo še sneg iz bejakov. Ko se začne krema strjevati, jo s pomočjo brizgalke nanesemo na biskvit in sicer med trakove vanilijeve kreme oz. na bele biskvitne trakove. Sedaj rolado zvijemo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se strdi.

Opombe

Po želji rolado prelijemo s čokoladno glazuro, lahko jo tudi posujemo s sladkorjem v prahu ali pa okrasimo s stepeno sladko smetano in posujemo s čokoladnimi ostružki.

Recept je nastal čisto po naključju, ko je bilo potrebno pospraviti ostanke vanilijeve kreme in sladke smetane :).

Mnenja o receptu

Zanimiv recept! Upam le,da bos poslala se kako slikco,da bom imela boljso predstavo, sama nisem ravno specialistka za rolade ceprav jih imam zelo rada.Lp / lucka52

To "pionirsko" so tako hitro zmazali, da ni uspelo. Ob ponovitvi pa najprej zaklenem kuhinjo in jo škljocnem / Ninja24

Ja! Slikica! Tudi sama si težko predstavljam... / katka lopatka

Je podobna tej roladi: http://www.coolinarika.com/recept/rolada-sa-kremom-od-jogurta / gordana

Ta rolada ni podobna zgoraj navedenemu linku. Izgled je pravi karo. Jaz sem kreme poenostavila in sem naredila pariško kremo iz temne in bele čokolade . V službi je niso mogli prehvaliti. / megi