Enostavna čokoladno-hruškova torta

zelo hitro narejena in enostavna torta

Katja D  Izvor: Moj recept
Enostavna čokoladno-hruškova torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Za okroglo torto premera 24 cm:

Za 1 biskvitni oblat (spečemo 2):

3 jajca (velikost M)

75 g sladkorja

60 g ostre moke

10 g kakava

1 žlička pecilnega praška

Za nadev:

1 hruškov kompot (hruške naj bodo narezane le na polovice)

500 g mascarponeja

5 dl smetane za stepanje

hruškovo žganje (po okusu)

sladkor v prahu (po okusu)

utrjevalec smetane (po želji)

Postopek

Spečemo dva oblata, vsakega posebej, po naslednjem postopku:

jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor z električnim mešalnikom temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno kremasto zmes. V to zmes nežno (na roke) najprej vmešamo sneg, nato pa še presejano moko s kakavom in pecilnim praškom.

Tortni model (s snemljivim obročem) na dnu obložimo s peki papirjem ali aluminijasto folijo. Če tortni model nima obloge proti prijemanju, stene obroča malo namastimo z maslom ali margarino. Biskvitno maso vlijemo v tortni model in jo pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinjah, cca. 15 minut. Pečen biskvit ohladimo na rešetki.

Medtem ko se oblata hladita, pripravimo nadev. Najprej stepemo sladko smetano, in sicer v tolikšni meri, da še ni povsem čvrsta. Zaenkrat je še ne sladkamo. Polovico smetane prihranimo za kasneje, polovico pa jo zmešamo z mascarponejem, da dobimo lepo mazavo kremo. To kremo po želji sladkamo s sladkorjem v prahu in odišavimo s hruškovim žganjem.

Hruške iz kompota dobro odcedimo. Nič jih ne režemo. Tekočino prihranimo.

Obroč tortnega modela postavimo na krožnik, na katerem bomo servirali torto. Vanj položimo prvi biskvitni oblat in ga navlažimo s približno 100 ml soka iz kompota. Na oblat namažemo slabo polovico nadeva. Na nadev ob rob obroča razporedimo hruške (polovice) iz kompota, sredina torte naj ostane prazna. Če nam kakšna polovica hruške ostane, jo narežemo na manjše kose in z njimi napolnimo prazna mesta med ostalimi hruškami. Potem v sredino torte in na hruške razporedimo preostanek nadeva, tako da dobimo ravno površino. Pokrijemo jo z drugim biskvitnim oblatom. Tudi ta oblat navlažimo s približno 100 ml soka iz kompota.

Ker je krema zelo čvrsta, lahko takoj nadaljujemo z izdelavo torte. Najprej do konca stepemo preostanek sladke smetane. Po želji jo sladkamo s sladkorjem v prahu in dodamo utrjevalec za smetano. Nato s torte previdno odstranimo tortni obroč. Torto ob strani in po vrhu namažemo s stepeno smetano in poljubno okrasimo.

Pred serviranjem naj torta vsaj 4 ure stoji v hladilniku, da se dobro ohladi. Še boljša je naslednji dan.


Opombe

Torto lahko naredite bolj "zanimivo" tako, da v en del nadeva zamešate čokoladne mrvice. S tem nadevom zapolnite "luknjo" med hruškami na sredini torte.

Krema je odišavljena z alkoholom, ki pa ga lahko mirne duše izpustite. Namesto hruškovega žganja seveda lahko uporabite tudi kakšno drugo alkoholno pijačo - sama uporabim maraskino (približno 30 ml).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

DBpek  

kuha že od: 19.6.2012

Št. objav: 994

Objavljeno 12.9.2012 ob 22:17

Malo drugačna od moje, vendar bom probal še to varianto.

Moja pa je tukaj

http://easy-recepti.blogspot.com/2012/07/

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.