Nadevane palačinke

palačinke malo drugače - mešan nadev z zelenjavo, sirom in posebno salamo

vucko1.1  Izvor: lasten recept
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

Cca. 8 - 10 palačink (nesladkanih)

Sestavine za polnilo:

mlada zelenjava:

cca. 75 g brokolija

cca. 75 g cvetače

cca. 50 g korenja

cca. 50 g graha

cca. 50 g mlade koruze

cca. 50 g sira (edamec ali trapist)

cca. 50 g posebne salame (priporočam Poli salamo)

Sestavine za bešamelno omako:

maslo (cca. 100 g)

mleko po potrebi (cca. 0,5 l)

moka po potrebi

Vegeta ali 1 jušna kocka

sol

poper

muškatni orešček (lahko že mlet oz. nariban)

Postopek

Najprej si pripravimo palačinke - najbolje nesladkane, čeprav je nekaterim jed všeč, ko so rahlo sladkane, saj je mlada zelenjava sama rahlo sladka.. Istočasno lahko damo kuhat ali dušit zelenjavo. Ni treba, da je popolnoma mehka, ker se pozneje še peče v pečici. Ko je kuhana, (v slani vodi) jo lahko mirno odcedimo ter nato narežemo še Poli salamo ter sir na kockice ali manjše rezance.

Potem pripravimo bešamelno omako, ampak rahlo bolj gosto, kot je navada. Omako pripravimo tako, da damo v kozico maslo, ko se raztopi, dodamo moko ter jo na srednji temperaturi rahlo popražimo. Ne sme porjaveti, ampak naj samo rahlo porumeni. Vse skupaj ne sme biti gosto in grudasto, ampak bolj mehke konsistence - da se lepo meša z metlico. Če je zmes masla in moke ravno prav gosta, da ne dela grudic, smo dodali ravno pravo količino moke.

Nato dodamo mleko - po potrebi, ravno toliko, da je omaka ravno prav gosta. Naj ne bo tekoča, kot so običajno omake, temveč malo bolj gosta. Mleka bomo porabili kar nekaj, saj se med kuhanjem moka napne (del mleka lahko nadomestimo tudi z juho, ki smo jo pripravili iz jušne kocke, ni pa nujno).

Tako pripravljeni omaki med mešanjem dodamo še začimbe: Vegeto, sol, poper ter nekaj naribanega muškatnega oreščka. Z njim ni treba skopariti, saj da jedi značilen okus. Tako, omaka je gotova. Če smo jo ves čas mešali in pravilno dodali moko, je sedaj gladka, ampak gosta zmes.

Nato lahko začnemo polniti palačinke, polagali jih bomo v namaščen pekač ali model. Zelenjavo sedaj lahko zmešamo z narezanim sirom in salamo, da se vse enakomerno porazdeli. Kake večje kose brokolija in cvetače lahko razrežemo ali raztrgamo, da se bo palačinka laže zvila.

Na zmes zelenjave s sirom in salamo, ki jo lepo položimo na sredo palačinke, damo potem cca. 1 bolj polno žlico bešamelne omake. Potem najprej to prepognemo na obeh stranicah, potem spodnji del palačinke, za konec pa še zgornjega, da dobimo lep "paketek" in vse skupaj obrnemo s "šivom" navzdol ter palačinko položimo v pekač. To ponavljamo, dokler nam ne zmanjka polnila. Preostanek bešamelne omake lahko porazdelimo po palačinkah - če smo naredili bolj gosto, jo lahko malo razredčimo z mlekom (ob pogrevanju) ter jo prelijemo preko palačink.

Vse skupaj damo v ogreto pečico ter pečemo še cca. pol ure, oz. dokler lepo ne porjavi pri 200 stopinjah. Jed lahko nato takoj serviramo.

Dober tek!


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jasna1  

kuha že od: 24.9.2005

Št. objav: 1986

Objavljeno 5.11.2006 ob 10:56

Zelo vesel

Bomo jedli drug teden, bere se zanimivo, spustila bom edino poli salamo. Ocena sledi!

buča  

kuha že od: 29.7.2006

Št. objav: 1561

Objavljeno 6.11.2006 ob 10:04

MENE PA TOLE Z ZAVIJANJEM SKRBI,ALI OMAKA NIČ NE TEČE VEN? Kaj pa za zraven?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.