mnenj na posebni strani

Torta iz malin in borovnic

torta, nadevana z rahlo smetanasto kremo iz malin in borovnic

Sestavine

Biskvit:

3 jajca

10 žlic sladkorja

1 vanilijev sladkor

1 dl mleka

1 dl olja

15 žlic moke

1 pecilni prašek

Krema:

0,5 l sladke smetane

1 vrečka želatine fix

250 g borovnic (lahko zmrznjenih)

200 g malin (lahko zmrznjenih)

5 žlic sladkorja v prahu (odvisno od okusa)

0,5 dl borovničevega likerja

sok polovice limone

Postopek

Za biskvit penasto umešamo jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Ko zmes naraste, v tankem curku vlivamo mleko in olje. Nato po žlicah dodajamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso vlijemo v tortni model in pečemo pri 180 - 200 stopinjah približno pol ure (naredimo preizkus z zobotrebcem). Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz modela in ohladimo na rešetki.

Za kremo stepemo sladko smetano in ji dodamo želatino fix. Posebej z žlico zmešamo borovnice, maline, sladkor, limonin sok in borovničke. Sadje nato primešamo k smetani.

Biskvit prerežemo na pol. Namočimo ga z mešanico vode in ruma, nadevamo s kremo in pokrijemo z drugim delom biskvita. Pustimo, da se krema strdi. Nato torto poljubno okrasimo. Za boljši okus včasih biskvit polijem s sladkim grehom z okusom gozdnih sadežev ali pa z borovničevo marmelado.

Mnenja o receptu

Takšno torto sem naredila enkrat poleti in je bila res fantastična. Sem jo pa malo drugače sestavila (ideja je bila iz ene knjige): najprej sem na dno pekača za torte dala malo celih sadežev in zalila vse skupaj s stopljeno želatino. Dala sem čez noč v hladilnik. Naslednje jutro sem dala čez kremo, na vrh pa plast biskvita -jaz sem ga imela samo za eno plast. Spet sem dala za nekaj časa v hladilnik. Nato sem torto obrnila okrog, da je bilo sadje v želatini na vrhu. Odstranila sem pekač in torto ob strani namazala s smetano. Izgled je bil fantastičen, okus pa tudi. Tale torta deluje zelo sočno in je res zelo okusna. / Pesnica