Kakijeve čašice

čašice iz krhkega testa polnjene s kakijem in mandlji

pestoja  Izvor: Slovenija
Kakijeve čašice
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6

Testo:

25 dag moke

18 dag masla

12 dag sladkorja v prahu

10 dag mletih orehov

3 žlice mleka

1 vanilijev sladkor

1/2 žličke cimeta

Polnilo:

kakijev pire

mleti praženi madlji

rjav sladkor

Postopek

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo in ga postavimo za pol ure v hladilnik. Nato ga na pomokani površini razvaljamo na pol cm debelo in z večjim kozarcem ali posodico naredimo kroge, katere damo v namaščen pekač za peko muffinov. Kroge namestimo v pekač tako, da dobimo obliko posodic.

Kaki očistimo in narežemo na manjše kocke, ter s pomočjo paličnega mešalnika naredimo kar se da gladek pire. Pire po potrebi sladkamo z rjavim sladkorjem. V čašice iz testa nadevamo plast kakijevega pireja in plast mandljev. To ponovimo do te mere, da so zadnja plast obvezno mandlji. Skupaj s pekačem postavimo v pečico in pečemo cca. 15-20 minut na 160 stopinj. Oziroma toliko, da testo dobi rahlo rjavo barvo, ne sme pa preveč potemneti. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice, nadevamo na krožnik in po vrhu posujemo z rjavim sladkorjem, katerega nato na hitro s plinskim gorilnikom (brenerčkom) karameliziramo. Čašice okrasimo in serviramo še tople. Sladkanje mase za polnilo posodic načeloma ni potrebno, če so kakiji zares zreli.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 14.1.2015 ob 8:34

Zanimiv recept, to bo za probat.

pestoja  

kuha že od: 28.12.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 15.1.2015 ob 11:40

Kakijev pire pride bolj suh, če so kakiji premalo zreli. Se pa da rešit z dodatkom mleka. Samo potem je problem da se šalčka pretirano zmehča.

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 16.1.2015 ob 10:03

Vesel

Včeraj sem delala kakijeve čašice, ki so presegle pričakovanje. Fenomenalne so!

V testo sem namesto orehov dala mlete mandeljne (orehe nisem imela na zalogi). Testo sem razvaljala bolj na tenko, in sem dobila 12 čašic. Priznam, da sem se bala da mi bo testo zlezlo, vendar je obdržalo obliko.

Čašice so zelo okusne, in ravno prav sladke, tudi brez dodanega sladkorja v polnilu.

Priporočam, tudi tistim ki nimajo radi kakije!

Pestoja, ker me je testo zelo navdušilo, me zanima če si probal polniti še s kakšnim sadjem? Ali pa speči čašice, in jih ohlajene polniti s kakšno kremo in sadjem? Saj bi šlo, kaj ne?

pestoja  

kuha že od: 28.12.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 19.1.2015 ob 14:09

Lep pozdrav SMARTY1!

Me veseli da ti je recept všeč. V bistvu lahko narediš čašice v naprej in jih po potrebi uporabljaš. Testo je za klasične božične kekse, ki kot sama veš zdržijo zelo dolgo. Osebno zelo rad delam eksperimente v kuhinji in prepustim pot domišljiji.

Nisem jih poskusil polniti z drugim sadjem ampak bi šlo gladko čez. Sadje z obilo soka bi bilo treba premešati s sestavino ki bi vpila sok, da čašice ne bi razpadle. Da se vse...samo domišljija je problem :)

Kar pa se tiče hladnih je pa tako...testo je namenjeno za kekse in se, ko je ohlajeno strdi. Tako da bi ga bilo treba pred polnjenjem rahlo navlažit, če uporabljaš suho sadje, drugače pa mislim da ni potrebe.

Poskusi z mletimi suhimi hruškami, pomešanimi z orehi ali lešniki ter domačim rumom (zamorček), par suhih hrušk pa uporabi za kompot s katerim nato navlažiš šalčke.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.