rojstni dan otroka,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,sladice,slovesnost

Torta številka (angl. Number cake)

enostavna in lepa kremna torta v obliki številke, ki vzame zelo malo časa za pripravo, se lahko takoj postreže in vam bo zagotovo uspela

jovita  
Torta številka (angl. Number cake)
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12-14 kosov

Za biskvit:

5 jajc

5 žlic sladkorja

2 žlici tople vode

6 žlic moke

pol pecilnega praška

Za kremo:

500 g mascarponeja (iz hladilnika)

500 ml sladke smetane (iz hladilnika)

2 čajni žlički limoninega soka (oz. po okusu)

5 žlic sladkorja (oz. po okusu)

300 - 400 g svežega sadja, narezanega na drobno

Okras po želji:

- sveže sadje: jagode, borovnice, maline, kivi…

- sveže užitno neškropljeno cvetje in listje: npr. cvetovi japonske kutine, cvetovi sadnih dreves, maslenice, mačehe, vrtnice, sivka, trobentice, vijolice, jagodni listi, meta, melisa

- lahko tudi: španski vetrci, makroni, čokoladni pralineji… Ni da ni :-)

Postopek

1. Cela jajca in ves sladkor stepamo in dodamo 2 žlici tople, skoraj vroče vode, da se masa speni. Z lopatko ali metlico počasi primešamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso na tanko razporedimo po peki papirju v največjem pekaču od pečice (kot za rolado). Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinjah 10-13 minut.

2. Takoj, ko damo biskvit v pečico, se lotimo kreme. Sladko smetano, limonin sok in sladkor stepemo do črvrstega, nato z zmanjšano hitrostjo mešalnika primešamo 2-3 zvrhane žlice mascarponeja. Približno 1/3 kreme predevamo v drugo skledo in pomešamo z drobno narezanim sadjem = sadna krema. Ostalim 2/3 primešamo ves mascarpone (= bela krema) in obe kremi takoj postavimo v hladilnik, lahko tudi zamrzovalnik. Preostalo sadje narežemo na poljubne kose za dekoracijo.

3. Pečen biskvit še vroč malo napojimo s sokom ali mlekom, lahko tudi kakšnim razredčenim likerjem ipd., če bo torta za odrasle. Prerežemo na pol in izrežemo dve čim večji enaki številki (prvo izrezano previdno odlepimo s peki papirja in postavimo na drugo za mero).

4. Prvi biskvit prestavimo na pladenj, ga po potrebi še malo napojimo in po njem razporedimo sadno kremo, robove, cca. 2 cm puščamo čiste.

5. Dresirno vrečko z velikim okroglim nastavkom napolnimo z belo kremo. Na sredini torte lahko naredimo par poskusnih kupčkov, nato pa z okroglimi kupčki okrasimo cel rob torte.

6. Previdno namestimo zgornji oblat, ga narahlo pritisnemo. Celega okrasimo s kupčki bele kreme. Na to nadevamo sadje, cvetje, listke... Postavimo na hladno ali pa takoj postrežemo.


Opombe

- Za večjo torto enostavno specite 2 biskvita.

- Biskvit se lahko dela tudi z brezglutensko moko, v tem primeru naj bo 5 žlic moke, lahko kakšna žlica več tople vode.

- Biskvit se lahko pripravi tudi brez pecilnega praška, v tem primeru jajca in sladkor stepajte vsaj 10 minut in nato počasi dodajte moko.

- Kremo lahko pripravite s smetano in mascarponejem brez laktoze.

- Navedeno cvetje in listi so užitni in jih lahko pojeste s torto.

- V kolikor imate pomisleke, lahko peclje cvetov in listov zavijete v prozorno kuhinjsko folijo, tako se ne bodo direktno dotikali kreme.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.