Izvrsten golaž

uroscadez  Izvor: Slovenija
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 10 oseb

1,5 kg govejega mesa, ki se bo zmehčalo (lahko bočnik, bržola, mlado gov. stegno)

1,5 kg čebule

cca. 3 dl rdečega vina, lahko tudi belega (pazimo, da vino ne bo trpko oz. kislo oz. če je belo, naj bo pol suho)

olje

sol: vse skupaj 2 - 3 žličke

500 - 800 g paradižnikovih pelatov ali pasiranega paradižnika, lahko obojega malo

moka (1 zvrhana žlica)

priporočene vendar ne obvezne začimbe:

2 - 3 žlice rdeče sladke paprike

1 žlica majarona

poper po okusu

Postopek

Meso očistimo, da niso notri kake žile ali kite, nato ga narežemo na male kocke (1,5 - 2 cm).

Čebulo narežemo, ne preveč na debelo (predlagam uporabo multipraktika, če ga imamo, ker je to zelo veliko čebule, ker sicer pečejo oči, pa še precej manj dela je). Na močnem ognju in olju posolimo in prepražimo meso toliko, da bi ga lahko že jedli (recimo srednje pečeno). Ob praženju bo meso verjetno spustilo vodo, lahko jo vmes malo odlijemo (in shranimo!!!), dodamo še malo olja in pražimo naprej, dokler lepo ne porjavi. Istočasno lahko v drugi posodi pražimo čebulo, ki ji na začetku dodamo 2 - 3 žličke soli. Čebulo in meso stalno po malem mešamo, da se nam ne zažge. Ko bo iz posode s čebulo izhlapela voda, pazimo na ogenj, da se nam čebula ne začne žgati (mora samo lepo porumeneti in se zmehčati).

Ko imamo meso in čebulo lepo popraženo (za čebulo bo trajalo verjetno malo dlje, 15 - 20 minut), ugasnemo ogenj in od tu lahko nadaljujemo na 2 načina (v ekonom loncu ali na klasičen način v navadnem loncu). Jaz bom opisal proceduro za ekonom lonec, kjer se meso in čebula res super zmehčata, pa še par ur manj se lahko kuha.

Torej, v ekonom lonec vržemo zdaj vse, kar imamo skupaj: popraženo meso (in vodo, ki smo jo med praženjem verjetno odlili), popraženo čebulo, paradižnik, vino in začimbe po želji. Samo moko pustimo za konec. Dodamo približno 2 - 3 dl vode. Zmes ne sme biti presuha, ker sicer ekonom ne dela dobro (če bo na koncu zadeva preredka, lahko itak še malo pokuhamo, da voda izlapi). Ekonom postavimo na srednje močan ogenj in mešamo, dokler ne zavre popolnoma (tukaj je ZELO ZELO pomembno, da mešamo in pazimo na ogenj, ker se tukaj zlahka začne žgati spodaj v posodi in potem se ves trud izniči - vem, ker se mi je že parkrat ponesrečilo). Ko maksimalno vre, zapremo lonec z ekonom pokrovko in jo zaklenemo (mora imeti en gumb kjer piše LOCK). V roku najkasneje 1 minute se mora začeti dvigovati bunka na pokrovki (sicer verjetno ni dobro zaprto). Ko se dvigne do polovice, začnemo počasi zmanjševati ogenj, hkrati malo tresemo posodo, da se stvari v njej mešajo (in ne prijemajo dna). Ko pride bunka v gornji položaj, zmanjšamo ogenj (najkasneje 1 - 3 min. po zaprtju posode) na absolutni minimum (če bo premočan ogenj, bo lonec verjetno piskal skozi ventil - prava jakost ognja je kadar je bunka v dvignjenem položaju, vendar lonec še ne piska na glas skozi ventil). Lonec potem pustimo na minimalnem ognju 20 - 25 minut. Vmes ga vsake toliko samo malo potresemo, da se stvari notri malo premešajo. Po tem času ugasnemo ogenj in počakamo, da bunka na pokrovki pade v najnižji položaj (kakršen je preden zapremo posodo). To bo vzelo kakih 10 minut. Pokrova do padca bunke absolutno NE SMEMO ODPIRATI.

Sedaj odklenemo pokrovko in jo odstranimo. Golaz je pripravljen.

Če se nam bo zdel preredek, ga brez pokrovke še malo pokuhamo, na koncu pa lahko dodamo še moke, tako da se malo zgosti. Preverimo tudi slanost (jaz sem napisal minimalno količino soli, da lahko potem po okusu še dosolimo).


Opombe

PS 1: Če nadaljujemo v navadnem loncu, je treba zmes kuhati še par ur na manjšem ognju. Ugasnemo, ko se nam zdi meso dovolj mehko.

PS2: Zadeva je napisana za nekoga, ki še nikoli ni uporabljal ekonom lonca, zato tisti, ki ste ga že, ne biti užaljeni, če malo "pametujem".

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 3.10.2006 ob 10:12

Recept je res precej izčrpno opisan, ga niti nisem podrobno prebrala, ker sama zmeraj kuham v ekonomu oz. s hitro pokrovko. Se mi navadno kuhan ne zdi nikoli tako sočen in okusen. Stvar dodajanja sestavin in začimb je stvar okusa. Zmotilo pa me je nekaj drugega in sicer rezanje čebule na multipraktik. Nikoli jo ne režem niti sesekljam strojno, ker ni čebula nikoli takšna, kot mora biti. Da se ne solzim, režem pod napo.

LP

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 3.10.2006 ob 10:48

Vesel

Mene pa zanima, koliko časa bi rezala 1,5 kg čebule na roke?

Simona84  

kuha že od: 27.10.2005

Št. objav: 3036

Objavljeno 3.10.2006 ob 11:50

Zelo vesel

Ja, vmes (med rezanjem čebule) je lahko že kar kakšno kosilo kuhano

andreja č.  

kuha že od: 3.4.2006

Št. objav: 587

Objavljeno 3.10.2006 ob 11:53

Meni je prijatelj,ki je kuhar rekel ,da da čebula rezana na multipraktik potem čisto drug okus in jo zato vedno režem na roke.Pa ne kuham majhne količine golaža,ker roma še v skrinjo za čase ko sem popoldan v službi in si morata mojadva sama kuhat

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 3.10.2006 ob 11:58

Čebula na multipraktiku tudi meni ni všeč. Moja mami uporablja palični mešalec/rezalnik za to, in ji je všeč. Sama ga nimam, tako da ne vem. Imam električni rezalec/ mikser. Čebulo preveč zmatra in je premokra, tako da jo potem pražim trikrat dalj, kot je dejansko potrebno. Pa še veliki neobdelani kosi ostajajo notri.

Zdaj sem si kupila rezalnik na roke. Prava pesem. Čebula je hitro in lepo sesekljana, niti enega večjega koščka notri... Če delam jed z več čeulle, pač sekljam večkrat. Posodo pomijem v pomivalcu.

Na roke mi je šlo, pa imam dobre nože, zato. Režem pa po pol čeuile naenkrat, sesekljam v lepe koščke. Ampak vzame veliko časa. Pa sekljam tako, ko je delal Jamie... Pa če samo na hitro preračunam kilo in pol čebile, vsako po polovičko...?

Je pa res, da se meni vedno mudi in nimam časa dolgo rezati čebulo ...

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 3.10.2006 ob 12:02

Koliko časa, ja toliko, da je zrezana, caa 5 minut je po mojem čez glavo dost. To je ene 8-10 srednjedebelih čebul, pa ne me za besedo držat, ker jih nikoli ne tehtam.

To, kar je napisala Andreja č. glede čebule je res.

LP

LP

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 3.10.2006 ob 12:10

Če režeš 5 min, lahko tudi 8 min, so pa koščki veliki. Če vam je tako všeč, ni problema...

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 3.10.2006 ob 13:17

Pri nas imamo radi velike kose čebule, priprijateljici pa je, na primer, še videti ne smejo.

cherry  

kuha že od: 5.6.2006

Št. objav: 409

Objavljeno 3.10.2006 ob 17:39

Moj multipraktik pa zelo lepo in tudi enakomerno seseklja čebulo, pa čisto nič vode ne spusti. Zaenkrat še nisem opazila nobene razlike med sesekljano na roke ali "strojno", tudi izgleda praktično enako. Je pa res, da je multipraktik bolj nov kot ne, mogoče si še premislim. :)

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 3.10.2006 ob 18:02

Pri nas isto ,mora biti čisto nevidna,zato jo kar spasiram

lp goga

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.