Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Jagermaister tete Pehte

Objavil/-a:    dne 29.1.2004 | zadnja sprememba: 30.1.2004 | št. recepta: 3158 | izvor: Slovenija | kategorija: ozimnica: pijače

Fotografija

Recept: Jagermaister tete Pehte, objava: 7.4.2008, avtor:   

ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost


ni določen

Število slik: 3


   Sestavine

   Lapuh - cvet marec

   Trobentice- cvet april

   Trobentice - listje april

   Smreka - vršički april-maj

   Robida - listi april -junij in september-oktober

   Ozkolistni suličasti tropotec april-september

   Navadna marjetica - cvet maj - september

   Lapuh - listje maj-junij

   Kamilica - cvet maj-junij

   Gozdna jagoda - listje maj-junij

   Brin - zelene jagode maj

   Pelin maj-junij

   bezeg - cvet maj-junij

   Navadni rman - cvet maj-junij

   Žajbelj maj- junij

   Ajbiž maj-junij

   Meta maj-avgust

   materina dušica maj-september

   Vinska rutica maj

   akacija - cvet junij

   Borovnice - listi pred zorenjem junij

   Bela detelja - cvet junij-julij

   Janež - zelen junij-julij

   Kumina junij-avgust

   majaron junij

   Lipa - cvet junij

   Širokolistni tropotec junij-avgust

   Šentjanževka - cvet junij-avgust

   Oreh zelen, zrezan junij

   Rožmarin junij-avgust

   Srčna moč - cvet junij-avgust

   Pravi kostanj - cvet julij

   Arnika - cvet julij-avgust

   Njivska preslica julij-oktober

   Tavžentroža julij-avgust

   Navadna melisa julij-avgust

   Brin - zrele jagode oktober-november

   Sladkor

   Enciklopedija začimb » Merske tablice »
   Postopek

   V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.

   Izdelava: Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.

   Slovarček gesel in pojmov »

   Naročite knjigo 160 najboljših sladic »   Če niste našli ali uspeli nabrati kakšne rastline, lahko daste tudi posušene, vendar so sveže boljše.

   Moja mama čisto na koncu nalije še 1/2 l špirita, ali doda 1/2l konjaka, če ga ima.

   Poleg priporočamo Pomoč

   Za priporočanje, kaj vam tekne zraven, morate biti vpisani ali prijavljeni v KulSlo

   MnenjaMnenja o receptu: Jagermaister tete Pehte

   AVTOR:    | član od: 29.9.2007 | poslanih sporocil:532
   Poslano - 8.5.2009 7:23:27

   Jaz ga delam letos prvič. Pri cvetovih kamilc, trobentic, marjetice, lapuha itd. se v glavnem držim števila (10-20 cvetov), pri bezgu sem dala samo eno socvetje, enako bom tudi pri rmanu, akaciji, kostanju, lipi. Če bi od vsakega izmed naštetih dala od 10 - 20 socvetij, potem sploh ne bi vsega spravila v kozarec.

   Imam pa eno drugo vprašanje. Kako pogosto v naravi pri nas raste slez (ajbiš)? Berem, da ga je veliko, sploh po poljih, ampak jaz ga dosedaj še nisem nikjer zasledila.

    

   AVTOR:    | član od: 14.2.2005 | poslanih sporocil:16372
   Poslano - 8.5.2009 7:53:00
   Vesel

   Slez je rastlina z vrtov, v naravi, na suhih stravnikih raste nekj vrst, za katere pa ne vem, če imajo zdravilne učinke. Sploh pa slez zdajle šele odganja.....cveti v visokem poletju.

   http://www.trebnik.com/zelisca/slez.php

   AVTOR:    | član od: 29.11.2004 | poslanih sporocil:3786
   Poslano - 4.6.2009 21:11:44

   Kaj pa vinska rutica? Sem jo dobila, pa zdaj ne vem, ali dam noter cvetove ali liste ali oboje.

   AVTOR:    | član od: 14.2.2005 | poslanih sporocil:16372
   Poslano - 4.6.2009 22:20:05

   Načeloma najbolje, da nič. Ampak, ker bo kličina majhna, je vseeno, če oboje.

   AVTOR:    | član od: 22.11.2006 | poslanih sporocil:288
   Poslano - 22.6.2009 10:23:18

   Zanima me ali tisti, ki delate jagra, nabirate arniko in jo dodate po tem receptu v žganje.

    

   Sama nimam izkušenj z arniko. Prebrala pa sem, da arnika ni za notranjo uporabo. Torej zanima me vaše mnenje glede arnike.

    

   AVTOR:    | član od: 29.9.2007 | poslanih sporocil:532
   Poslano - 16.7.2009 16:04:57

   Malce pozen odgovor. Kar se tiče arnike, sem enako vprašala v eni drugi temi, ko smo govorili o čajih, pa so mi izkušene zeliščarice odgovorile, da se arniko lahko da v to pijačo, ker so količine majhne. Če pa si vseeno skeptična, pa jo nadomesti z ognjičem. Jaz imam še en drug recept za Jägermeister, ki vsebuje tudi ognjič. Jaz bom dala arniko samo, če jo bom kje našla.

   AVTOR:    | član od: 22.11.2006 | poslanih sporocil:288
   Poslano - 24.10.2009 14:16:30

   A mi lahko kdo bolj podrobneje opiše postopek karameliziranja sladkorja.

    

   Ali se mora sladkor prav vsa stopiti, postati "tekoč", preden ga zalijemo z vodo?Ta voda mora biti vroča ali že ohlajena?

    

   Hvala za informacije

   AVTOR:    | član od: 14.2.2005 | poslanih sporocil:16372
   Poslano - 27.10.2009 21:45:01

   Postane tekoč in rahlo porjavi.......potem ga, previdno, zaliješ z vodo, se v hipu strdi in takrat lahko kaj šprica naokoli....in je vroče..... Ampak, saj vse to piše v receptu......

   Sladkor pač mešaš, da se enakomerneje stopi. Tisti, ki se prime kuhalnice, se pač malo manj stopi (ali sploh ne) in manj obarva. Pa paziu, je hitro preveč rjav in tak pogreni.....

   AVTOR:    | član od: 19.8.2005 | poslanih sporocil:218
   Poslano - 27.10.2009 22:58:51

   nekaj podobnega Jagermaistru pripravljava z možem že več let. Pri nas ga imenujemo bitter, ker vanj ne damo sladkorja, ampak samo zelišča. Letos sva pripravila 5 litrov iz sadjevca in 5 litrov iz slivovke. Proti pričakovanju je tisti iz sklivovke bolj polnega okusa.

    

   Ta pijača je v naši druščini zelo priljubljena, seveda predvsem pri moških, ženske pa raje posegamo po sladkih pripravkih, ki jih naredimo iz višenj, orehov, limonine mete, materine dušice...

   AVTOR:    | član od: 30.7.2003 | poslanih sporocil:222
   Poslano - 4.12.2009 11:09:16

   Prav danes sva z boljšo polovico dokončala letošnji "zvarek". Kot vsako leto je spet jager več kot odličen in bo razveselil naše bližnje kot novoletno darilo. Stekleničke pa greva iskat v steklarno Hrastnik. Se splača, imava izlet, pa še oči si napaseva....

   AVTOR:    | član od: 29.9.2007 | poslanih sporocil:532
   Poslano - 5.12.2009 5:30:34

   Sem obljubila, da bom sporočila, kakšen je rezultat, zato sledi...

   Dala sem vse rastline razen tavžentrože (je nisem dobila nikjer) in arnike (ni za notranjo uporabo, nadomestila sem jo z ognjičem). Dodala sem malo rastlin, ki sem jih našla v drugih receptih za Jägermeister, npr. lučnik, pljučnik, regrat, vijolice. Sem pa popravila nekaj stvari iz tega recepta (ob prebiranju knjig o zdravilnih rastlinah in na podlagi komentarjev). Nisem dala cvetov srčne moči, ampak korenino, ki sem jo izkopala konec septembra. Kot sem že omenila, sem dala namesto arnike ognjič, namesto zelenega janeža sem dala kar janeževa semena. Nisem dobila zrelih brinovh jagod (zelene na srečo sem), zato sem dala kar posušene. Namesto bele detelje (nisem vedela, katera vrsta detelje naj bi to sploh bila), sem dala zajčjo deteljico in še tiste ne bi, če je ne bi našla v nekem drugem receptu za to pijačo.

   Mesecev se nisem držala kot pijanec plota, ker se mi potem ne bi vse izšlo. Cvet akacije sem dala že sredi maja (pri nas je namreč vsa akacija odcvetela že okoli 20. maja, tako da bi je že konec maja ne dobila več, kaj šele junija), slez (ajbiš) sem nabrala šele julija, maja ga vsaj pri nas ni bilo nikjer na spregled. Zelene brinove jagode sem dodala julija. Semena janeža in kumine sem dala že na začetku.

   Rastline sem namakala v sadjevcu (okoli 40%), smo pa naredili doma neko napako, namreč kar naprej smo odpirali steklenico in vohali, kako diši (moram priznati, da je hudičevo dobro dišalo, podobno kot Herba bonboni), zato nam je izhlapelo nekaj alkohola in na koncu sem ga potem morala še nekaj dodati, da je bila pijača dovolj močna. Pa tudi drugače se mi zdi, da je pol litra vode na liter alkohola malo preveč.

   Sladkorja sem dala za tretjino manj, ker se mi je zdelo, da bo pol kg na liter preveč. Pijača je kljub manjši količini sladkorja ravno dovolj sladka.

   In še najpomembnejše - okus. Pohvale deževale z vseh strani. Celo to, da ima takšen okus kot originalna pijača. Drugo leto ga bom delala še enkrat.

   AVTOR:    | član od: 11.1.2010 | poslanih sporocil:2
   Poslano - 11.1.2010 16:20:27

   sam se bom lotil pijače letos,s to spremembo,da bom dal za žganje medeno, kajti tropinovec ima značilni okus in vonj - po mojem neprijeten in bi naredil že startno napako.Če pomislimo,da žganje količinsko prevladuje,je lahko ves trud zaman.

   To je moje priporočilo,ki lahko le izboljša kvaliteto končnega truda.

   Veliko uspeha in užitkov pri delu.

   AVTOR:    | član od: 14.2.2005 | poslanih sporocil:16372
   Poslano - 11.1.2010 16:44:19
   Vesel

   Tropinovec nima značilnega okusa in vonja, če je tak kot mora biti. Medeno žganje pa ima značilen vonj in okus in sploh ni nujno, da se bo skladal za aromami in vonjem zelišč. mdimi, težko, da ti bo kdo verjel, ker očitno z medenim žganjem še nisi delal. In, za povrh, temu potem ne boš več mogel reči Jegermajster (pa kakorkoli se že prav napiše) tete Pehte.

   AVTOR:    | član od: 11.1.2010 | poslanih sporocil:2
   Poslano - 13.1.2010 10:28:59

   U ta je pa huda- rimljanka. Glede tropinovca se strinjam, ko si rekla, če je tak kot mora bit.

   Nažalost, je danes na trgu svašta.

   Sem čebelar že 12. leto imam 38 družin

   sam kuham medeno žganje skoraj vsako leto- moje žganje je po okusu in vonju najbolj nevtralno.Seveda pa lahko ima razne priokuse,če je bil postopek vrenja in sama osnova slaba.

   Ravno tako je pri tropinovcu. Če je slaba osnova pri vrenju (gnilo ,plesnivo sadje)ne bo dobrega tropinovca. Še bi lahho našteval o napakah pri žganju ,katerih je zelo veliko,pa naj vam dam samo nasvet, da pazite kakšno žganje date v svoj jagermaister.

   AVTOR:    | član od: 19.10.2005 | poslanih sporocil:285
   Poslano - 13.1.2010 12:07:48

   jaz sem delala z navadnim sadjevcem (predlani, pa bom letos spet) in ga niso mogli prehvaliti. šel je za med, še letos obiski sprašujejo, če ga imam še kaj, a ga je že zdavnaj zmanjkalo. med lanskimi darili dedka mraza je bil ta jegermaister tisti, ki je (poleg piškotov) požel največ odobravanja.

   AVTOR:    | član od: 29.9.2007 | poslanih sporocil:532
   Poslano - 13.1.2010 16:32:15

   Mdimi, ti se kar loti tega recepta. Jaz sem bila na začetku kar malo skeptična, potem pa je izpadel super in sem požela same pohvale. Naredila pa sem ga s sadjevcem (sem imela zelo kvalitetnega).

   AVTOR:    | član od: 18.1.2010 | poslanih sporocil:3
   Poslano - 25.1.2010 15:28:29
   Zelo vesel

   Recept je res super. Letos sem beli sladkor zamenjala z rjavim iz Hoferja in Jeger je dobil tisto značilno temno barvo, pa tudi bolj gost je. Obiski ga ne morejo prehvaliti.

   AVTOR:    | član od: 22.3.2010 | poslanih sporocil:1
   Poslano - 22.3.2010 0:35:57
   Vesel

   Glede bele detelje - če dobro pogledate spremljajočo sliko tega recepta, lahko v kozarcu opazite nekaj podobnega beli oz. plazeči detelji (Trifolium repens). Sem malo iskal po spletu in našel to: http://www.pfaf.org/database/plants.php?Trifolium+repens. Rastlina torej le ni tako neuporabna.

    

   P.s.: ne vem, zakaj ne gre gornja povezava direkt na željeno stran. Kliknite na "Search", nato na povezavo "Trifolium repens" in podatki o rastlini so tu.

   AVTOR:    | član od: 18.1.2010 | poslanih sporocil:3
   Poslano - 22.3.2010 11:49:53
   Zelo vesel

   Recept je res super. Lansko leto sem ga naredila tako, da sem karamelizirala rjavi trstni sladkor (iz Hoferja) in dobil je tisto pravo temno barvo . Pa tudi bolj gost je postal.

   AVTOR:    | član od: 25.2.2010 | poslanih sporocil:2
   Poslano - 25.3.2010 10:49:45

   Priporočilo glede dodajanja pelina! Pelin topen v alkoholu tvori živčni strup! Zato priporočam, da pelin prekuhate v manjši količini vode in precajen koncetrat dolijete v žganje. V vodi pelin ne izloča živčnega strupa! Pijača bo bolj zdrava z prekuhanim, kot pa namočenim pelinom v alkoholu!! LP Janko

   Za pošiljanje mnenja o receptu, morate biti član Kulinarika.net. Kliknite na VPIS ali PRIJAVO!

   Glavna fotografija jedi: Skutni kolač tete Mici

   Glavna fotografija jedi: Orehov kolač tete Marice

   Glavna fotografija jedi: Domači prijatelj tete Dragice

   Glavna fotografija jedi: Lunice tete Dragice

   Glavna fotografija jedi: Pecivo tete Ružene

   Pošlji prijatelju
   Ocenite recept
   Ocene recepta
   Zraven tekne
   Vinski kotiček
   Naročeni ste na nova mnenja
   Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.