Rižota s puranjim mesom, porom, korenjem in zeljem

preprosta rižota izvrstnega okusa

Rižota s puranjim mesom, porom, korenjem in zeljem
    priloge: riž
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 5 oseb

skodelica basmati riža

manjši por

500 g svežega puranjega mesa

2 večja korenčka

¼ zeljnate glave

rastlinsko olje

sol

poper

peteršilj

bazilika

drobnjak

Postopek

1. Por, puranje meso, korenje in zelje narežemo na manjše koščke. V večjem loncu segrejemo rastlinsko olje in na njem najprej prepražimo meso. Pražimo ga toliko časa, dokler ne postane bele barve.

2. Mesu najprej dodamo por. Ko se ta malo skrči, mu postopoma dodajamo preostalo zelenjavo. Ves čas od tal mešamo zelenjavo in meso, da se nam kaj ne prismodi na dno posode. Ko se vsa zelenjava malo skrči, ji dodamo basmati riž in ga malo popražimo, da postekleni. Vse skupaj zalijemo z dva in polkratno količino vode.

3. Rižoto kuhamo toliko časa, dokler voda ne izpari oziroma dokler riž ni dovolj kuhan. Na koncu kuhanja jed začinimo po svojem okusu in vse skupaj dobro premešamo.

Uživajte v obroku!


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8687

Objavljeno 12.2.2019 ob 12:19

Naj pripomnim... rižoto se dela iz arborio ali podobnega okroglozrnatega riža. Jaz rižoto ne zalijem, temveč podlivam in mešam z juho oz. temeljcem. Proti koncu prilijem en deci belega vina, kocko masla in pest parmezana grada padano, pokrijem in pustim počivam 5 minut.

Pozdravček!

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 13.2.2019 ob 22:22

Ravno sem hotela podobno napisat. Rižota se zaliva postopoma, kot riž popije vodo. Ko se riž zalije naenkrat, pa je pilav.

Basmati riž ni primeren za rižote, kot je že Dragička napisala je za rižote bolj primeren srednje zrnat riž, zaradi vsebnosti škroba (tega riža nikdar ne izpiramo!), ki rižoti daje kremoznost. Basmati riž pa se uporablja kot priloga v azijskih kuhinjah, pred uporabo ga izpiramo, dokler ni voda povsem bistra in ga damo kuhat. Z izpiranjem odstranimo škrob, da so zrna suha in lepo ločena in je riž puhast (in se zrna ne lepijo niti, ko hladen kuhan riž pripravljamo kot pečen).

Ampak ugotavljam, da jih pri nas veliko uporablja basmati in celo jasminov riž kar za rižote. Meni je to greh, vsak riž ima svoj namen in se najbolje izkaže v jedeh, za katere je namenjen.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.