Slivova pita iz mrzlo kvašenega testa

neznan uporabnikIzvor: Primorska
Slivova pita iz mrzlo kvašenega testa
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

60 dag moke

25 dag rastlinske masti (lahko tudi margarine)

8 dag kvasa

1 žlica sladkorja

1 dl mleka

sol

Nadeva:

1,5 kg izkoščičenih sliv

sladkor po okusu (lahko tudi diabetični sladkor)

2 vanilijeva sladkorja

malo ruma (0,5 dl)

malo piškotnih drobtin

2 vanilijeva pudinga

Postopek

Iz mleka (malo segretega), sladkorja in kvasa naredimo kvasni nastavek in pustimo na toplem, da vzhaja. Iz moke, masti (ali margarine), soli in kvasnega nastavka zamesimo testo, ki naj bo srednje trdo - precej podobno piškotnemu. Iz testa oblikujemo štručko in jo zavijemo v krpo. Povijemo na rahlo, ker mora imeti testo prostor, da lahko vzhaja. Tako povito testo damo v večjo skledo z mrzlo vodo in pustimo, da vzhaja. Ko vzhaja na eni strani, obrnemo, da vzhaja tudi na drugi strani (cca. 1 - 1,5 ure). Ko je testo vzhajano ga razvijemo in razvaljamo na tanko - polovico za spodnji del pite, polovico za zgornji del pite. Ker je testo nekoliko pocasto, ga skoraj ne moremo razvaljati lepo v enem kosu ampak po manjših koščkih, ki jih sestavljamo na pekaču. Da ga lahko razvaljamo, rabimo tudi še nekaj moke za potresanje. Ko je pita narejena, jo na vrhu napikamo z vilicami.

Nadev: Očiščene, razkoščičene in na četrtinke narezane slive zmešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, rumom in praškom za puding ter potresemo po prvi plasti testa. Potresemo še s piškotnimi drobtinami in pokrijemo z drugo plastjo testa.

Med slive lahko na drobno narežemo tudi malo breskev.


Opombe

Pito lahko razrežemo še toplo. Ko je pita hladna je tudi nadev kompakten, tako da košček lahko držimo v roki. Nadev je lahko tudi drugačen, vendar pa je po moje najboljši slivov. Vsem, ki boste pito poskusili - dober tek.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Tola  

kuha že od: 28.2.2012

Št. objav: 2

Objavljeno 6.2.2013 ob 10:49

Na koliko stopinj in koliko časa se peče pita?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.