Hrustljave rezine francoskega kruha

Hrustljave rezine francoskega kruha
    predjedi: tople
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1 francoska štruca

4 stroki česna

sol

olivno olje

rožmarin

origano

šop sveže bazilike (lahko tudi v olju)

2 paradižnika

40 g pinjol

Postopek

Pinjole pražimo do zlato - rjave barve v majhni ponvici (brez olja). Pečico segrejemo na 200 stopinj. Francosko štruco narežemo na rezine, česen olupimo in drobno sesekljamo, rožmarin in origano v možnarju stremo skupaj z nekaj soli. Dodamo česen in olivno olje ter vse skupaj še enkrat dobro stremo. Na koncu dodamo drobno sesekljane liste sveže bazilike ali že sesekljano baziliko v olju in premešamo. S tako pripravljenim namazom namažemo rezine francoskega kruha in jih pečemo v pečici 5 minut. Na še vroče rezine položimo po eno rezino paradižnika, posujemo s pinjolami in ponudimo vroče.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

sourcherry  

kuha že od: 3.7.2007

Št. objav: 39

Objavljeno 5.7.2007 ob 12:25

kaj so to pinjole?

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 5.7.2007 ob 12:40

Pinjole so skupno ime za seme več vrst borovcev. Pri nas pod tem imenom razumemo seme vrste pinija (Pinus pinea), ki raste povsod ob Mediteranu. Seme se nahaja v storžih, ki se v naravi sami odprejo, ko dosežejo določeno zrelost in seme potem pade na tla. Za uporabo v kulinariki je treba pinjole vzeti ven iz storžev, v katerih so čvrsto zaprti. V ta namen segrevajo storže na soncu ali ob umetnem viru toplote dokler se ne odprejo. Semenke so dolge 1 do 2 cm, imajo temno in zelo trdo lupino znotraj katere se nahaja užitno jedro bogato z maščobami. V enem storžu je okrog 100 semenk. Pinjole so zaradi napornega postopka nabiranja in ločevanja od storžev zelo drag dodatek hrani (iz 100 kg storžev dobimo 15 do 22 kg pinjol). Vendar so zelo okusne in se jih splača probati.Pinjole je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru, ker se zaradi velike koncentracije maščob lahko pokvarijo. Sveže jih lahko ohranimo v hladilniku v tesno zaprti posodi do 3 meseca, zmrznjene jih lahko hranimo do 9 mesecev. Italijani pinjole veliko uporabljajo v različnih jedeh, večinoma v Liguriji (znana je pesto omaka iz bazilike, pinjol, sira, česna in olivnega olja) in na Siciliji. Jedem jih lahko dodamo sveže ali pa jih prepražimo na majhni količini olja. Dodamo jih lahko tako v mesne, divjačinske in ribje jedi kakor tudi v slaščice. Iz njih lahko pridelamo tudi olje.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 5.7.2007 ob 12:48

V bolje založenih trgovinah jih imajo tam pri oreščkih, videti so kot na paličice narezani mandlji.

Tu imaš pa še slikice:

http://de.wikipedia.org/wiki/Pinienkern

Pa še recept, kjer jih jaz rada uporabim (sem pač bolj za sladice):

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=6222

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.