Postrvje rulade z baziliko v sveži paradižnikovi omaki

    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 6 oseb

6 svežih srednje velikih (porcijskih) postrvi

sol

sveže mlet črni poper

dober šopek sveže bazilike

1 limona

olivno olje

zobotrebci

6 srednje velikih paradižnikov

1 srednje velika čebula

3 stroki česna

steblo zelene

šopek svežega peteršilja

4 fileji slanih inčunov

2 dl suhega belega vina

origano

1 čajna žlička sladkorja

1 kg mladega krompirja

maslo

paradižnik češnjevec

Postopek

Postrvi očistimo in jih temeljito operemo. Odrežemo jim glave in repe ter jih posušimo z vpojnim papirjem. Filiramo jih tako, da od vsake ribe dobimo dva fileja. Z vsakega fileja previdno odstranimo kožo.

Fileje položimo na krožnik, na stran, na kateri je bila koža. Pokapamo jih z limoninim sokom, solimo in popramo. Pest listov sveže bazilike sesekljamo in v majhni posodici pomešamo z malo olivnega olja. Zmes naj bo gosta. To mešanico enakomerno namažemo na vsak file, ga tesno zvijemo (začnemo na repni strani fileja) in prebodemo z enim ali dvema zobotrebcema, da se med pripravo ne bi odvil.

Paradižnik operemo in ga za eno minuto damo v lonec z vrelo vodo. Olupimo ga, mu odstranimo semena in ga narežemo na drobne koščke. Čebulo, česen, peteršilj in steblo zelene zelo drobno sesekljamo. Drobno sesekljamo tudi fileje slanih inčunov.

V široki ponvi na nekaj žlicah olivnega olja pražimo drobno sesekljan česen, dokler ne postane mehak. Dodamo sesekljano čebulo in zeleno in pražimo, dokler čebula ne postekleni (ne sme porjaveti). Dodamo peteršilj, drobno sesekljane slane inčune in pražimo še minuto ali dve. Prilijemo suho belo vino ter dodamo na koščke narezan paradižnik. Pustimo, da omaka zavre, nato ogenj zmanjšamo, dodamo ščepec origana in kuhamo počasi, dokler omaka ne postane enakomerno gosta in gladka. Občasno premešamo. Če je potrebno, omako pretlačimo. Preverimo okus, če je potrebno, solimo in popramo, ter dodamo žličko sladkorja. Ko je omaka pripravljena, vanjo previdno položimo postrvje rulade in jih na srednje močnem ognju počasi pokrite dušimo. Večkrat jih obrnemo, da se podušijo z vseh strani. Če postane omaka pregosta, lahko dodamo še malo belega vina. Na koncu dodamo drobno nasekljane sveže liste bazilike in previdno premešamo.

Mlad krompir samo operemo (ga ne lupimo) in ga skuhamo v slani vodi. Odcedimo ga in posujemo s kockicami masla, ki se bo na njem stopilo.

Na sredino vsakega krožnika damo nekaj žlic omake, na katero položimo 2 postrvji ruladi (zobotrebce izvlečemo). Zraven damo še nekaj kuhanih krompirčkov. Okrasimo s paradižnikom češnjevcem in celimi listi sveže bazilike.


Opombe

Zahteven del tega recepta je filiranje postrvi in odstranjevanje kože. Postrv ima zelo nežno meso. Zato je potrebno kar nekaj spretnosti in primeren nož za filiranje (ki mora biti čim bolj oster), če hočemo uspešno odstraniti kožo s fileja.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Noa  

kuha že od: 13.2.2003

Št. objav: 716

Objavljeno 17.7.2004 ob 10:57

Ooooo, tole se pa sliši bogovsko in je zagotovo treba preizkusit! Samo v filiranje se ne bom podala sama, ampak bom kar kupila filejčke! Hvala za čudovito, svežo idejo, idealno za vroče poletne dni!

Lep pozdrvček!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.