rojstni dan otroka,valentinovo,pečenje,poletje,sladice

Čokoladno-pomarančna torta

lahka, hladna in osvežilna torta za vroče poletne dni

PUPIKA001  Izvor: Slovenija
Čokoladno-pomarančna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8-10 kosov

Biskvit:

3 jajca

75 g sladkorja

50 g moke

25 g kakava v prahu (svetujem kakav iz trgovine Hofer, saj je zelo aromatičen in kvaliteten)

0,5 vrečke pecilnega praška

Krema:

500 ml sladke smetane

30 g želatine (svetujem želatino fix, ki je v prahu, proizvajalca Dr. Oetker)

60 g sladkorja

2 srednje veliki pomaranči

1 žlica ruma (po želji)

Pariška krema:

čokolada

sladka smetana

Postopek

Rumenjake ločimo od beljakov ter beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem ter zmes dodamo snegu ter previdno premešamo. Presejemo moko, kakav in pecilni prašek ter ga počasi primešamo v zmes jajc in sladkorja. Pečemo v okroglem, s peki papirjem obloženem pekaču premera 26 cm v pečici pri 180 stopinjah.

Stepemo sladko smetano. Že med stepanjem ji dodajamo polovico želatine. Eno pomarančo očistimo (znebimo se tudi tistih belih nitk) ter jo s paličnim mešalnikom dobro spasiramo. Drugo pomarančo očistimo ter s prsti nežno nadrobimo k prvi pomaranči tako, da se vidijo koščki pomaranče (kožico zavržemo). Zmesi ob dobrem mešanju dodamo še preostanek želatine. Masi previdno združimo.

Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz modela ter mu odstranimo peki papir. Pekač obložimo s prozorno živilsko folijo ter vanjo vlijemo pomarančno kremo. Kremo enakomerno razporedimo, na njo pa postavimo hladen biskvit. Biskvit prepojimo s 100% pomarančnim sokom (lahko dodamo tudi nekaj ruma), pokrijemo s prozorno folijo ter postavimo v zamrzovalnik za eno uro.

Nad vročo vodo stopimo čokolado ter ji dodamo nekaj sladke smetane, da zmes postane gosto tekoča.

Torti odstranimo folijo na vrhu ter jo z biskvitom na dnu prevrnemo na mrežasti podstavek. Torto prelijemo s še vročo čokoladno (pariško) kremo. Pomagamo si s paleto. Ko se krema strdi, torto prestavimo na pladenj in jo damo za uro ali dve zopet v zamrzovalnik. Pozorni moramo biti na to, da nam torta NE zmrzne (odvisno od nastavljene temperature zamrzovalnika). Torto lahko poljubno okrasimo in narežemo preden jo damo, ali po tem, ko jo vzamemo iz zamrzovalnika (odvisno od dekoracije - sadje je priporočljivo, da se na torto daje sveže).


Opombe

Za izboljšavo recepta lahko dodamo biskvitni masi še pred peko 100 g kandirane pomarančne lupinice ali naribano lupino dobro umite pomaranče.

Kremo lahko naredimo tudi iz kakšnega drugega sadja (maline, borovnice, jagode, mango ipd.)

Poleg torte lahko serviramo kozarec 100% soka ali smoothija (spasirano celo sadje) s kocko ledu za maksimalno osvežitev.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nea  

kuha že od: 11.2.2006

Št. objav: 110

Objavljeno 17.12.2011 ob 15:43

Žalosten

Torto sem vceraj naredila, danes smo jo probali. Otroci niso bili prevec navduseni Moz tudi ne.

suziqatro  

kuha že od: 25.4.2011

Št. objav: 2526

Objavljeno 26.12.2011 ob 19:25

Zelo dobro,odlična kombinacija čokolade in pomaranče.V smetano sem dodala mascarpone,ter hitro slikala preden so gostje vse pojedli.

enanova  

kuha že od: 1.12.2009

Št. objav: 88

Objavljeno 21.3.2012 ob 22:40

Končno sem jo naredila, mi ni šla iz glave odkar sem jo opazila, komaj čakaj da jo jutri pojemo. Ker sem torto naredila brez posebneg razloga sem torto "oblekla" s čokolado in sem presenečena, da ji je še kar uspelo.

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 23.3.2012 ob 22:18

Nea: Ljudje imamo različne okuse! Žal mi je, da vam torta ni bila všeč, me pa veseli, da ste recept preizkusili! :))

Suziqatro: Zelo prebrisano ! Naslednjič bom tudi jaz to naredila ! Ker sem velika ljubiteljica marscaponeja in sirov nasploh, predvidevam, da je torta zaradi tega bila še okusnejša ! ;D Hvala ! :))

Enanova: torte ni težko narediti in ni ga vraga, da nebi uspela ! ;)) Upam, da vam bo všeč! :D

LP vsem skupaj ! P001

MatejaTeja  

kuha že od: 8.3.2011

Št. objav: 4

Objavljeno 28.4.2012 ob 22:16

Odličen recept!

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 16.5.2012 ob 22:10

Hvala :))

arašid  

kuha že od: 18.11.2009

Št. objav: 17

Objavljeno 21.5.2012 ob 0:07

Hej!

Torto sem pekla nekaj časa nazaj in smo bili navdušeni ;)

Glede na komentarje sem dodala malo več pomaranč in okus je bil res pomarančen ;) Ob sestavljanju spiska za trgovino sem nekako prebrala da rabim 10x več kakava kot ga sicer, in sem ga seveda tudi kupila...k sreči sem recept še 1x prebrala, samo sem se glede na to da je bila moja zaloga kakava kar velika odločila da ga dam malo več (mi je bolj všeč grenek okus čokolade kot da je presladko), seveda ne 10x, mogoče pa 2x toliko ;)...in rezultat je bil vseeno super!

Še posebej fino se mi zdi, da si recept sestavila sama.

Imam pa samo nekaj pripomb na to kako je napisan...saj je skoraj vsakemu jasno, da se biskvit peče doker ni pečen...samo včasih je pa fino imet vsaj približno naveden čas pečenja...da veš kdaj 1. pogledat v pečico, ko zvoni ura, če se vmes slučajno zamotiš s čim drugim ;)

Mogoče sem samo jaz počasna, ampak bi mi pomagalo da bi pod točko "očisti pomaranče" pisalo tudi da s tem odstraniš tudi belo kožo okrog krhljev...sem imela že pol očiščene ko sem se spomnila da se tega mogoče ne bo dalo zmiksat ;) (na koncu sem drugi 2 kar stisnila v sok...)

Predvsem pa...kaj je to nekaj ur, še posebaj če moramo paziti da torta ne zmrzne?

Upam da tega ne boš vzela za slabo, tale tortica bo pri nas definitivno še kdaj na jedilniku ;)

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 21.5.2012 ob 23:22

Hej arašid! :)

Najprej hvala za komentar in kompliment ! :)

Kar se tiče časa, da veš, da sem s časom skregana in da takrat, ko sem torto prvič (in drugič) delala, sploh nisem bila pozorna na čas. To, da sem napisla, da peci, dokler ni pečeno, je res zelo nestrokovno, vendar je bil to edini podatek, ki sem ga lahko takrat zapisala, da je recept lahko šel v objavo. Naslednjič (upam), da bom bolj gledala na urne kazalce, ko bom pekla biskvit ;)) Bom uredila to zadevco :))

Tudi to bom dopisala, da je treba pomaranče temeljito očistiti :) Prav za prav si vsak to besedo drugače razlaga :D Eni mislijo samo olupek, drugi bi po mojem še tisto kožico iz vsakega koščka posebej dol čistili ;P hihi... tole je blo mal za šalo, malo pa za res ;)

No, pri zamrzovanju je blo pa tko: v bistvu sem mela jaz en zloooo slab zamrzovalnik, tko, da sem pustila torto not čez celo noč, pa ni zmrznila! Tko da mislim, da če bi jo dala za kakšno urco ali dve (ravno toliko da se zelo ohladi in stabilizira) v zamrzovalnik, bi bila ravno tapravšnja. :)

In ne jemljem niti ene tvoje besede za slabo ! V bistvu sem ti hvaležna za tole, ker le tako mi lahko uspe recept izpopolnit! Hvala :)

LP, P001

danchyyy  

kuha že od: 3.1.2012

Št. objav: 2

Objavljeno 25.6.2012 ob 18:57

Ojla!!

Vse pohvale za tako dober recept, torta je enkratna......mljac:D

Edino malo sem jo spremenila po sestavi in sem na vrhu dodala še en enak biskvit kot je na dnu in je prišla lepa in okusna!! In še to...če kdo ne mara sladkorja, naj količino kar prepolovi, ker pride zelo sladka torta, čeprav so v receptu navedene dokaj majhne količine sladkorja.

Lp :)

zelvica  

kuha že od: 2.12.2005

Št. objav: 60

Objavljeno 4.7.2012 ob 16:06

Vesel

Super recept, čista petica Na vrhu sem dodala še Dr.Oetkerjevo kremo za čokoladno torto.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.