Roža z malinami

Najlepši način, kako porabiti maline

Roža z malinami
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine za testo:

½ kocke kvasa Fala

1 dl mleka

50 dag moke

16 dag tekočega jogurta

9 dag kisle smetane

5 dag sladkorja

2 rumenjaka

0,5 dl olja

1,5 male žličke soli

Nadev:

50 dag malin

18 dag tekočega jogurta

1 puding z okusom maline

1 žlica Gustina (jedilnega škroba)

2 beljaka

12 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

1 žlica piškotnih drobtin

Postopek

Priprava:

Kvas Fala za sladko testo raztopimo v mlačnem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez olja in zamešamo testo. Mešamo počasi in med mešanjem dodajamo olje. Nato prestavimo na najvišjo hitrost in mešamo toliko časa, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Ko je testo gladko, ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. V posodo stresemo maline (nekaj jih ohranimo za dekoracijo na koncu), jih segrejemo ter zmečkamo. Prašek za puding in žlico Gustina zmešamo z dvema žlicama sladkorja, dodamo tekoči jogurt in ga vmešamo med vroče maline. Nadev kuhamo ob mešanju toliko časa, da se puding skuha, če ni dovolj gost, dodamo žlico piškotnih drobtin. Iz beljakov in preostalega sladkorja zmešamo trd sneg in ga primešamo mlačnemu nadevu. Ohladimo do konca.

Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo počivati nekaj minut. Nato vse dele testa razvaljamo v obliko kroga (po potrebi malo obrežemo, ostanke pregnetemo in pustimo za zapolnitev osrednjega dela na koncu oblikovanja rožice). Prvi krog položimo na pekač, ga premažemo z nadevom, prekrijemo z drugim delom testa in nadaljujemo, da porabimo vse štiri kroge testa – na vrhu je testo. Na sredino kroga položimo krožnik/pokrovko tako, da ostane približno tri cm roba odkritega. Odkriti del razrežemo v smeri od roba proti sredini (do krožnika) na ozke rezine (dva cm), te pa obrnemo postrani, da dobimo vzorec z vidnimi plastmi nadeva. Notranji del kroga razrežemo najprej na štiri dele, te pa še na polovico, da dobimo osem trikotnikov – reze zaključimo pred že oblikovanim robom rožice. Nastale trikotnike/cvetne liste obrnemo proti zunanjemu robu, zatem se lotimo oblikovanja notranjosti cveta: razvaljamo ostanke testa v krog in ga umestimo v prazni del na sredini rože ter prekrijemo s preostalim nadevom. Oblikovano rožo premažemo s stepenim jajcem in jo damo ponovno vzhajati za 20 minut, nato jo prestavimo v vročo pečico in pečemo približno 45 minut pri 180 stopinjah. Nekaj minut pred koncem vzamemo pekač iz pečice in v osrednji del rožice, ki je prekrit z nadevom, naložimo sveže maline, jih posujemo z vanilin sladkorjem in damo nazaj v pečico za dobrih pet minut.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nathalie  

kuha že od: 8.7.2010

Št. objav: 130

Objavljeno 13.10.2015 ob 16:52

Vau... To pa se splača sprobati. Zanima me, kaj je mišljeno 50 dag? Maline?

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 13.10.2015 ob 17:48

Meni se zdi škoda nežnih malin za težko kvašeno testo.

Fala Slonček  

kuha že od: 2.10.2015

Št. objav: 40

Objavljeno 11.11.2015 ob 16:22

Tako je, 50 dag malin, lahko pa uporabite tudi katero drugo sezonsko (ali zamrznjeno) sadje, ki ga imate na voljo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.