Začinjena čili omaka

omaka orientalskega pridiha

Božo1969  Izvor: Slovenija
Začinjena čili omaka
    ozimnica: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: +/-1 kg

1 kg feferonov (če so prepikantni, jih enostavno zredčite s papriko)

2 beli čebuli

2 glavici česna

1 žlica medu/sladkorja

2 žlički soli

1 žlica mešanice origana, majarona in timijana

1 žlička ingverja(pozor, je pikanten)

1 žlica mešanice mletega črnega kardamoma, kumína oz. črne kumine (ne navadne naše kumine), koriandra, cimeta

1 žlica tamarinda/lahko tudi paradižnik

olivno olje

Postopek

Zelenjavo operemo in olupimo. Najprej popečemo na suho česen, nato čebulo in na koncu še čilije. Ločeno, da se feferoni ne skuhajo. Ko so opečeni (malo črni in malo oveli), jih damo v mešalnik skupaj z opečenim česnom in čebulo ter delno zmeljemo. Segrejemo (ne pregrejemo) olje in na njem poskušamo v najboljši meri raztopiti sol. Nato dodamo še vse ostale sestavine in temeljito zmeljemo. Sedaj se moramo odločiti, ali bomo omakco lakto fermentirali (kisali kot zelje) ali pa pasterizirali. Fermentacijo opravimo tako, da zmes obtežimo v večjem kozarcu in nanj prelijemo malo sirotke.


Opombe

Pri lakto fermentaciji si lahko pomagate z vrečko, polno vode za zatesnitev, tako ferment ne oksidira. Shranek bo pripravljen za uživanje po 5 - 10 dneh na 20°C. Mesecu ali dveh, če je ferment na hladnem, priporočam pasterizacijo, sicer se omaka preveč okisa. No, vsaj meni ni všeč. Treba je probat. Prija k raznim rižotam, pečenkam, žaru, zelenjavi. Žena me heca, da si jo bom pričel dajati v kavo :-)

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 30.10.2014 ob 8:33

Vesel

Sama se na te pekoče zadeve čisto nič ne spoznam...je pa lepo prikazan postopek ..pa mozaik pult je zelooo lep...predvidevam da domače delo.

Božo1969  

kuha že od: 28.10.2014

Št. objav: 1

Objavljeno 30.10.2014 ob 22:37

Zelo vesel

Hvala za kompliment, ja domače delo. S pikantnim je pa tako, najprej si moraš želeti vstopiti v svet pikantnega. Nato pa pričneš z dodajanjem k hrani, ko greš na pizzo si daš malček tabaska na vogal krožnika in tako naprej. Svet čilijev in takih zadev je zelo zanimiv npr. čili Škotska Čepica ko ga ugrizneš prvih pet sekund sploh neveš, da si vgriznil papriko ampak nek tropski sadež kot kak mango in pomaranča pomešan. A do tam je dolga pot saj Škotska Čepica, merjeno v pikantnosti od 1 do 10, misleč da je 1 poper je čepica na 10em mestu. Pa še to ti povem, da sladke paprika v primerjavi s pikantno se lahko skrije, je kot palačinka brez marmelade. Nevem; a ko kuham za prijetelje, nekateri ne marajo pikantno zato, pripravim nekaj tudi s sladko papriko. Pikantno gre ostalo ostaja????? Ne štekam, pa pravijo da pikantnega ne jedó.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.