pust,cvrtje,sladice

Pustni krofi

Reca  
Pustni krofi
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »

Sestavine

Količina: 12 krofov

25 dag gladke bele moke tip 500

25 dag ostre moke

2,5 dag svežega kvasa

2,5 dl mlacnega mleka

0,5 dl olja

4 rumenjake

1 zlica kisle smetane

1 vanilin sladkor

3 dag rjavega kristalnega sladkorja

3 jedilne žlice ruma

nastrgana lupinica ene neškropljene limone

ščep soli

olje za cvrtje

marmelada za nadevanje

Vanilin sladkor in mleti sladkor za posip

Postopek

V kruhomat damo mlacno mleko, olje, rum, rumenjake, kislo smetano, sol in vanilin sladkor. Na vse to stresemo moko, nanjo pa limonino lupinico, rjavi sladkor in kvas. Aparat nastavimo na program za gnetenje.

Medtem ko aparat dela testo pripravimo delovno povrsino. Na veliko leseno desko pogrnemo prt in ga malce pomokamo. Ko je testo gotovo ga stresemo na desko in malce z roko pregnetemo. Oblikujemo štruco,ki jo razrezemo na 12 enakih delov. Vsak košček vzamemo med dlani in ga oblikujemo v kroglico, kroglico pa v krof. Vsi krofi naj na deski vzhajajo najprej 15 minut na eni in nato 15 minut na drugi strani. Ves cas naj vzhajanja naj bodo pokriti s prticem.

V posodo damo olje in ga segrejemo. Olje ne sme biti prevroče. Pravo je takrat, ko vanj potopimo rocaj kuhalnice in se ob njem počasi dvigujejo mehurčki.

V tako olje polagamo krofe z vzhajano stranjo in posodo pokrijemo. Ko so ocvrti na eni strani, jih obrnemo in v nepokriti posodi cvremo se po drugi strani. Poberemo jih iz olja in jih damo na papirnat prtič da se ohladijo. Ohlajene s pomočjo testomata napolnimo s poljubno marmelado in potresemo s sladkorjem.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 24.2.2006 ob 22:17

V posodo presej moko, vanjo naredi jamico in daj vanjo vse ostale stvari. Testo dobro pregneti in sklofaj. Vtepst mu moraš čim več zračnih mehurčkov. Ko bo testo lepo ga daj vzhajat. Vzhajano je dovolj, ko naraste na še enkrat toliko. Potem ga pregneti, pblikuj podolgovato šrtuco in nareži na enake dele iz katerih boš oblikovala krofe. Ti naj vzhajajo na vsaki strani po 15 minut, nato pa jih daš cvret v neprevroče olje. Najprej daj krof v olje z vzhajano stranjo in posodo pokrij s pokrovko, ko so dovolj ocvrti na eni strani jih obrni in osvri še na drugi strani.

lp Vesna

ssilva  

kuha že od: 23.2.2005

Št. objav: 428

Objavljeno 24.2.2006 ob 23:31

Ste prav vse že povedali! Odlično!

majamarko  

kuha že od: 26.9.2003

Št. objav: 2565

Objavljeno 25.2.2006 ob 13:04

Draga Reca!

Mi smo se odločili, da te kar tožimo, ker si posredovala tako fenomenalen recept, da smo sedaj brez kosila in samo krofe malčamo! Sploh pa ker nam kile kar gor letijo, mislim da bo treba za nekaj časa zapustit kulinariko, če hočemo do poletja prit na kako linijo:)

Ti rečem, da sem jaz totalen anti talent za kvašeno testo, ampak tule so bili pa kranclni da te kap, je tašča samo gledala in pripomnila da so čisto tapravi!!!

No danes so z marmelado, jutri pa vanilijevo kremo...

Res hvala za najboljši recept od vseh kar jih je!!!

P, maja

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 25.2.2006 ob 16:41

Maja, vse čestitke. Jaz jih danes sicer ne bom cvrla, ker delam šamrole, indijančke, skutno torto in labode. Ima tast rojstni dan, pa je treba dostojno proslavit. V torek pa pridejo tudi krofi na vrsto. Letos sem jih delala samo enkrat in takrat so bili čudoviti. Kar lepo se jih nappapcajte, pa tudi ob kaki kili viška saj za pusta mora teči od ust (baje maščoba). No, ampak tile zagotovo niso mastni in zato si jih lepo privoščite v polni meri. Po torku bomo hujšali skupaj.

Lep dan vsem, Vesna!

majamarko  

kuha že od: 26.9.2003

Št. objav: 2565

Objavljeno 25.2.2006 ob 16:46

Reca stop, prosim, ker mi samo "lušte" delaš po novih sladicah, sem sedaj čisto krofasta:) Se bojim glede hujšanja, ker se bodo pri nas začela praznovanja:)

Me pa zanima recept za indijančke, a je ta iz baze, ali je spet kaka tvoja umetnija? Bo treba sprobat, zaenkrat delam ponaredke - samo beljak in sladkor potem pa preliv čez...mi je to pripravljal pokojni bratranec.

Lepo praznovanje, tastu pa še na mnoga leta!!!(sploh ko ima tako dobro snaho)

p, maja

Gajuska  

kuha že od: 5.11.2004

Št. objav: 81

Objavljeno 25.2.2006 ob 16:46

Draga Reca!

Tudi jaz sem spekla krofke po tvojem receptu. Naravnost čudoviti, pa čeprav sem testo obdelala s pomočjo mešalnika in na roke. Ko sem delala kroglice sem le nekoliko hitela, tako da niso vsi enakih oblik in velikosti.... imajo pa vsi prečudovite kranclne pa še slastni so (penasti, mehki in in nasploh superca).

Moja mami se vedno pritožuje, da ji ne uspejo. Ko bo jutri na obisku videla moja, bo zagotovo tudi ona hotela recept. :) Super Reca, res pohvalno. Če imaš še kakšen zanmiv recept, ga le posreduj, zaupam tvojim idejam.:)

zelvica  

kuha že od: 2.12.2005

Št. objav: 60

Objavljeno 25.2.2006 ob 17:15

Ker letijo same pohvale na ta recept, sem se tudi jaz danes odločila narediti te krofe. Prvič v življenju. V glavnem,Reca, tudi jaz se zahvaljujem za super recept. Z mamico se nama je kar smejalo, ko sva jih pekli! Zelo lepi in zelo dobri... Mislim, da bom kmalu morala ponoviti peko, ker jih ni več veliko ostalo!

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 25.2.2006 ob 17:54

Bom še važna ratala, ko me pa tako hvalite.

Indijančki niso iz baze. Jaz za indijančke kuham pol kile sladkorja prelitega 1,5 dcl vode in sokom ene limone. To kuham do 116 stopinj. Posebaj stepem 300 gr beljaka in 25 dag sladkorja. Ko je sladkor kuhan na 116 stopinj to počasi prilivam k stepenim beljakom in še naprej stepam in počasi ohlajam. Ko je masa dovolj kremasta in kompaktna jo dam v dresirno vrečko z gladkim nastavkom in nabrizgam na podstavke. Pustim da se nekaj časa sušijo in potem pomakam v oblivno čokolado. To je vse. termometre do 200 stopinj pa ima Sanolabor in stane nekaj čez tri tisočake.

lp Vesna

majamarko  

kuha že od: 26.9.2003

Št. objav: 2565

Objavljeno 25.2.2006 ob 18:14

Vesna res si super, carica med Kuharčki!

Hvala!

Ld, m

RINA  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 28

Objavljeno 25.2.2006 ob 18:37

Čista petica.

Pozdrav, Rina

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.