Krompirjeva polenta - koruzna

različica polente, ki smo jo jedli pri nas doma

tedyka  Izvor: Slovenija
    priloge: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

krompir

instant polenta, lahko tudi koruzni zdrob

voda

sol

olje

Postopek

Krompir olupimo, narežemo na kocke, solimo in skuhamo, kot bi ga kuhali za pire krompir. Kuhanega skupaj z vodo, v kateri se je kuhal, dobro pretlačimo - jaz ga obdelam kar s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto, kremasto krompirjevo juho. V to juho lahko dodamo še nekoliko vode, tako da dobimo približno tako količino, kot jo potrebujemo, če kuhamo navadno polento. Če je potrebno, še dosolimo (pazimo, ker se je že krompir kuhal v slani vodi). Vse skupaj zavremo, vlijemo nekaj žlic olja (lahko tudi oljčnega ali damo košček masla) in zakuhamo polento ali koruzni zdrob, kot bi kuhali navadno polento. Med stalnim mešanjem kuhamo cca. 10 minut, če smo uporabili instant polento ali cca. 30 minut, če smo zakuhali koruzni zdrob. Kuhano polento zvrnemo v skledo in jo uporabimo naprej kot navadno polento.


Opombe

Polenta je prijetnega okusa, fino kremasta (veliko bolj kot polenta iz samega zdroba). Pri nas jo ponavadi jemo z golažem ali ocvrtimi koščki pršuta (koščke pršuta ocvremo na malo olja, poprašimo s koruznim zdrobom ali instant polento, lepo premešamo in dodamo malo vode, da nastane gostljata omaka, malo popramo, prevremo in s tem zabelimo polento), zraven paše še kislo mleko ali jogurt.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarina Prva  

kuha že od: 10.2.2011

Št. objav: 153

Objavljeno 22.8.2011 ob 18:31

Vesel

Sem pripravila včeraj za kosilo, pa nam ni bilo všeč. Bilo je nekako lepljivo, gumijasto, in tudi okus nam je bil čuden. Žal Pa imamo drugače zelo radi tako polento kot pire krompr (zato mi je tudi zvenelo zanimivo).

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.