Torta vredna greha - sadna

tjasa79  Izvor: Italija
Torta vredna greha - sadna
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

3 jajca

6 žlic sladkorja

5 žlic moke

1 pecilni prašek

1 vanilijev sladkor

Krema:

200 g sira Philadelphia (lahko tudi 250 g)ALI(!!!) 200 g mascarponeja

12 dag sladkorja v prahu

0,5 l sladke smetane

2 kremfixa (poleti tudi 3)

Preliv:

paket gozdnih sadežev

preliv za torte (bel ali rdeč)

Postopek

Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. V to maso vmešamo moko in pecilni prašek ter stepene beljake (morajo biti zelo trdi; ko jih stepamo, dodamo malo sladkorja, pride bolj trdo). Tega ne mešamo z mešalnikom, ampak z navadno metlico. Odvisno od premera tortnega modela (jaz pečem v premeru 26 cm) in vrste peči, pečemo cca. 10 do 15 minut na 150 do 160 stopinj (preverimo z zobotrebcem). Ko je biskvit pečen ga namočimo. Jaz ga namočim s sokom pomaranče (dodamo malo sladkorja, če je preveč kisla).

Sama tortni model ovijem s peki papirjem, namažem z maslom in potresem z ostro moko, da se torta lepo speče in se ne prime.

Za kremo stepemo smetano s kremfixom (po navodilih na vrečki), tako da postane res zelo trda. V drugi posodi z navadno žlico, metlico ali pač nečim, samo ne z električnim mešalcem, počasi zmešamo sir Philadelphia ali Mascarpone in sladkor v prahu in v to maso dodamo smetano (previdno in počasi vsaj prvič, ko delamo, da dobimo občutek).

To namažemo na mrzel in namočen biskvit. Jaz to počnem kar v tortnem modelu in okoli roba pekača na notranji strani dam peki papir, da krema ostane lepo na vrhu. Pa še lepše izgleda, ko odstranimo rob pekača in papir potem potegnemo stran.

Na vrh torte damo gozdne sadeže (odtaljene)in polijemo s prelivom za torte. Kupimo lahko belega ali pa rdečega (npr. od Dolčele). Torta je boljša, če nekaj ur ali kar čez noč stoji v hladilniku.


Opombe

Lahko se uporabi tudi drugo sadje, tudi sveže, vendar vsaj za prvič predlagam nekaj bolj kislega (gozdni sadeži, maline, borovnice). Pa še to: jaz to torto velikokrat pečem tudi v pravokotnem pekaču in jo režem na majhne koščke in dam v mignončke (za kakšne posebne priložnosti, ko se prileže drobno pecivo).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

lojze  

kuha že od: 8.2.2005

Št. objav: 4

Objavljeno 5.7.2005 ob 22:20

TA JE PA RES VREDNA GREHA. DANES SEM JO NAREDIL IN SO JO ŽE SKORAJ VSO POJEDLI.

coco chanel  

kuha že od: 29.11.2003

Št. objav: 241

Objavljeno 7.7.2005 ob 8:53

Imam vprašanje.Ali se biskvita ne prereže in se kremo namaže kar čez biskvit, na vse to pa še sadje in preliv za torte?

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 7.7.2005 ob 9:28

Jaz imam podoben recept, kjer pa za podlago daš kar zdrobljene bebi piškote, zmešne s stopljenim maslom ali margarino. Potem to posuješ z mandljevi lističi, namažeš kremo, nadevam gor sadje, jaz dam potem v hladilnik med tem ko naredim preliv, in prelijem čez sadje - vse v modelu za torte.

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8685

Objavljeno 7.7.2005 ob 9:39

Coco chanel, smo te dolgo pogrešali.

Ne vem zakaj je treba dajati peki papir na obod - saj se obroč od modela lepo sname. Jaz vse te zadeve delam kar v modelu za torte.

Pozdravček!

isik  

kuha že od: 31.10.2003

Št. objav: 11

Objavljeno 7.7.2005 ob 11:17

Njaaam! Sem uporabila mascarpone in je torta res vredna greha.

tjasa79  

kuha že od: 18.1.2005

Št. objav: 25

Objavljeno 29.7.2005 ob 17:04

Zelo vesel

No, jst sem malo pohajala, tako da bom šele sedaj odgovorila. Coco chanel: torto jst prerežem le, če se me zdi previsoka, če ne dam kremo na vrh...Dragička: peki papir dam jst okoli oboda, ko je torta že pečena in sicer ko dajem kremo na vrh, to pa le zato, ker krema lepše izgleda, ko potegnem peki papir stran, ker ko sem enkrat samo obod imela in sem ga odstranila, ni izgledalo tako lepo, ravno okoli. Uživajte v poletju!!!

katjushka  

kuha že od: 15.9.2004

Št. objav: 1901

Objavljeno 31.7.2005 ob 9:09

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, če torto v kompletu sestavite v tortnem modelu, kako jo potem odstranite s spodnjega dela pekača in servirate lepo na pladnju, npr. za roj. dan. Jaz sem si namreč spodnji del pekača že fino spraskala z nožem, ko sem jo rezala kar v njem, kljub temu, da sem poskušala biti čim bolj previdna.

Lp, Katjuška.

tjasa79  

kuha že od: 18.1.2005

Št. objav: 25

Objavljeno 1.8.2005 ob 13:18

Živjo!

Jaz torto vedno spečem tako, da na spodnji del pekača dam peki papir, nato ga namažem z maslom in potresem z ostro moko, potem pa spečem torto. Kompletno jo skončam v pekaču, potem (ko že nekaj ur stoji v hladilniku) pa mi nekdo pomaga, da jo s štirimi tankimi pripomočki (taki za pečt palačinke) dvignemo s peki papirja in prestavimo na pladenj za torto. Ker se peče na peki papirju, kjer je maslo in ostra (!) moka, se lepo odlepi in je ni problema prestaviti. Paziti morate le, da je ne namočite pretirano, ker potem bo res težko šla dol.

LP, Tjaša

katjushka  

kuha že od: 15.9.2004

Št. objav: 1901

Objavljeno 4.8.2005 ob 19:03

Danes sem kupila vse sestavine in se odločila, da bom spekla to torto... problem imam edino s želatinastim prelivom na vrhu, ki ga sploh ne maram... ima kdo kakšno idejo kako nadomestiti zadevo...

Pozdrave iz Štajerske pošilja Katjuška

tjas  

kuha že od: 15.4.2003

Št. objav: 2437

Objavljeno 4.8.2005 ob 19:18

Katjuška, kaj pa če ga namesto na vodi skuhaš na sadnem soku? Iz izkušenj ti povem, da je tak zelo uredu. Tudi meni je na vodi narejen jiksi, zato sem ga začela kuhati na bistrem sadnem soku (recimo višnjevem, pomarančnem,...)

Lahko pa probaš in preliv nadomestiš z marmelado - vzameš recimo tisto industrijsko, ki je čisto gladka in brez koščkov sadja ali zrnc, jo segreješ, da postane tekoča, in z njo preliješ sadje.

Lp,

tjas

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.