Torta s skuto

loly  
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

200 g moke

120 g surovega masla

70 g sladkorja

rumenjak

naribana lupina 1/2 limone

Nadev:

8 lističev bele želatine

1/4 l mleka

200 g sladkorja

ščepec soli (po okusu)

naribana limonina lupina

4 rumenjaki

1/2 l smetane

500 g nemastne skute

1/2 skodelice sladkorja v prahu

Postopek

Moko presejemo na desko in po moki potresemo kosmiče surovega masla. Na sredi naredimo jamico in damo vanjo rumenjak, sladkor, sol in limonino lupino. Iz sredine navzven ugnetemo vse sestavine v voljno testo. Krhko testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v pergamentni papir ali aluminjasto folijo in jo za 2 uri pustimo v hladilniku. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razvaljamo na pomokani deski v dve pomokani tortni osnovi s premerom 26 cm. Damo ju na pekač in na srednjo višino v pečici. Pečemo 8 - 10 minut, da postane lepo svetlo rjavkasta. Eno osnovo še vročo razrežemo na 12 enako velikih kosov in jih hkrati z dnom ohladimo na rešetki.

Želatino namočimo v mrzli vodi. V mleko dodamo sladkor, limonino lupino, sol in rumenjake. Med mešanjem zmes zavremo in jo odstavimo. Želatino dobro ožamemo in jo zamešamo v mleko, nato pa mleko ohladimo. Smetano trdo stepemo. Ko se začne mleko strjevati, mu primešamo stepeno smetano. Celotno tortno osnovo položimo v model, ki se mu lahko sname obod. Obod obložimo s trakom pergamentnega papirja. Skutno kremo nadevamo na tortno osnovo in jo lepo zgladimo. Torto spravimo v hladilnik, da se krema strdi. Nato vzamemo torto iz modela, odstranimo pergamentni papir, na vrh torte pa položimo vrhnji del torte, ki smo ga prej razrezali na kose. Torto posujemo s sladkorjem v prahu.


Opombe

Po želji lahko v skutno kremo zamešamo tudi sveže ali zamrznjene jagode, maline, češnje, ribez ali borovnice.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.