Maslena rožica s pehtranom

gostje se bodo kar trgali za njo

Maslena rožica s pehtranom
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine za testo:

½ kocke kvasa Fala

1 dl mleka

50 dag moke

10 dag sladke smetane

5 dag sladkorja

2 jajci

3 žlice olja

Nadev:

10 dag masla

10 dag sladkorja

3 vejice pehtrana

Postopek

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine in pazimo, da sol ne pride v direkten stik s kvasom. Zamešamo kvašeno testo in mešamo toliko časa, da postane testo svilnato gladko. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in razdelimo na pol, nato vsak del še na tri enake dele. Pustimo nekaj časa počivati, nato vse dele testa razvaljamo na enako velike kroge. Če je potrebno, malce obrežemo in ostanke pregnetemo in pustimo za zaključek oblikovanja rožice.

Zmehčano maslo zmešamo s sladkorjem in nasekljanimi lističi pehtrana. Prvo plast testa položimo na pekač in ga premažemo s pehtranovim maslom, ga prekrijemo z drugo plastjo testa, jo premažemo z maslom in prekrijemo s tretjo plastjo testa. Zložen krog razrežemo na osem enakih delov, ki se ob zunanjem robu še držimo skupaj. Vsak del pa še po sredini zarežemo približno 1-2 cm od konice na sredini in od zunanjega roba. Nato konico povlečemo skozi to zarezo na sredini in cel trikotnik obrnemo navzven preko zunanjega roba kroga. Tako ponovimo z vsemi trikotniki.

Zatem enako nadaljujemo zlaganje testa in masla s preostalimi tremi krogi testa. Ko so zloženi, jih razrežemo na osem trikotnikov (zarežemo do konca in ne pustimo, da se na zunanji strani držijo skupaj kot v prvem primeru. Enako vsakega od osmih trikotnikov zarežemo po sredini in konico trikotnika povlečemo skozi to zarezo ter tako oblikovane trikotne liste zložimo na notranjo stran predhodno oblikovanega zunanjega dela rožice. Iz ostankov testa oblikujemo majhne kroglice in jih namestimo v sredino in po želji še med cvetne liste. Oblikovano rožico premažemo s stepenim jajcem in potresemo z lanenimi semeni. Rožico damo na toplo vzhajati za 15 minut, nato jo prestavimo v vročo pečico in pečemo približno 40 minut pri 175 °C, da se lepo obarva.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

srccek  

kuha že od: 27.4.2014

Št. objav: 10

Objavljeno 8.10.2015 ob 8:27

Zelo vesel

Tole pa fuuuuuuuuuuuuul lepo zgleda. Sam jaz bi kakšen drugačen nadev dala, ima kdo kakšno idejo???

Lahko pa prvi del namažemo z enim namazom, drugi del rožice pa z drugim namazom. Tole bi rada danes za mami naredila k ima RD - namesto prave rožice! Res super ideja!!!

kača  

kuha že od: 11.1.2004

Št. objav: 829

Objavljeno 8.10.2015 ob 9:20

Poglej med recepte pod nutelina zvezda.

Ajdika  

kuha že od: 28.11.2007

Št. objav: 20

Objavljeno 6.5.2017 ob 11:02

Ravnokar pečena. Tako lepo diši po pehtranu. Zelo dobra.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.