božič,novo leto,velika noč,pečenje,kruh

Potica s klobaso

potica presenečenje

Potica s klobaso
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

63 dag moke

20 dag kisle smetane

2 dl vode

0,5 dl olja

2 jajci

2 mali žlički soli

1 mala žlička sladkorja

Nadev:

50 dag stročjega fižola

15 dag feta sira

5 dag brie sira

5 strokov česna

3 žlice drobtin

2 beljaka

poper

mešanica začimb

1,5 kranjske klobase

stepeno jajce za premaz

Postopek

1. V topli, sladkani vodi raztopimo kvas Fala in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez olja in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo olje po kapljicah. Zadnjih deset minut mešamo na visoki hitrosti. Ko je testo lepo gladko, posodo pokrijemo s plastično folijo in damo na toplo vzhajati.

2. Med tem pripravimo nadev: stročji fižol skuhamo, dobro odcedimo in zmešamo, da dobimo gladko maso ter ohladimo. V ohlajen fižol vmešamo feta in brie sir, nasekljan česen, stepen beljak in začinimo po želji. Ker je feta sir slan, ni potrebno dodatno soliti. Po potrebi dodamo krušne drobtine. Kranjsko klobaso razrežemo na rezine.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo par minut počivati, nato razvaljamo. Premažemo ga z nadevom, razporedimo koščke klobase in zvijemo skupaj. Potico položimo v pekač in damo ponovno vzhajati. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo in postavimo v vročo pečico ter pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 21.3.2016 ob 13:22

Pri nas doma ne obožujemo stročjega fižola, zato bi v nadevu rajši uporabila kuhan fižol v zrnju in ustrezno količino fižolovke, morda čičeriko ali kuhan kostanj, zato me zanima, kako vlažna naj bo fižolova masa. Zanima me tudi, ali lahko v nadev dodam tudi oba rumenjaka, ki bosta ostala od beljakov za sneg. Koristil bi tudi namig, kakšno mešanico začimb oziroma katere začimbe naj uporabim(o).

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 21.3.2016 ob 17:41

Potica je slovenska tradicionalna sladica in je hkrati v tujini neke vrste ambasadorka Slovenije. Zato mi ni všeč, da se tradicionalni recepti "popačijo" z nekim komericionalnim namenom ene točno določeno surovino.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 22.3.2016 ob 14:11

Zelo vesel

Recept za potico s kranjsko klobaso ni nujno recimo temu komercialno nekaj novega z namenom promovirati Fala kvas. O potici klobasarici in potici s kranjsko klobaso – zašpiljeno dobro od 1896 piše že priznani slovenski etnolog prof. dr. janez Bogataj v imenitni kuharski knjigi Potice iz Sloveniji na straneh 212 in 214 (http://www.knjigarna.com/UserFiles/File/9789612713560.), pa tudi sicer obstaja kar nekaj podobnih receptov za "mesno" slano potico.

O sladicah, pripravljenih s kranjsko klobaso, pa lahko najdete več v prav tako Bogatajevi monografiji Mojstrovine s kranjsko klobaso, ki je na mednarodnem tekmovanju kuharskih knjig Gourmand World Cookbook Awards zmagala v kategoriji kuharic, ki se osredotočajo na eno sestavino. http://www.siol.net/trendi/kulinarika/novice/2012

Še nekaj povezav:

http://www.delo.si/druzba/odprta-kuhinja/recept-

http://www.kranjskaklobasa.si/recepti/slana-potica-s-kranjs

Avtorja recepta (Fala Slonček) pa še enkrat lepo prosim za odgovor v zvezi s fižolovim nadevom, rumenjakoma in mešanico začimb.

Fala Slonček  

kuha že od: 2.10.2015

Št. objav: 40

Objavljeno 23.3.2016 ob 7:43

Dragi Fasulas, na potico kot slovensko tradicionalno sladico smo zares lahko ponosni, tudi sam najraje pečem in jem orehovo potico, a so hkrati zelo zanimive tudi vse kombinacije in izpeljanke, zaradi katerih je lahko peka potice še bolj navdihujoča in v izziv. Velik izziv je tudi približati peko (tudi potice) mlajši generaciji, morda bodo k temu pripomogle tudi zanimive ali nevsakdanje kombinacije... :)

Draga Katarinči, v nadevu lahko uporabite tudi fižol, zanimiv bo tudi kostanj ali ostale sestavine po želji, nadev naj bo le dovolj gost in mazav - približno takšne gostote kot je običajen orehov nadev. Lahko seveda uporabite tudi oba rumenjaka, prav tako pa so stvar okusa tudi začimbe - lahko so običajne ali pa morda bolj mediteranske, v kolikor vam to odgovarja. Pa uspešno peko vam želim! :)

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 23.3.2016 ob 7:54

Žalosten

Fasulas se spotika ob uporabo kvasa določene blagovne znamke, se mi zdi. Sam pa pači jezik ob tem.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 23.3.2016 ob 8:51

Zelo vesel

Fala Slonček, hvala za odgovor, ideja povezati dva slovenska kulinarična simbola (potico in kranjsko klobaso) se mi je zelo dopadla že takrat, ko sem prvič prebrala Bogatajev recept.

ssilva  

kuha že od: 23.2.2005

Št. objav: 428

Objavljeno 22.1.2017 ob 10:26

Vesel

Zelo dobra potica. Ker stročjega fižola nisem imela, sem uporabila kar pretlačen kuhan fižol. Dodala sem še malo narezanega pora, ki je bil slučajno viška. Odlično!

In mimogrede - ne glede na različne komentarje, so recepti Fala slončka odlični in vredni objave.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.