pust,cvrtje,sladice

Pustni krofi

Reca  
Pustni krofi
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »

Sestavine

Količina: 12 krofov

25 dag gladke bele moke tip 500

25 dag ostre moke

2,5 dag svežega kvasa

2,5 dl mlacnega mleka

0,5 dl olja

4 rumenjake

1 zlica kisle smetane

1 vanilin sladkor

3 dag rjavega kristalnega sladkorja

3 jedilne žlice ruma

nastrgana lupinica ene neškropljene limone

ščep soli

olje za cvrtje

marmelada za nadevanje

Vanilin sladkor in mleti sladkor za posip

Postopek

V kruhomat damo mlacno mleko, olje, rum, rumenjake, kislo smetano, sol in vanilin sladkor. Na vse to stresemo moko, nanjo pa limonino lupinico, rjavi sladkor in kvas. Aparat nastavimo na program za gnetenje.

Medtem ko aparat dela testo pripravimo delovno povrsino. Na veliko leseno desko pogrnemo prt in ga malce pomokamo. Ko je testo gotovo ga stresemo na desko in malce z roko pregnetemo. Oblikujemo štruco,ki jo razrezemo na 12 enakih delov. Vsak košček vzamemo med dlani in ga oblikujemo v kroglico, kroglico pa v krof. Vsi krofi naj na deski vzhajajo najprej 15 minut na eni in nato 15 minut na drugi strani. Ves cas naj vzhajanja naj bodo pokriti s prticem.

V posodo damo olje in ga segrejemo. Olje ne sme biti prevroče. Pravo je takrat, ko vanj potopimo rocaj kuhalnice in se ob njem počasi dvigujejo mehurčki.

V tako olje polagamo krofe z vzhajano stranjo in posodo pokrijemo. Ko so ocvrti na eni strani, jih obrnemo in v nepokriti posodi cvremo se po drugi strani. Poberemo jih iz olja in jih damo na papirnat prtič da se ohladijo. Ohlajene s pomočjo testomata napolnimo s poljubno marmelado in potresemo s sladkorjem.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 14.3.2005 ob 13:09

Krofe sem delala v kruhomatu po tem receptu, bili so sicer dobri, ampak niso pa imeli lepega venčka in sploh niso bili dovolj visoki. Testo je bilo zelooo mehko - je to normalno ali bi morala ob oblikovanju štruce dodat veliiiko moke? Vzhajala in pekla sem jih kot piše. kaj bi morala naredit drugače?

Palma  

kuha že od: 29.9.2003

Št. objav: 285

Objavljeno 14.3.2005 ob 14:12

Ojla Veri!

Ne vem kaj bi morala narediti drugače, saj sem jih tudi jaz pekla točno po receptu in je bilo testo zares puhasto in mehko, pa nisem dala dosti moke zraven, ko sem delala štruco. Ravno toliko, da se mi ni prijemalo na desko. Mogoče ti je šlo kaj narobe pri cvrtju, mogoče si imela prenizko temperaturo olja. Ne vem, samo ugibam, verjetno ti bo Vesna lahko kaj več svetovala, saj jih je menda pekla že več kot samo enkrat. Jaz sem jih do sedaj še samo enkrat cvrla, bili so enkratni z velikim venčkom in že me spet mika, da vajo ponovim.

Lp

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 20.1.2006 ob 13:09

Drage ženske, prepričale ste me, da bom tudi jaz spekla tele krofe. Sicer mi krofi še NIKOLI niso uspeli, pa bi rada, da pa bi enkrat mi. Tako da jutri pečem in vam poročam. Sicer ne bom uporabila kruhomata, ker ga nimam - upam, da vseeno uspejo. Držite pesti, prosim.

VEROVNIKA  

kuha že od: 28.8.2005

Št. objav: 639

Objavljeno 20.1.2006 ob 14:41

Hvala, da je prišel recept spet na plano - bo kmalu spet aktualen. Upam, da me moj kruhomat tokrat ne bo razočaral. Bom poskusila!

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 20.1.2006 ob 18:00

Kar začnite vadit, pust se hitro približuje.

eri, pojma nimam kaj naj bi bilo narobe pri tvojem cvrenju. Če si delala točno bi moralo uspeti. Probaj še 1x, mogoče ni bil ravno tvoj dan.

lp Vesna

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 20.1.2006 ob 21:19

Zelo vesel

Halo Vesna! So me preveč srbeli prsti in sem krofe spekla že danes. Moj ščepec soli je bil malenkost premalo za naš okus-glede okusa, sicer pa USPELO in to super!!!! Imajo take "krancle", da to ni res. Moja mama še nikoli v življenju ni imela tako lepih in brez lukenj. Pekla sem v Tefalovem voku, prva runda je bilo prevroče - sem potem ugotovila, ker niso bili znotraj vredu pečeni, naslednje pa sem pekla čisto na malenkost vročine 4/12 na steklokeramični elektriki in je bilo taman.

Hvala za ODLIČEN recept. Ne morem povedati, kako zelo vesela sem. Do danes mi je prav vse uspelo speči, razen krofov. Zdaj pa so mi uspeli še ti. Prav enkraten dan. LP

urssula  

kuha že od: 25.1.2005

Št. objav: 234

Objavljeno 4.2.2006 ob 16:42

Zelo vesel

Jaz sem se jih tudi lotila danes. Sem naredila dve masi, prva je bila popolna polomija, druga pa popoln uspeh!! Sem se pri prvi naučila, kaj sem delala narobe!! Prvič sem premalo vzhajala in pekla v prevročem olju, tako da so bili krofi celji rjavi, znotraj pa surovi!!! Bljak!! Ko sem pa iz druge mase delala, sem jih pa bolj vzhajala in pekla tako, da so ratali fantastično!!! Res so lepi in imajo taprav "krancl"!!! Hvala Reca za recept!!! LP!

Še to me zanima: Ali se lahko kvas zmeša skupaj z mlekom ali je nujno ga dati povrh? Po moje bi se lepše zmešalo, če se ga raztopi v mleku.

ani4  

kuha že od: 3.8.2005

Št. objav: 6

Objavljeno 4.2.2006 ob 18:07

Mene zanima ali krofi ratajo tudi če daš vse te sestavine v multipratik za gnetenje in koliko časa je treba to gnesti.Rada bi probala ta recept ker krofi mi niso še nikoli ratali. LP

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 4.2.2006 ob 20:32

Kvas lahko zmešaš z mlekom.

Kar se pa tiče multipraktika bi pa rekla takole. Krofi morajo biti dobro stepeni. V testo je treba vtepst čim več zraka in potem bodo rahli in lepi. Jaz jih na ta način nisem še nikoli delala. Če pa imaš kakršne koli pomisleke, jih raje stepi na roko. Sigurno imaš koga ki ti bo pomagal.

lp Vesna

miha-ela  

kuha že od: 6.10.2005

Št. objav: 150

Objavljeno 10.2.2006 ob 11:37

Ne se smejat, kako nabrizgate marmelado v krof?

LP Mihaela

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.