Zdrava čemaževa juha brez krompirja

čemaževa zelenjavna juha brez krompirja - brezglutenska, veganska, dietna!

Lillla  Izvor: Slovenija
Zdrava čemaževa juha brez krompirja
    juhe in zakuhe: zelenjavne juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 5 krožnikov

300 g čemaža

150 g gomolja zelene

90 g narezanega pora

100 g nasekljane čebule

1 majhna ali 1/2 srednje velike bučke

4 stroki česna

malo oljčnega olja

sol

začimbe po okusu (muškatni orešček, poper, lovorjev list...)

Postopek

1. Na oljčnem olju na srednje močnem ognju prepražimo čebulo, por, narezane bučke in na kockice narezan gomolj zelene. Vse skupaj solimo. Če bomo v juho dodali lovorjev list, ga dodamo kar sedaj. Pokrito pražimo približno 10-15 minut, vmes po potrebi mešamo in podlivamo z vodo. Dodamo na grobo nasekljan česen in pražimo približno pol minute, dokler ne zadiši.

2. Zelenjavo prelijemo z vodo (1 - 1,5 l, odvisno, kako gosto imamo radi) in vanjo dodamo liste čemaža. Dodamo še ostale začimbe. Ko juha zavre, kuhamo še nekaj minut, nato odstranimo lovorjeve liste in z ognja odstavljeno juho zmeljemo s paličnim mešalnikom. Juho vrnemo nazaj na štedilnik, da zavre in voilà - zdrava čemaževa juha je gotova!


Opombe

Glede zelenjave bodite kar se da fleksibilni. Namesto gomolja zelene lahko uporabite stebelno zeleno ali peteršiljevo korenino, namesto pora mlado čebulo, namesto bučk pa npr. brokoli. Vse inačice bodo dobre in zdrave! Kar se tiče paličnega mešalnika, ga sama največkrat uporabim, ker je najlažje. Če želite pa "gladko" juho kot v restavraciji, pa priporočam, da jo zmiksate v blenderju. (Pozor: juhe je toliko, da jo boste morali v blenderju miksati dvakrat). Namesto vode seveda lahko uporabite zelenjavno osnovo, če jo imate - juha bo le še boljša! Jaz v juhe ne dajem vegete, jušne kocke ali kaj podobnega, seveda pa jo lahko dodate.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

MiriBon  

kuha že od: 25.10.2011

Št. objav: 1764

Objavljeno 29.3.2016 ob 17:31

Če hočete gladko juho kot v restavraciji, jo lahko tudi precejete čez cedilo, potem ko jo smiksate s palčnim mešalnikom.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 29.3.2016 ob 19:29

Sama čemaževi juhi nikoli ne dodajam drugih dišavnic..pri 30 dag čemaža, kar ni malo za juho, se muškatnega oreščka sploh ne zazna, bi ga bilo treba vsaj kako žlico.Kakšne so pa nezdrave čemaževe juhe?

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 29.3.2016 ob 22:20

Ravno včeraj sem jedel čemaževo juho vendar malo drugačno (Čemaž, krompir, čebula, muškatni orešček, sol, poper, kisla smetana). Zraven pa še domače krutone začinjene z česnom, parmezanom in timijana. Super bilo.

Lillla  

kuha že od: 19.3.2016

Št. objav: 1

Objavljeno 31.3.2016 ob 9:50

Zame je nezdrava čemaževa juha, če se uporabi preveč maščobe ali če dodamo belo moko. Seveda pa je definicija odvisna od vsakega posameznika. Recept je osnova, seveda si po vašem okusu priredite kakor vam najbolj ustreza.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.