Res preproste rustikalne ciabatte / čabate

priprava čabat še nikoli ni bila tako preprosta in čabate nikoli tako okusne

schvrk  Izvor: Slovenija/Italija
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8 kosov

1 kg moke

voda

sladkor

sol

1/8 kvasa ali četrt vrečke suhega kvasa

nekaj žlic oljčnega olja

Postopek

V kilogram moke naredimo luknjico in dodamo cca. 1/8 kvasa ali četrtinko vrečke suhega kvasa. Raje manj kot več, res malo. Dodamo nekaj tople vode, nekaj žlic olja, ščepec sladkorja in kvas stopimo. Testo solimo z dvema čajnima žličkama soli. Potem dodajamo vodo tako dolgo, da dobimo zelo, zelo mokro, redko testo. Kot denimo puding, preden ga odstavimo z ognja. Mešamo s kuhalnico, saj mora biti testo redko, ne sme se gnesti.

Testo posujemo z moko, pokrijemo z vlažno krpo in postavimo skledo s testom (biti mora dovolj velika) v hladilnik za vsaj 6, še raje pa 12 ali tudi 24 ur. Vmes lahko malo premešamo, ali pa tudi ne!

Potem s pomokanimi rokami in s pomočjo žlice ali noža iz sklede vzamemo osmino testa in jo z obilno pomočjo moke raztegnemo v nekakšne štručke in jih pustimo kake pol ure na pomokanem pultu. Bolj bo nepravilnih oblik, bolj bo izgled rustikalen, boljša bo skorja.

Na 220 stopinj ogrejemo pečico, na rešetko položimo peki papir in ciabatte polagamo eno zraven druge, a ne preveč zraven. Pečemo, dokler se ne zapečejo zlato rjavo (cca. 20 minut).

Če jih želimo mehke, jih po pečenju zavijemo v vlažno krpo, sicer pustimo, da se ohladijo na rešetki.


Opombe

Res preprosto in ubijalsko dobro. Testo mora res dobro počivati na hladnem vsaj 6 ur, sicer ne bo pravega učinka. V testo lahko vmešamo koščke oliv, praženo čebulo, rožmarin,......sky is the limit.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.