Jagodova torta

mimika  

Sestavine

30 g želatine v prahu

50 dag jagod

50 dag marelic

50 g margarine

20 dag moke

25 dag sladkorja

1 jajce

6 kozarčkov jogurta

2 zavitka vanilijevega sladkorja

2 lončka sladke smetane jagode in marelice za okras

Postopek

Želatino namočimo v nekaj žlicah mrzle vode. Jagode operemo in očistimo. Model za torto namastimo z margarino. Pečico segrejemo na 200°C. Moko presejemo na desko, dodamo 100 g sladkorja, koščke margarine in jajce. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. Damo ga na dno modla za torte in nekajkrat prebodemo z vilicami, da se pri pečenju ne delajo mehurji. Pečemo 15 minut pri srednji vročini, da zarumeni. Ko je testo pečeno, ga ohladimo. Jagode pretlačimo ali zmeljemo. Nekaj sadežev prihranimo za okrasitev. Pretlačene jagode zmešamo z jogurtom, preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Želatino razstopimo na slabi vročini (ne sme zavreti). Primešamo jo jagodno-jogurtovi mešanici. Ohlajeno testo v modlu obložimo z razpolovljenimi marelicami (nekaj jih prihranimo), model nato napolnimo s kremo in ga postavimo za 1 uro v hladilnik, da se krema strdi. Z nožem previdno odločimo obod in torto okrasimo s stepeno sladko smetano ter z jagodami in marelicami.


Opombe

1. Testo je lahko katerokoli testo za pito oziroma piškotno testo. 2. Količino sadja in jogurta lahko spreminjaš, vendar je treba temu potem prilagodit količino sladkorja in želatine. 3. Pri želatini je treba zares paziti, da ne zavre, saj dobi neprijeten okus. Ko je v tekočem stanju, jo vedno "razredčim" s tekočino, ki je sicer v pecivu, ker jo je potem lažje vmešati v kremo, v tem primeru z nekaj žlicami jagodove mezge. Pazi pri vmešavanju, da jo vlivaš zelo počasi in pri tem vneto mešaš kremo, da se želatina lepo porazdeli. Vmešavanje želatine v tople kreme pa je zelo preprosto, saj se vedno lepo enakomerno porazdeli.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

thaia21  

kuha že od: 23.12.2004

Št. objav: 5

Objavljeno 5.1.2005 ob 14:27

Zdravo!!

Torto sem prvič spekla fantu za rojstni dan. Bil je navdušen nad njo. Res, odlična je bila in oba sma bila zelo zadovoljna. Vse pohvale!!!

Pa pa, Taja

volkmm  

kuha že od: 17.1.2006

Št. objav: 40

Objavljeno 26.5.2009 ob 11:12

pa je tu še en recept za torto z jagodami, se splača poskusit ,je res debro.LP MV

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.