Kunec v zelenjavnem pekaču

malan  
    mesne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

polovica kunca (ali 4 stegna)

2 velika stroka česna

narezana kraška panceta

sol, poper

olivno olje

2 čajni žlički provansalskih zelišč

1 velika čebula

2 konzervi pelatov

1 dcl belega vina

3 skodelice na kocke/kolobarje narezane zelenjave

(najbolje paprika, cuketke, korenček in koleraba, tudi malancani, krompir, brstični ohrovt, brokoli, stročji fižol…)

Postopek

Kunca razkosamo in odstranimo večje kosti, če lahko. Če uporabimo samo stegna, jih na vsaki strani vsaj zarežemo po dolgem do kosti, da bodo dobro prepečena. Narahlo osolimo in popopramo. Česen narežemo na tanke rezine in na vsak kos kunca položimo dve ali tri rezine z obeh strani. Nato kunca obvijemo še z rezino ali dvema (odvisno, kako velike kose kunca oz. dolge rezine imamo) pancete, rezine česna naj bodo pod panceto. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Pripravimo zelenjavni del: na nekaj žlic olivnega olja prepražimo na tanke rezine narezano čebulo, da zarumeni. Dodamo nasekljane pelate iz konzerve s tekočino vred, vino in začimbe. Uporabimo lahko doma pridelane začimbe (origano, timijan, rožmarin, bazilika, peteršilj), že pripravljeno mešanico "provansalskih zelišč" ali pa začimbe, ki so običajno že priložene pakiranemu kuncu. Omako vremo 5 minut, da se nekoliko zgosti, osolimo po okusu. Omako preložimo v glinen pekač in zraven stresemo še nasekljano zelenjavo. Uporabimo vsaj tri različne vrste, da bo jed bolj pisana. Premešamo, da je zelenjava bolj ali manj "potunkana" v omako. Na vrh položimo kunca in pečemo v pečici 45 minut na srednji višini. Po 20 minutah kose kunca obrnemo, da se panceta zapeče še na drugi strani. Po 40 minutah znova obrnemo in potunkamo v omako, kolikor gredo, da se meso še malce napoji.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.