Mesna lazanja malo drugače

lazanja s polnozrnatimi lističi, mesom, skuto in jajčevci

Chef91  
Mesna lazanja malo drugače
    mesne jedi: sesekljano meso
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 6 oseb

1 - 2 paketa polnozrnatih pirinih lističev za lazanjo

500 g mlete svinjine

1 majhen jajčevec

1 pločevinka paradižnika v koščkih

1 bela čebula

3 stroki česna

kokosovo maslo

1 žlica rdeče paprike

sol (po okusu)

1 žlička bazilike, origana, peteršilja

malo muškatnega oreščka

150 g puste skute

1 beljak

2-3 dl mleka

1 jajce

nekaj žlic polnozrnate moke

350 g gauda sira

Postopek

Najprej pripravimo nadev tako, da sesekljamo čebulo in česen ter ju prepražimo na malo maščobe. Temu dodamo mleto meso in mešamo, dokler ne zakrkne in spusti malo vode. Medtem, ali že prej, narežemo jajčevec na majhne kocke, ki jih nato dodamo k mesu. Mesu dodamo še koščke paradižnika iz pločevinke brez paradižnikovega soka, ki smo ga skozi cedilo prestregli in ga bomo porabili kasneje. Vse to premešamo in začinimo s soljo, rdečo papriko, baziliko, origanom in peteršiljem. Če je masa presuha, ji dodamo malo paradižnikovega soka in vode (po potrebi). Vse to kuhamo, dokler meso ni pripravljeno.

Medtem naribamo sir in pripravimo še nadev iz skute, ki ji preprosto samo primešamo beljak in pest naribanega sira. Poleg tega zmešamo tudi sestavine za bešamel in sicer uporabimo mleko, v katerega ubijemo jajce in dodamo moko. Vse skupaj razžvrkljamo v malo bolj gosto zmes.

Sestavljanje:

pravokotni ognjevarni pekač namažemo z maščobo in vanj vlijemo toliko paradižnikovega soka ter malo bešamela, da prekrijemo dno. Na to tekočino damo 4 lističe za lazanjo in nanje pol mesnega nadeva. Vse to potresemo s tretjino naribanega sira. Prelijemo z malo bešamela in paradižnikovo omako in pokrijemo z naslednjimi 4 lističi. Na te lističe namažemo skutni nadev ter pokrijemo z naslednjo rundo 4 lističev. Ponovimo še postopek z mesnim nadevom, ki ga potresemo s sirom in zalijemo z malo bešamela ter pokrijemo še s 4 lističi. Po teh posujemo še preostali sir in polijemo z ostalim bešamelom.

Lazanjo pečemo približno 15 min na 200 stopinj in nato še 15 minut na 180 stopinj. Ko je pečena, jo pokrito pustimo stati še približno 15 minut.


Opombe

Možna varianta lazanje je, da jo naredite samo z jajčevci in v tem primeru potrebujete približno 2-3 srednje velike jajčevce, pri čemer je postopek enak kot pri pripravi mesnega nadeva. Obstaja pa možnost, da lazanja ne bo tako kompaktna.

Polnozrnate lističe za lazanjo lahko zamenjate z navadnimi in predhodno kuhanje ni potrebno, ker je zadosti tekočine, da se ti skuhajo med samo peko. Ob koncu peke z nabodalom preverite, če so lističi že mehki.

Izpustite lahko skutni nadev, vendar pa je s tem dodatkom lazanja še boljša (splača se poskusiti).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

MBrando  

kuha že od: 4.8.2011

Št. objav: 2308

Objavljeno 14.6.2012 ob 21:22

mmm to pa je skoraj vredno da se enkrat naredi! Zanimiva kombinacija, pri čemer mi ne diši najbolje mešanje B+M+OH, ampak za tak en družaben popoldan z veliko družbo pa bi šlo.

Res zanimivo...

Chef91  

kuha že od: 5.9.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 17.6.2012 ob 0:05

Zelo vesel

Ja se splača naredit,...mešanje OH in B ter M pa naj te tolko ne skrbi, ker pri OH prevladujejo polnovredna živila,...skoraj ni enostavnih ampak so samo kompleskni,..kar pa se tiče maščob - sir lahko komot zamenjaš za manj mastnega ali pa kakšno light varianto mocarele.

PS..tudi jaz veliko pazim na to kaj zaužijem,...ampak sem si privoščila kar fajn kos te dobrote:D

jerneja1  

kuha že od: 25.5.2011

Št. objav: 2

Objavljeno 18.6.2012 ob 21:38

Mene pa zanima kje kupite pirine polnozrnate lističe?

onina  

kuha že od: 26.6.2006

Št. objav: 6

Objavljeno 18.6.2012 ob 21:59

če smo že pri tem, da pazimo, kaj jemo, potem svinjino zamenjamo za mleto puranje meso. Ja, tudi mene zanima, kje se kupijo polnozrnati lističi?

Chef91  

kuha že od: 5.9.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 22.6.2012 ob 0:27

Jerneja1 in onina...ti lističi se dobijo na policah Spar trgovine pod znamko Spar Vital,...in Onina glede na tvojo opazko za svinjino....zase sem pripravila varianto z jajčevci, ker svinjine ne uživam že kar nekaj let:D...zato tudi stavek pazim na to kaj užijem!!:)

MBrando  

kuha že od: 4.8.2011

Št. objav: 2308

Objavljeno 5.8.2012 ob 7:43

Hmmm, sedaj sem ponovno naletel na tale sexy recept, ker se mi lazanja že taaaaaak lušta, da je res že težko da ne bi mislil na njo. In definitivno je to ena izmed takšnih katere bom naredil.

PZ oblate bom kar sam naredil, ker itak delam vedno domače testenine, dodal zelenjavo po programu, s tem da bom vrgel noter kar 2 domača paradižnika :D.

Me pa je totalno navdušila ideja mletega puranjega mesa. Takšen norec sem, da sploh nisem prej pomislil na kaj takega :D.

Pol pa je res RES že naj približek dobremu kvalitetnemu obroku. Mešanica sveže zelenjave, sokov iz le-te PZ oblatov, začimb, dobrega ter lahkega pustega mesa, kakšnega vital sira ali pa mozarelle...a se vam že tudi sline nabirajo?!?! ;)

Chef91: Všeč mi je stavek "PRIVOŠČILA KAR FAJN KOS.." Tako se to dela! Zraven pa skleda zelene solate iz domačega vrta!

crnooka  

kuha že od: 12.7.2007

Št. objav: 1

Objavljeno 13.11.2012 ob 13:02

Mene pa samo zanima kje kupite pirine polnozrnate lističe?

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 13.11.2012 ob 15:26

Jezen

crnooka, tretji zapis zgoraj vsebuje enako vprašanje, morda je pa nanj prispel tudi odgovor.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.