velika noč,pečenje,mesne jedi

Šunka v testu

šunka, zavita v testo, primerna jed za velikonočne praznike na prav poseben način

jiolpoš  Izvor: Slovenija
Šunka v testu
    mesne jedi: svinjina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

30 g svežega ali 3 zavitki po 7 g suhega kvasa

30 g medu

625 ml mlačne vode

1 kg ostre moke

30 g soli

malo moke za posipanje

1,5 kg šunke brez kosti

Postopek

V polovici vode raztopimo kvas in med.

Na čisto površino ali v veliko skledo na kup stresemo moko in sol. Naredimo jamico v sredini in vanjo vlijemo vso stopljeno kvasovo mešanico. S štirimi prsti ene roke pričnemo krožno mešati, pri čemer od desne proti sebi primešavamo moko z roba, dokler se moka ne poveže z vso kvasasto tekočino. Zdaj v sredino dodamo drugo polovico mlačne vode in postopoma primešamo še vso moko, ki je ostala na kupu, da dobimo vlažno testo. (Nekatere moke rabijo več vode, zato lahko količino brez problema prilagodite.)

Deset minut mesimo in gnetemo testo.

Pomokamo obe roki, testo pa lahno pomokamo po vrhu. Obdelamo ga v okroglasto obliko in položimo v pekač. Z nožem zarežemo testo po vrhu, da bo vzhajanje lažje. Pustimo ga vzhajati tako dolgo, da naraste na dvakratno prostornino. Medtem segrejemo pečico na 200 stopinj (180, če imate ventilatorsko pečico. Če hočete vzhajanje pospešiti, lahko testo pokrijete z alu-folijo, traja pa naj od 40 minut do ure in pol, odvisno od razmer.

Ko testo naraste za dvakrat, ga kakšno minuto mesimo in stiskamo, da iz njega iztisnemo zrak. Nato ga razvaljamo na primerno velikost, glede na kos šunke, slednjo zavijemo v testo in pritisnemo, da ni zračnih mehurčkov in ga pustimo vzhajati še približno 10 minut. Testo lahko namažemo še z jajcem, z vodo ali s kavo.

Na koncu nam ne preostane nič drugega kot da kruh spečemo. Nežno ga položimo v pečico in počasi zapremo vrata. Če je že pečen, lahko preverite tako, da potrkate po dnu; če votlo zadoni, je pečen, v nasprotnem primeru pa ga damo še malo v pečico.

Vesele velikonočne praznike!


Opombe

Vzhajanje lahko pospešimo tudi s tem, da testo položimo v topel, vlažen prostor, kjer ni prepiha.

Pri pečenju moramo paziti, da se kruh ne speče preveč, saj je čas pečenja odvisen od pečice in temperature (po pol ure pečenja lahko temperaturo znižamo na 150 stopinj in ga čez pol ure vzamemo ven).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Pony  

kuha že od: 5.5.2013

Št. objav: 6

Objavljeno 5.5.2013 ob 9:59

Testo na ta način mi je uspelo najboljše do sedaj..,

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.