Torta iz suhih češpelj

božanska kombinacija okusov suhih češpelj, kakava in kave

Sweetie  Izvor: moja pogruntavščina
Torta iz suhih češpelj
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 - 16 kosov

Za nadev:

0,5 kg suhih češpelj (razkoščičenih)

1 čokoladni puding

2,5 dl sladke smetane

malo ruma

sladkor

1 Kremfix

Za pečeno testo:

4 jajca

5 žlic moke

4 žlice sladkorja

5 dag stopljene čokolade

1 zavitek instant Nescafe

1 dl prave kave (instant)

½ pecilnega praška

Za tortno podlago (nepečeno):

1 zavitek zdrobljenih keksov Grand cereale – temnih (ali pa kaki drugi temni kakavovi keksi)

13 dag stopljenega masla

Za obliv:

1 zavitek brezbarvnega obliva za torte

Postopek

Nekaj češpelj prihranimo za okrasitev torte, preostale namočimo v 7 dl vroče vode in pustimo čez noč. Vodo odlijemo in jo prihranimo. Češplje s paličnim mešalnkom zmeljemo v kašo, vendar ne povsem, tako da so koščki še vidni.

Pripravimo nepečeno tortno podlago:

piškote zdrobimo z valjarjem (ali v multipraktiku) v drobtine, dodamo stopljeno maslo in z rokami premečkamo v drobtinasto testo, ki ga poravnamo in pritisnemo na dno tortnega modela, obloženega s peki papirjem. Damo za nekaj časa v hladilnik, da se strdi.

Spečemo testo:

čokolado stopimo in malo ohladimo. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg in počasi dodajamo 4 žlice sladkorja. Rumenjake stepemo in dodamo stopljeno čokolado, zavitek Nescafeja ter 1 dl prave kave. Primešamo 5 žlic moke, pomešane s pecilnim praškom. V rumenjakovo maso primešamo najprej eno četrtino snega iz beljakov tako, da dobimo enakomerno zmes, zatem previdno dodamo še preostale beljake. Torto spečemo v tortnem modelu premera 26 cm, pečemo na 180 stopinjah (preverimo z zobotrebcem, kdaj je pečena). Pustimo v modelu, da se ohladi in prerežemo na dva dela.

Med peko torte pripravimo kremo za spodnji del: skuhamo čokoladni puding s 4 žlicami sladkorja v ½ l tekočine, ki nam je preostala od namakanja češpelj, na koncu dodamo polovico češpljeve kaše. Ohladimo, vendar sproti večkrat premešamo, da se ne naredi skorja.

V posebni posodi stepemo smetano, sladkamo po okusu, dodamo Kremfix in primešamo še preostali del češpljeve kaše.

Torto sestavimo: na piškotno osnovo razporedimo češpljevo/pudingovo zmes, nato prvo plast biskvita, ki ga malo poškropimo z razredčenim rumom, nato smetanovo kremo in na vrhu drugo plast testa, ki jo zopet poškropimo. Vrh torte okrasimo s češpljami, ki smo si jih na začetku prihranili in prelijemo z oblivom za torte (naredimo po navodilih z vrečke), le da namesto vode uporabimo preostanek češpljeve vode. Obod torte lahko okrasimo s preostankom smetanove kreme. Postavimo v hladilnik, da se ohladi in postrežemo.


Opombe

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ladyx  

kuha že od: 21.11.2010

Št. objav: 118

Objavljeno 4.5.2011 ob 20:14

Tole zagotovo sprobamo za vikend ;) Že cedimo sline...

Imam pa eno vprašanje: 1/5 kg češpelj= 20 dag. Kljub temu,da jih namočimo, se mi jih zdi malo. Ali pa je morda mišljeno 1/2 kg?

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 5.5.2011 ob 5:53

Ja, pol kilograma je mišljeno, bom popravila napako.

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 5.5.2011 ob 20:43

Zgleda super, mmm!

ladyx  

kuha že od: 21.11.2010

Št. objav: 118

Objavljeno 8.5.2011 ob 14:32

Vesel

Evo: narejeno, sprobano in ocenjeno. Odlično!!!

Ninja24  

kuha že od: 31.3.2007

Št. objav: 2692

Objavljeno 11.12.2011 ob 14:12

Odlična torta, pohvaljena od čisto vseh, čeprav so se nekateri nad sestavinami najprej zmrdovali, potem pa dobesedno polizali krožnike. Sicer sem malo spremenila recept kar se tiče biskvita, ker slavljenka ne sme bele moke in belega sladkorja, tako da sem uporabila biskvit iz recepta za ajdovo rolado (jajca, nerafiniran molasa sladkor, le 60g in ajdova moka, odlično bi sodili zraven še mleti orehi, a jih ni bilo na zalogi). Biskvit sem 2x prerezala, navlažila z mešanico vode od češpelj in ruma, potem pa nadevala; ena plast krema iz gustina kuhanega v češpljevi vodi, češpljeve kaše in koščkov 80% temne čokolade, druga krema pa iz sladke smetane, češpljeve kaše in koščkov temne čokolade. Sladkorja nisem dodajala, saj so že češplje dovolj sladke.

polalonca  

kuha že od: 27.10.2010

Št. objav: 58

Objavljeno 27.11.2014 ob 10:20

Vesel

Res odlična torta! Jaz, ne bi bila jaz, ker v vsakem receptu malce spremenim in sem, ker sem imela premalo suhih sliv (kupila sem 1/2 kg s koščicami) sem pa potem dodala v puding domačo slivovo marmelado. in povem vam... ODLIČNO!

sooonck  

kuha že od: 8.6.2010

Št. objav: 144

Objavljeno 30.11.2019 ob 13:25

Zelo vesel

Ena boljših tort, ki sem jih kdajkoli jedla. Nenavadna zbirka sestavin, z odličnim končnim izidom. Vse pohvale avtorici!!

sooonck  

kuha že od: 8.6.2010

Št. objav: 144

Objavljeno 30.11.2019 ob 13:45

Zelo vesel

Ena boljših tort, ki sem jih kdajkoli jedla. Nenavadna zbirka sestavin, z odličnim končnim izidom. Vse pohvale avtorici!!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.