Dopustniška nostalgija »ala fasulas«

hrustljavo zapečena in okusna riba

fasulas  Izvor: Dalmacija
Dopustniška nostalgija »ala fasulas«
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

brancin ali orada (cca. 400 g. na kos)

morska sol

rožmarinova vejica

olivno olje

Postopek

Nakup:

kupimo svežo ribo. Prepoznamo jo s prostim očesom in vonjem. Sveža diši po morju, tiste, z vonjem po ribi, pustimo kar prodajalcu. Njene oči so bistre in svetle, če je v njih odtenek beline, ni sveža. Škrge so temno rdeče, koža lesketajoča, meso pa na otip čvrsto.

Čiščenje ribe:

ribe čistimo v morju in ne v sladki vodi. Oluskamo jih z rezilom noža, prerežemo trebuh od glave do luknjice pri repu in izvlečemo drobovino in pazimo, da ne poškodujemo žolčnika. Očiščene ribe s kuhinjsko krpo obrišemo.

Kurivo, žerjavica:

žerjavico kombiniramo z lesom in ogljem. Če je le možno, uporabimo les stare trte ali figov les.

Pečemo takrat, ko se na lesu in oglju naredi siva, pepelnata skorja. Pečemo izključno na žerjavici in nikakor ne na ognju. Pri peki mora biti zagotovljena enakomerno razporejena visoka temperatura.

Peka:

rešetko segrejemo in jo premažemo z naoljeno papirnato brisačo. Ribe obrišemo, položimo na vročo rešeto in je ne premikamo vse dokler se na spodnji koži ne naredi hrustljava skorjica. Pazljivo obrnemo, pečeno stran ribe pa premažemo z naoljeno rožmarinovo vejico in posolimo z morsko soljo. Ribe večkrat premažemo. Čas pečenja je odvisen od teže ribe in moči ognja.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 17.9.2014 ob 13:28

Veš da sem pri ribah takoj zraven:) če delaš na žerjavici je oglje nepotrebno povsem zadostuje les trte, oljke, fige ali ostale makije . To daje povsem zadosti žerjavice in visoke temperature in se lahko spečejo tudi večji primerki rib (če jih seveda imaš :) ). Glee mreže za peko pa že dolgo prakticiram dvojno v katero se riba enstavno vpne in potem ni nobenih težav z obračanjem. Dobijo se vsaj tam dol kamor jaz hodim domala v vsaki trgovini pa tudi pri nas sem jih že videl. Tako da lahko pri peki res uživah ne da bi se bal, da se ti bo kaj prijelo ali da bi ti riba razpadla. Sediš poleg, mažeš z vejico rožmarina namočenega v olivno olje in srkaš primerno ohlajeno bevando :) ej, čisti raj :)

Čili2  

kuha že od: 16.3.2012

Št. objav: 12

Objavljeno 17.9.2014 ob 14:57

Dober recept.Glede lesa ali oglja je takole. Pri lesu oz žerjavici od lesa, sploh, če ni iste sorte boš težko dobil enakomerno vročino, kot jo dobimo pri oglju. Če ribo zelo, zelo dobro posušimo in če si zaupamo, jo lahko damo na zelo vroč žar, ali prej žar naoljimo s krpico. Jaz žar zagrejem, da je peklensko vroč in še namažem ga z oljem. V mrežico, ki jo jaz imam, večji primerki(cca 400 gr. ali več ne gredo). Peko ribe je treba spremljati, če si vešč peke rib, potem veš, kdaj približno je pečena na 1 strani in kdaj jo je treba previdno obrniti( če ne vpr. prodajalca ribe, ali vpr strica googla. Nikakor ne ribo obračati, kot kakšen čevapčič. Mažem pa jo z oljčnim oljem oz. vejico mešanih začimb, ki so mi pri roki. Ribe takoj servirati, ko se vzame iz žara ali mreže za peko. Do sedaj se mi riba še ni prijela ali razpadla! Kaj pa pijem zraven, nekaj podobnega kot hedonist.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 17.9.2014 ob 15:58

Fajn spisana receptura...sicer peka rib ni v moji domeni,bom pa dala prebrat Vrtejbencu...

flan  

kuha že od: 31.5.2012

Št. objav: 91

Objavljeno 17.9.2014 ob 16:16

če lahko komentiram ...... les stare trte naj ne bi bil primeren za žar, krušno peč, itd...ker naj bi vseboval preveč škropiv??!!...kaj vi pravite na to??

zadnjič sem kar tiho ostala, saj imam doma krušno peč in cel kup trtnega lesa, ki sem ga mislila porabiti ravno za pizzo v krušni peči, pa se je razvnela debata in sem ostala brez besed...pa tudi trte so kar na kupu in čakajo kaj bomo sedaj z njimi...

Prosim za nasvet :)

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 17.9.2014 ob 16:28

Potem tudi grozdje ima škropiva v sebi,pa vino pijemo...malo za hec to..mislim da je trta še vedno manj škodljiva za kurjavo, kot pa raznorazni briketi za žar,ki vsebujejo raznorazna lepila in primesi.

Enkrat smo bili na enem žuru,kjer se je peklo na teh limanih briketih..čisti glavobol drugi dan..oba z možem..ko sva to omenila,so rekli da je od vina..toda jaz nisem pila vina,tako da je bilo to od briketov.

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 17.9.2014 ob 16:32

Po tej logiki tudi grozdje iz vinograda ne bi bilo uporabno za vino, ker prav tako vsebuje preveč škropiv.

Namreč škropiva niso večna, napravljena so prav z namenom, da opravijo svoje in potem po določenem času (ki se mu reče karenca) razpadejo.

Če bi se kopičila v lesu trte, bi bili vinogradniki samo veseli, ker bi špricali nasade samo prvo leto, potem pa samo še vsake kvatre enkrat, se vam ne zdi?

Čili2  

kuha že od: 16.3.2012

Št. objav: 12

Objavljeno 17.9.2014 ob 16:45

Vrtejbenka, jaz vedno upor ali les, ki sem ga jaz posekal, ali lesno oglje. Nikoli ,,limanih briketov,, nikoli ne veš kaj je res tam noter.

flan  

kuha že od: 31.5.2012

Št. objav: 91

Objavljeno 17.9.2014 ob 16:56

ma saj se mi je zdela malce bosa tale z lesom in škropivom....

....Pa tako vrhunska vina pridejo ravno iz poškropljenih grozdov :)

Hvala za debato....pa dober tek, karkoli že!!

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 17.9.2014 ob 17:12

Limanih briketov mi ne uporabljamo predvsem zato, ker odišavijo karkoliže kuhamo z dodatki, ki so v njih.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 17.9.2014 ob 19:13

Dvojne mreže ne uporabljam mi je bolj všeč klasičen način brez nekih bližnjic. Na dopustu pečem "natur" na Dalmatinski način. Dalmatinci sicer na koncu, ko je riba pečena radi zalivajo z nenormalno količino olivnega olja - jaz tega ne delam. En gospod "dalmatinac" mi je še svetoval, da lahko pred peko mrežo poribamo z rdečo čebulo namesto z oljem in riba je pecena takrat, ko ribi rep zogleni.

To s trto in škropivi je pa tudi iz trte zvito.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.