Ribje rulade v omaki

    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

4 fileji škarpene ali lista

2 korenčka

1 por

gomolj zelene

2 stroka česna

4 škampi

sol

poper

olje

1 dl sladke smetane

1 limona

1 dl suhega belega vina

svež peteršilj

1 čajna žlička kopra

1 kavna žlička koromačevega semena

ribji ostanki (glave, kosti, hrbtenice) za ribjo osnovo

1 čebula

črni poper v zrnu

1 lovorov list

1 jušna žlica moke

1 jušna žlica masla

Postopek

Pripravimo ribjo osnovo. V lonec damo ribje ostanke (glave, kosti, hrbtenice), 1 narezan korenček, narezan beli del pora, čebulo, narezano na četrtine, 2 stroka česna, nekaj zrn črnega popra in lovorov list. Prilijemo vodo (toliko, da pokrije ribje ostanke) in pustimo, da zavre. Potem ogenj zmanjšamo in počasi kuhamo približno pol ure. Če se po vrhu nabere pena, jo odstranimo. Ko je ribja osnova kuhana, jo precedimo.

Korenček ostrgamo in narežemo na tanke paličice, približno 4 do 5 cm dolge, oziroma toliko dolge, kolikor so ribji fileji široki. Na enako dolge trakce narežemo zeleni del pora in gomolj zelene. Škampom odtrgamo in olupimo repke. Kavno žličko koromačevega semena stremo v možnarju. Če imamo svež koper, ga drobno nasekljamo za eno čajno žličko. Če imamo suh koper, ga dodamo h koromaču in vse skupaj stremo v možnarju.

Odtrgamo 4 kose alu - folije in na vsakem kosu z oljem namažemo stran, na katero bomo položili ribjo rulado. Fileje solimo, popramo in pokapamo z limoninim sokom. Na debelejšo stran vsakega fileja položimo nekaj paličic korenčka, zelene in trakcev pora ter en škampov repek. Količino zelenjave določimo glede na velikost fileja. Fileje čim bolj tesno zvijemo v rulado. Zvijamo od debelejšega konca k tanjšemu. Rulado tesno zavijemo v alu - folijo. V večjem loncu zavremo vodo in jih kuhamo 10 minut.

Medtem ko se rulade kuhajo, pripravimo omako. Pol litra ribje osnove segrejemo, dodamo belo vino. Kuhamo, da alkohol izpari. Medtem ko se omaka kuha, pripravimo masleno kocko, s katero bomo omako zgostili: skupaj zmešamo moko in maslo v gosto zmes. Omaki dodamo koromač in koper, sladko smetano, premešamo, solimo in popramo. Dodamo masleno kocko, ki se bo počasi stopila. Mešamo, da se omaka zgosti. Če se nam zdi pregosta, lahko dodamo še malo vina. Preverimo okus in ga popravimo, če je potrebno.

Ko so rulade kuhane, jih vzamemo iz vode, počakamo pet minut, da se ohladijo in previdno odvijemo. Ribji fileji bodo zadržali obliko. Pri odvijanju ujamemo vso tekočino, ki se bo pocedila in jo dodamo omaki. V servirno posodo naložimo fileje, jih prelijemo z ribjo omako, posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in ponudimo.


Opombe

Ribje rulade lahko pripravimo v naprej in jih zavite v alu - folijo zmrznemo. Kuhati jih damo v vrelo vodo direktno iz zmrzovalnika. V tem primeru jih kuhamo 15 minut.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.