Torta Saint Honore

odlična francoska torta

Chef95  Izvor: Francija
Torta Saint Honore
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8oseb

250 g listnatega testa

Paljeno testo:

40 ml vode

40 g moke

40 g masla

ščepec soli

1 jajce

Vanilijeva krema:

400 ml mleka

80 g sladkorja

3 rumenjaki

40 g moke

30 g sladkorja

1 zavitek vanilijevega sladkorja

2 beljaka

3 listi želatine

limonina lupina

Smetanova krema:

200 ml sladke smetane

50 g sladkorja v prahu

2 lista želatine

Čokoladna krema:

100 g jedilne čokolade

250 ml sladke smetane

Postopek

Listnato testo razvaljamo in iz njega izrežemo krog premera cca. 25 cm. Prebodemo ga z vilicami in ga pečemo 15 minut na 200 stopinjah.

Paljeno testo:

vodo, sol in maslo zavremo, dodamo moko in kuhamo, dokler se ne naredi cmok. Ko se testo malce ohladi, vmešamo jajce in testo gladko premešamo. Testo z dresirno vrečko nabrizgamo na pomaščen pekač v obliko princesk. Pečemo 15 minut na 200 stopinjah.

Vanilijeva krema:

zavremo malo več kot polovico mleka s polovico sladkorja, naribano limonino lupino in vanilijevim sladkorjem. Rumenjak s preostalim sladkorjem penasto vmešamo, primešamo moko in preostalo mleko. Prilijemo zavreto mleko in mešamo. Pristavimo na štedilnik in med stalnim mešanjem kuhamo še pet minut. Želatino namočimo v mrzli vodi in jo primešamo kremi. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga na rahlo vmešamo še v vročo kremo. Kremo porabimo dokler je topla!!! Listnato testo damo v obodec za torte in na vrh prelijemo vanilijevo kremo ter torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi.

Smetanova krema:

želatino namočimo in jo z dvema žlicama smetane razstopimo nad soparo. Preostalo smetano stepemo in ji primešamo želatino in sladkor v prahu.

Čokoladna krema:

polovico sladke smetane zavremo in ji dodamo naribano čokolado, da se stopi. Kremo ohladimo in jo stepamo. Med stepanjem ji primešamo preostalo smetano, ki smo jo predhodno stepli.

Dokončanje torte:

v majhni kozici ali ponvi si pripravimo karamel iz nekaj žlic sladkorja. Torto vzamemo iz hladilnika in po robu zložimo princeske, ki smo jih pomočili v karamel. Po sredini izmenično nabrizgamo obe kremi. Torto postavimo v hladilnik še za nekaj časa, da se kreme strdijo. Ko odvzamemo obodec, rob torte okrasimo z drobtinami listnatega testa.

Za dekoracijo lahko naredimo karamelno krono, ki jo pripravimo tako, da pomočimo žlico v vroč karamel in naredimo nekaj krogov v velikosti torte, da se karamelni "špageti" povežejo. To lahko storimo na marmorju, plastičnem pladnju ali najlažje na silikonski podlagi.


Opombe

Torta ni tak bavbav kot izgleda po receptu.

Priložil sem slike prvega poizkusa, ko sem bil preveč nestrpen in sem torto prehitro vzel iz hladilnika, ter drugega poizkusa, ko je torta uspela.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 12.4.2015 ob 17:03

Vesel

Mmm... Chef95, to pa izgleda zelo okusno.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 12.4.2015 ob 20:53

O yeah, klasika!

Da bi tako temna čokoladna krema prišla iz teh sestavin?

Chef95  

kuha že od: 26.7.2014

Št. objav: 16

Objavljeno 12.4.2015 ob 20:57

Ja ker za čokoldano kremo v bistvu uporabimo le smetano, in jedilno čokolado. Res pa je da sem v drugem poiszkusu dal malo več čokolade, saj bi mi sicer ostala in je ne bi porabil ker me ni veliko doma. To je najbrž razlog temnejše kreme. Sicer so pa količine sestavin po šolski kuharski knjigi, ki jo uporabljamo pri pouku.

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 17.5.2015 ob 20:46

Torta je odlična. Par let nazaj sem jo sicer že delala, takrat še z gozdnimi sadeži. Recept mislim, da je bil objavljen v reviji Dober tek.

Količino za kreme sem povečanla na 1,5 količine, pa je ni bilo nič preveč. Paljeno testo sem pa naredila po svoje, na pamet, kot ga vedno delam. Tistale količina 40 ml vode mi namreč ni jasna, sem šla najprej na splet preverjat, kakšne količine imajo pri tej torti drugje, pa je enako, tako da sem šla iz obupa preverjat še, če sploh znam pretvarjat, pa znam.

V glavnem, končni rezultat je bila super torta z eno samo napako - premajhna je bila.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.