Jelenov osso buco

z jurčki in kruhovo štruco

mira5  
    mesne jedi: divjačina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Osso buco:

200 g korenja

200 g zelene

1 srednje velika čebula

1 pločevinka pelatov

8 kosov jelenovega bočnika s kostjo (osso buco)

2 žlici olja

1 žlica mezge

1 žlička moke

500 ml goveje juhe

100 ml rdečega vina

4 žlice brusnične marmelade

80 g suhih jurčkov

1 žlica masla

1 žlica nasekljanega peteršilja

sol

poper

Kruhova štruca:

1 čebula

1 strok česna

20 g masla

250 ml mleka

250 g žemelj

2 jajci

3 žlice nasekljanega peteršilja

sol

Postopek

Suhe jurčke damo v hladno vodo in jih namakamo vsaj 2 uri.

Korenje in zeleno narežemo na majhne kocke. Pelate odcedimo (sok prihranimo za kasneje) in drobno sesekljamo. Jelenovo meso operemo in posušimo s papirnato brisačo, potem ga solimo in popramo. Belo tkivo, ki je okoli vsakega kosa, na treh mestih prerežemo, da mesa med peko ne bo ubočilo. Meso v močno segreti ognjevarni ponvi najprej na olju z obeh strani popečemo, potem ga vzamemo iz ponve. V isti ponvi na maščobi, ki je ostala, najprej prepražimo nasekljano čebulo, potem dodamo in na kratko prepražimo še korenje, zeleno, nasekljan paradižnik, paradižnikovo mezgo in moko. Zalijemo z govejo juho, paradižnikovim sokom in vinom. Na omako položimo pečeno jelenovo meso in vse skupaj postavimo v pečico, segreto na 200 °C. Pečemo približno uro in pol. Na koncu v omako primešamo še brusnično marmelado, omako poskusimo in po potrebi dosolimo in popramo.

Jurčke odcedimo, nekaj vode prihranimo. Jurčke prepražimo na maslu, jih zalijemo z malo vode, v kateri so se namakali, solimo, dodamo peteršilj in dobro premešamo.

Za kruhovo štruco nasekljano čebulo in česen prepražimo na maslu, dodamo mleko in zavremo. Žemlje narežemo na kocke, nato jih prelijemo z mlekom, ki smo ga zavreli s čebulo in česnom. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo stati 10 minut. Nato dodamo še jajca, ščepec soli in peteršilj ter dobro premešamo. Kuhinjsko krpo navlažimo in jo položimo na delovni pult. Krušno maso na kuhinjski krpi oblikujemo v štruco. Potem krpo zvijemo, da dobimo zavitek. Oba konca krpe dobro zvežemo s kuhinjsko vrvico, da masa med kuhanjem ne mora uhajati. Štruco v kuhinjski krpi v slanem kropu na nizki temperaturi kuhamo 30 do 40 minut. Preden štruco razrežemo, jo pustimo nekaj minut počivati.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.